A lazarista rend alapítójára emlékeztek Nagyváradon

2018. október 4. csütörtök 16:29

A lazarista rend és a vincés család alapításának ünnepén, szeptember 27-én, Páli Szent Vince liturgikus emléknapján a nagyváradi Katalin-telepi plébániatemplomban Barta Szabolcs tartományfőnök mutatott be szentmisét.

Bevezetőjében a Misszióstársaság magyarországi tartományfőnöke, a nagyváradi Katalin-telepről származó Barta Szabolcs kiemelte: szeptember 27-e a római katolikus egyházi naptárban Páli Szent Vince áldozópap ünnepe – a lazarista szerzetesek, a vincés nővérek és az önkéntesek számára pedig különösen fontos nap, hiszen a rendalapító ünnepe, akinek közbenjárását kérik, hogy példáját követve megvalósulhasson a krisztusi szeretet a földön, s az ő lelkiségével és lelkesedésével tudjanak szolgálni a világban.

Az evangélium alapján – mely képet ad Krisztus nyilvános földi működéséről: hogy bejárta a városokat, falvakat; tanított, hirdette az örömhírt és Isten országát – Barta Szabolcs homíliájában emlékeztett: Szent Vince is ezt tette egész életében. Alapításaival folytatta Krisztus művét: Isten igéjét igyekezett eljuttatni minél több emberhez, és segített, ahol tudott. Imádságos lelkületű volt, szerette az Istent és az embereket; s tudatában lévén annak, hogy a tennivalókhoz sok energia kell, a mennyei Atyával való állandó és élő kapcsolatból merített erőt.

Krisztus példáját követve, aki apostolokat gyűjtött maga köré, megtartó erejű közösségeket épített: a civilek és laikusok számára létrehozta a szeretetegyesületet, melynek feladata a szegény betegek gondozása volt; majd létrejött a Misszióstársaság, a szegény falusi nép oktatását tűzve ki célul népmissziók indításával, továbbá a papság képzését. Egy női közösséget is alapított, a Szeretet Leányait.

Páli Szent Vince alapításaival a kétfajta éhségre – az Isten, illetve a kenyér utáni éhségre – akart választ adni. Zsenialitása abban rejlett, hogy egyszerű, alázatos emberként mindig azt kereste, Krisztus mit tenne a mi időnkben – mondta a szónok. – A rendalapító küldetésének tekintette, hogy a rászorulók eljussanak arra, hogy bizalommal és szeretettel tudjanak felelni a „kicsoda Isten?” kérdésre: ő az egész világ mennyei Ura és a mi teremtő Atyánk. Krisztus művét folytatva Szent Vince azt hangsúlyozta, hogy a szeretet a végtelenségig találékony – emlékeztetett a lazarista tartományfőnök.

A szentmise végén Vass Csaba CM Katalin-telepi plébános köszönetet mondott Barta Szabolcsnak, majd agapéra hívta a jelenlévőket.

Forrás és fotó: Erdon.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

15:26
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

09:38