A piarista rend kommunikációs vezetőinek világtalálkozója Madridban

2018. április 27. péntek 13:53

„Menjetek és hirdessétek!” címmel tartották a piarista rend kommunikációs vezetőinek első világtalálkozóját április 9. és 13. között Madridban. Szerzetesek és civil munkatársak négy kontinens huszonegy tartományát képviselték a konferencián. Szathmáry Melinda írását adjuk közre.

Izgatottan és kérdésekkel tele indultam Madridba, egy számomra ismeretlen, és itthoni szemmel nézve gigantikus méretű városba... Régóta élt bennem a vágy, hogy „testközelből” megismerjek olyan kollégákat, szerzeteseket, akik adott esetben egy teljesen más kultúrában végzik ugyanazt a szakmai tevékenységet, mint én.

A közel egyhetes találkozót az Andrés Valencia Henao SP által vezetett központi kommunikációs iroda hívta életre, helyszíne a madridi Edificio Calasanz (Calasanz-épület) volt, a városközponttól nem messze. (Az épület jelenleg a Betánia rendtartomány idős piarista szerzeteseinek otthona; emellett többek között konferencia-központként is üzemel.)

A rendezvény elsődleges céljai között szerepelt, hogy a résztvevők egymás kommunikációs tevékenységének megismerése és korszerű szakmai ismeretek szerzése mellett megfogalmazzák azokat a központi és egységes irányelveket, feltételeket, amelyeket a rend tartományaiban követni és biztosítani szükséges a szakmai tevékenység végzése során. Ezeket az iroda munkatársai az előkészítő munka folyamán keretdokumentumba foglalták négy nyelven, majd a konferencián részleteiben bemutatták, végül véleményeztették a résztvevőkkel.

A napi program rendszerint reggel 8 órakor indult, közös szentmisével a „Building Calasanz” kápolnájában, amelyet minden alkalommal más szerzetes celebrált a résztvevői körből. Az intenzív szakmai munka este 9-ig tartott, kisebb szünetek beiktatásával. Ennek nagyobb részében az egyházi szektorban széles körben ismert spanyol kommunikációs szakemberek és újságírók előadásait hallgathattuk meg, majd az általuk vezetett műhelymunkában vettünk részt kisebb csoportokban.

A konferencia nyitónapján, a házigazdák tájékoztató beszédét követően a rend kommunikációs vezetői mutatták be saját tartományaik kommunikációs gyakorlatait, PR- és marketingtevékenységét 3–5 perces előadások keretében. E délutánon igazolást nyert az addigi feltételezés, hogy az egyes országok meglehetősen különböznek e tekintetben egymástól: valahol csupán egy-két viszonylag frissen kijelölt szerzetes végez híradási és kiadványszerkesztési tevékenységet, pár hónapos gyakorlattal; máshol akár 4–5 fős, elsősorban civil munkatársakból álló kommunikációs csapat látja el bő tíz éve e számos részre osztható terület feladatait. A nap zárásaképp a résztvevők a tartományukra jellemző kis ajándéktárgyakkal lepték meg egymást.

Másnap reggel Pedro Aguado generális atya mutatott be szentmisét, majd előadást tartott. Ebben arra kérte a résztvevőket, hogy ne csak őrizzék a piarista rend „kincseit”, hanem naprakészen feleljenek a jelen kihívásaira. Segítsék a piarista iskolák fenntarthatóságát és új piarista jelenlétek születését elkötelezett és professzionális munkájukkal, amely a piarista küldetés és élet szenvedélyes szeretetében gyökeredzik. A generális atya kiemelte, hogy a rend a „külvilág” számára abszolút látható kíván lenni az általa végzett tevékenység és misszió vonatkozásában, melynek bemutatásához számos projekt, kiváló kezdeményezés is kínálkozik.

A rendezvény elkövetkező napjain az alábbi témakörökben hallhattunk előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket: vallás és kommunikáció; intézményi kommunikáció, a hatékony kommunikáció ismérvei, a közösségi média és az ehhez kapcsolódó marketingtevékenység (Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp stb.).

A heti programot buszos városnézés, egy helyi tradíciókban nem szűkölködő, nyolcfogásos éttermi vacsora és közös zenélések színesítették. Izgalmas és sokat adó volt megtapasztalni egymás valóságát, aktív részesévé válni az egyes tartományokat és a szakmát foglalkoztató aktuális kérdéseknek.

Értékes, gazdag és színes hetet kaptunk az Úrtól és egymástól, amelyért hálával és köszönettel tartozunk. Remélem, hogy jövőre ismét találkozhatunk így, együtt, a piarista nagycsalád tagjaiként.

Forrás: Szathmáry Melinda/Piarista.hu

Fotó: Piarista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
lelki-gondjainkrol-nem-csak-plebanosoknak-es-teologusoknak
Lelki gondjainkról – nem csak plébánosoknak és teológusoknak

A plébánosok és teológusok napja résztvevői különleges előadásokat hallhattak október 18-án Pannonhalmán: Anselm Grün OSB lelki gondjainkról, Tomáš Halík professzor pedig hit és hitetlenség kérdéseiről osztotta meg gondolatait a gimnázium dísztermében.

17:53
huszeves-az-alsoszentmartoni-szent-marton-ovoda
Húszéves az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15-én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amit az óvodában helyeztek el.

17:06