A rábaközi Szerecsen Madonna nyomában

2019. április 8., hétfő | 13:44

Kevésbé ismert, hogy a csornai premontrei templom kegyképe, a rábaközi Szerecsen Madonna egykor a csehországi Hradisko premontrei apátságának dísze volt. A csornai premontrei plébánia közössége április 6-án kereste fel a mai Olmütz területén található, kórházként működő monostort.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A hradiskói premontrei közösség jelentős szerepet jászott a csornai apátság történetében. A cseh apátságból nemcsak a templom kegyképe érkezett Magyarországra, hanem azok a szerzetesek is, akik a török uralom után újraalapították a csornai szerzetesi közösséget.

A zarándoklat során a résztvevők közösen végezték a zsolozsmát, az apátság templomában tartott szentmise után pedig megtekintették a ma katonai kórházként működő rendházat. Ezután elsétáltak a Szent Vencel-székesegyházhoz, ahol a csornai kegykép mintájául szolgáló szobor előtt énekeltek egy, a rábaközi Szerecsen Madonnához szóló búcsús éneket.

A székesegyházi imádság után rövid sétát tettek Olmütz belvárosában, megtekintették a világörökség részét képező főteret, majd a hazaindulás előtt lehetőség volt megkóstolni a helyi söröket is.

Forrás: Csornai Premontrei Apátság Facebook-oldala

Fotó: Molnár Jánosné, Nagy Judit, Kéry Mónika

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle