A piarista szinódus európai találkozója Salamancában

2018. július 31. kedd 14:58

Július 29. és augusztus 2. között piarista szinódust tartanak Spanyolországban, Salamancában az októberben megrendezendő „Fiatalok, hit, hivatástisztázás” témájú püspöki szinódushoz kapcsolódóan.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A piarista szinóduson Európából nyolc ország tartománya képviselteti magát. A hetven fővel zajló találkozón a rend generálisa, Pedro Aguado is részt vesz.

A generális egy korábbi buzdító levelében így fogalmazott: „Ha valami jellemzi a fiatalok szívét, akkor az éppen a vágy a teljességre, a boldogságra, olyasmiért élni, amiért megéri, és ami megfelel a szívüknek.”

A magyar tartomány januárban hirdette meg a piarista szinódust, mellyel kezdetét vette az az előkészítő folyamat, amely áprilisban zárult le. Piarista iskolák fiataljai, tanárai és szerzetesei „együttműködő közösségekben fejlesztő közeget alkotva” – úgynevezett szinódusi foglalkozások alkalmával – folytattak párbeszédet a Szentatya által kijelölt három témáról.

E három témán belül együtt keresték a válaszokat arra, hogy miként élik meg a fiatalok hitüket, az Egyházhoz és a piarista rendhez való tartozásukat; milyen meggyőződésre jutottak arról, hogy mi jó a fiataloknak; miként látják a jövőt; milyen kihívásokkal küzdenek hivatásuk választásával kapcsolatban; hogyan látják az őket körülvevő társadalmat, ennek formálásában mi lehetne a szerepük, hogyan tudja segíteni őket felnőtté válásuk folyamatában a piarista rend.

Az előkészítő fázis lezárása után megtörtént a magyar tartomány eredményének összesítése, amelyet bemutatnak az európai piarista tartományokat érintő találkozón.

A magyar piarista tartományt egy tíz főből álló csapat képviseli – köztük piarista diákok, öregdiákok, szerzetesek és a Pasztorális Iroda munkatársai. Az európai találkozón a különféle országok bemutatják egymásnak saját szinódusi folyamataikat és eredményeiket, majd munkacsoportokban dolgozzák fel a szinódus témáit. Ennek eredményét eljuttatják az általános szinódust előkészítő bizottsághoz, így Ferenc pápa és a szinóduson részt vevő atyák a piaristák meglátásaival gazdagodva tudnak tanácskozni októberben.

A szinódusi események folyamatosan nyomon követhetők a magyar tartományi és a szinódusi Facebook-oldalon is: fb.com/piaristak; fb.com/piaristsynod; piaristsynod.org.

Forrás: Piarista.hu

Fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő