A piarista szinódus európai találkozója Salamancában

2018. július 31., kedd | 14:58

Július 29. és augusztus 2. között piarista szinódust tartanak Spanyolországban, Salamancában az októberben megrendezendő „Fiatalok, hit, hivatástisztázás” témájú püspöki szinódushoz kapcsolódóan.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A piarista szinóduson Európából nyolc ország tartománya képviselteti magát. A hetven fővel zajló találkozón a rend generálisa, Pedro Aguado is részt vesz.

A generális egy korábbi buzdító levelében így fogalmazott: „Ha valami jellemzi a fiatalok szívét, akkor az éppen a vágy a teljességre, a boldogságra, olyasmiért élni, amiért megéri, és ami megfelel a szívüknek.”

A magyar tartomány januárban hirdette meg a piarista szinódust, mellyel kezdetét vette az az előkészítő folyamat, amely áprilisban zárult le. Piarista iskolák fiataljai, tanárai és szerzetesei „együttműködő közösségekben fejlesztő közeget alkotva” – úgynevezett szinódusi foglalkozások alkalmával – folytattak párbeszédet a Szentatya által kijelölt három témáról.

E három témán belül együtt keresték a válaszokat arra, hogy miként élik meg a fiatalok hitüket, az Egyházhoz és a piarista rendhez való tartozásukat; milyen meggyőződésre jutottak arról, hogy mi jó a fiataloknak; miként látják a jövőt; milyen kihívásokkal küzdenek hivatásuk választásával kapcsolatban; hogyan látják az őket körülvevő társadalmat, ennek formálásában mi lehetne a szerepük, hogyan tudja segíteni őket felnőtté válásuk folyamatában a piarista rend.

Az előkészítő fázis lezárása után megtörtént a magyar tartomány eredményének összesítése, amelyet bemutatnak az európai piarista tartományokat érintő találkozón.

A magyar piarista tartományt egy tíz főből álló csapat képviseli – köztük piarista diákok, öregdiákok, szerzetesek és a Pasztorális Iroda munkatársai. Az európai találkozón a különféle országok bemutatják egymásnak saját szinódusi folyamataikat és eredményeiket, majd munkacsoportokban dolgozzák fel a szinódus témáit. Ennek eredményét eljuttatják az általános szinódust előkészítő bizottsághoz, így Ferenc pápa és a szinóduson részt vevő atyák a piaristák meglátásaival gazdagodva tudnak tanácskozni októberben.

A szinódusi események folyamatosan nyomon követhetők a magyar tartományi és a szinódusi Facebook-oldalon is: fb.com/piaristak; fb.com/piaristsynod; piaristsynod.org.

Forrás: Piarista.hu

Fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
punkosdi-beszelgetes-ferenc-papa-csiksomlyoi-latogatasa-kapcsan-magyarsag-hazaban
Pünkösdi beszélgetés Ferenc pápa csíksomlyói látogatása kapcsán a Magyarság Házában

Közeleg Ferenc pápa történelmi romániai apostoli látogatása, amelynek során a szentatya Csíksomlyóra is elzarándokol, és szentmisét mutat ott be június 1-jén szombaton, egy héttel pünkösd előtt. Ebből az alkalomból tartottak kerekasztal-beszélgetést május 22-én este Budapesten, a Magyarság Házában.

19:55
-ne-borongjunk-regi-dicsosegunkon-hanem-most-akarjunk-megterni-papi-zarandoklat-mariagyudon
„Ne borongjunk a »régi dicsőségünkön«, hanem most akarjunk megtérni” – Papi zarándoklat Máriagyűdön

Május 21-én búcsún vett részt a Pécsi Egyházmegye papsága Máriagyűdön. Udvardy György megyéspüspök meghívására Varga László kaposvári főpásztor tartott előadást.

16:19