A migráció egy mélyebb probléma tünete – Európai és afrikai jezsuiták a bevándorlási válságról

2018. október 2. kedd 13:08

Az osztrák és a német jezsuita rendtartomány elöljárói, illetve az afrikai és madagaszkári jezsuita konferencia vezetői levelet intéztek az Európai Unió elnökségéhez „Bevándorlók áramlása, a pénz áramlása” címmel, melyben aggodalmukat fejezték ki a bevándorlási válság, illetve annak kezelése miatt.

A július 31-én kelt levelet az EU soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminiszterének, Karin Kneisslnek címezték. Szeptember 18-án a jezsuiták sajtóközleményt adtak ki a levélről, melyre addig nem kaptak semmilyen választ.

A jezsuita elöljárók tiltakoznak a retorika ellen, amely úgy állítja be a migránsokat általában, mint alattomos bűnözőket. Hangsúlyozzák: „a bevándorlók egy sokkal mélyebb probléma tünetei, és nem ők a probléma maga”. Az aláírók szorosabb együttműködést szorgalmaznak Európa és Afrika között az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

A jezsuita elöljárók leszögezik, sokkal több figyelmet kellene fordítani a jelenséget kiváltó okokra, azon belül is különösen az illegális pénzmozgásokra. Rámutatnak: 2035-ig körülbelül 450 millió fiatal afrikai keres majd állást, míg valószínűleg csak alig több mint 110 millió munkahely jön létre. A fiatal afrikaiak többségének nincs jövedelmező állása ma sem. Az ilyen mértékű munkanélküliség okozta társadalmi válság lehetőséget teremt az emberkereskedőknek, hogy elérjék a kétségbeesett áldozatokat, akiket a külföldi munkahelyek és a jólét lehetősége vonz.

A levél írói több konkrét javaslatot is tettek. Az illegális bevándorlás megfékezése érdekében nagyon fontosnak tartják a legális bevándorlás átlátható lehetőségeinek megteremtését. Szükség van a magánszektor támogatására Afrikában, hogy növeljék a munkahelyek számát, ugyanakkor olyan rendeleteket kell hozni, melyek minden érdekelt fél – a befektetők, a munkavállalók és a közösség – érdekeit képviselik, és biztosítják a szociális és környezetvédelmi szabályok betartatását.

Kiemelten szólnak a levélben az adóelkerülés, az illegális pénzmozgások és a korrupció problémájáról. „Jelenleg több pénz áramlik ki Afrikából törvénytelen utakon – agresszív adócsalások és pénzmosás révén –, mint amennyi a fejlesztési segélyek és a közvetlen külföldi befektetések által összesen érkezik a földrészre.” A jezsuita elöljárók szerint „ha Európa támogatná az afrikai kormányokat, hogy megfékezhessék a pénz ilyen kiáramlását, az afrikai országok sokkal nagyobb összegeket fordíthatnának az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügyi ellátás fejlesztésére. Ez hosszú távon a szülőföldjükön tartaná az afrikaiakat, és végső soron csökkentené az illegális migráció mértékét”.

A teljes levél ITT olvasható; a hozzá tartozó jegyzet pedig ITT érhető el.

Forrás: Jezsuita.hu; Jesuits.africa

Fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle