A mi szerzetesünk: Feldhoffer Magdolna MSV

2016. január 28., csütörtök | 19:59

A megszentelt élet – végéhez közeledő – évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Kérjük olvasóinkat, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Feldhoffer Magdolna nővért Nagy Brigitta és Varga Júlia mutatja be.

1926-ban Ván Zsuzsanna alapította meg a Szűz Mária Társaságot a lelkipásztorkodó papság segítésének céljával. Legjelentősebb intézményükben, Budapesten, a VI. kerületi Vörösmarty utca 34. szám alatti Collegium Josephinumban papi hivatásra készülő, szegény sorsú fiúkat neveltek. 1944–45-ben ötven zsidó származású gyermeket és húsz felnőttet rejtegettek itt úgy, hogy az internátust csak egy deszkakerítés választotta el az Andrássy út 60.-tól. 1948-ban, amikor Mindszenty bíborost az ÁVO a szomszédban tartotta fogva, a házat kisajátították. A nővérek közül néhányan a III. kerületi Jablonka úti kis házukba költöztek. 1990-ben itt kezdték újra közösségi életüket, majd a rendház mellett 1995-ben újra megnyitották a Collegium Josephinumot is, de fiúk helyett immár főiskolás és egyetemista lányok részére. Mi ketten 1996-ban kerültünk a kollégiumba, és mindmáig hálás szeretettel emlékezünk az ott töltött időkre.

Brigi: „A nővérek picike közösségének motorja Feldhoffer Magdolna, vagy ahogy a legtöbben ismerjük, Magdi testvér, a társaság általános főnöknője. Gondoskodik az idősebb nővérekről, szervezi a zarándokház és a kis kápolna életét, igazgatója a kollégiumnak, számontartja annak régi és új lakóit, elmegy az esküvőkre, regisztrált a Facebookra, és mindig kész konkrét segítséget nyújtani a hozzá fordulóknak. Mindig derűs nyugalom veszi körül, vele beszélgetve egyszer csak nem tűnnek már olyan súlyosnak a problémák. Utoljára a tavaly szeptemberi Szerzetesek terén találkoztam vele: egyik kezében fakanállal kavargatott valami finomságot, a másikkal benyúlt a táskájába, kivett belőle egy kis üveg fügelekvárt, és a zsebembe dugta.”

Lili: „A Jablonka utcai kollégium négy szemeszteren keresztül jelentette a második otthonomat. A nővérek szeretettel vettek körbe engem és társaimat, s ők is a szeretetre buzdítottak minket. Még emlékszem az előtérben kitett feliratra: »Ha nem élhetsz azokkal, akiket szeretsz, szeresd azokat, akikkel élsz!« Az ország különböző részeiből érkeztünk, s tanulmányaink is különfélék voltak, mégis ebben a szeretetteljes, meghitt környezetben életre szóló barátságok kötődtek. A nővérek közül Magdi testvér volt az, aki különös gondot viselt ránk. Esténként, ahogy hazaért a munkából, mindig benézett hozzánk, a szobáinkba, érdeklődött hogylétünk, testi-lelki egészségünk, tanulmányaink iránt, közös imádságra hívott bennünket. Mindig volt számunkra biztató és vigasztaló szava. Kedves, szelíd tekintetével békességet árasztott felénk. Eltelt jó pár év, sőt évtized, de Magdi testvér a többi nővérrel együtt még most is örömmel hall felőlünk, régi kollégistákról, s mindig örülnek a viszontlátásnak. Jó érzés, hogy továbbra is imáikban hordoznak bennünket, s velünk együtt adnak hálát Isten jóságáért, gondviselő szeretetéért.”

A Collegium Josephinum 2015-ben ünnepelte újraindításának 20. évfordulóját. A kollégisták nevében ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Szűz Mária Társaság testvéreinek. Minden jót, sok kegyelmet és jó egészséget kívánunk nekik! Isten áldását kérjük további szolgálatukra!

Nagy Brigitta és Varga Júlia

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle