A mi szerzetesünk: Beller Tilmann schönstatti atya

2016. február 2. kedd 19:54

A megszentelt élet – ma véget érő – évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Kértük olvasóinkat, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Beller Tilmann atyára Csermák Kálmán és Alice emlékezik.

Beller Tilmann atya (1938–2012) P. Kentenich Józsefnek, a Schönstatt nemzetközi lelkiségi mozgalom alapítójának és atyjának tanítványa volt.

Lehetetlen, hogy Tilmann atyát ilyen szűk keretek között átfogóan bemutassuk.

Most csak néhány mozzanatot szeretnénk felidézni, hogy megvilágítsuk a mi szerzetesünk alakját, aki huszonhét éven át vezetett bennünket, akinek a munkatársai lehettünk, akinek munkásságát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Caritate Christiana díjjal ismerte el 2008-ban.

Tilmann atya így vázolta nagy tervét és vízióját a jövő egyházáról: „A plébániatemplomok körül egyre inkább a keresztény családok házai is őrségben állnak annak tudatában, hogy az Úr ott él a házasság szentségében, ott működik a Szentlélek a bérmálás kegyelme által, és a keresztény házak összekapcsolódnak egymással. A szeretet hálója keletkezik.”

E nagy célt szem előtt tartva közel száz családban maga szentelt háziszentélyeket, vagy pedig személyesen indította el a családokat az életszentségre vezető úton. Számtalan lelkipásztori beszélgetést folytatott házaspárokkal – gyakran családlátogatás alkalmával –, melyek során sokan életre szóló eligazítást kaptak tőle. „Miközben Tilmann atya nézett és hallgatott bennünket, a szívünket is látta. A Szűzanya közeli munkatársa volt. Ha tanácsot adott, előtte mélyen elgondolkodott és imádkozott; beszélt a Jóistennel és Máriával, és csak utána szólalt meg. Öröm volt látni, mennyire szereti a gyermekeket.”  Segített abban, hogy jobban megértsük belülről magunkat, és a Jóisten vezetését jobban megismerjük.

Ami feltehetően a legmaradandóbb és legjelentősebb, hogy több száz családot hagyott itt maga után, amelyeket elindított az életszentség útján.

Tilmann atya 1983-ban kapott hivatást arra, hogy hazánkban dolgozzon a családokkal. Megtanult magyarul, és anyanyelvünkön huszonöt éven át tartott családos lelkigyakorlatokat. Segédkezett olyan családközösségek létrejöttében, amelyeknek tagjai a hétköznapokban is tudatosan és elmélyülten élik meg házasságukat, Istennel való kapcsolatukat.

„Ötéves házasok voltunk, amikor Tilmann atyával először találkoztunk. Éppen a legjobb időben! Megéltük, hogy rátaláltunk arra, amit kerestünk. Ennek köszönhetjük házasságunk fejlődését; gyermekeinket; gyermeknevelésünket, élethivatásunk felfedezését.

Tilmann atya elénk és belénk élte a meleg, családias, szent egyházat, és ezzel megerősítette hitünket, elköteleződésünket.”

Tilmann atya kibontotta előttünk, hogy mi Isten terve korunkban a házassággal, a családdal, és ehhez járható utat is mutatott a hétköznapokban.

Szent II. János Pál pápának szavait idézte: „Ahogy Isten a régi időkben szent prófétákat, papokat, szerzeteseket választott ki, hogy üzenetét elvigyék a világba, ma szent családokat is épít, hogy a szeretet sugárzó tűzhelyei legyenek.”

„Ebből szűrtem le a felismerést, (mely öntudatlanul már betöltött) hogy egy férfinek is lehet fő hivatása a családja, hogy nincs ma korszerűbb projekt a családépítés munkájánál.”

Sokszor visszanyúltunk Tilmann atyának a férfi és női sajátosságokról tartott előadásaihoz, és erőt merítettünk belőle, döntéseinkben útmutatóként használtuk.

A Jóisten jó és irgalmas. Mint a Szűzanya eszköze, Tilmann atya önmagát a háttérbe szorította, és Isten irgalmát, szeretetét sugározta maga körül. Legfőbb üzenete, evangéliuma ez volt: „A Jóisten jó és irgalmas.” Ő tudta, érezte, élte át ezt talán a legjobban.

Köszönjük, Tilmann atya!

Csermák Kálmán és Alice

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle