A szeretet legyen engedelmességük alapja – Szerzetesi fogadalomújítást ünnepeltek Kisvárdán

2019. január 30., szerda | 14:36

Szent Angélára, az orsolyita rend alapítójára emlékeztek liturgikus emléknapján, január 27-én a kisvárdai Szent László-iskola diákjai és tanárai. Az ünnepi szentmisén a rendi hagyomány szerint megújította negyven évvel ezelőtt tett fogadalmát Ignácia orsolyita nővér.

Ignácia nővér rendtársával, Františka nővérrel együtt két éve van jelen a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium Általános Iskola, Óvoda és Kollégium életében. Kálmán József iskolalelkész homíliája elején felhívta figyelmet: a szentmisén olyan eseménynek lesznek tanúi, amire még nem került sor a kisvárdai templomban.

A fogadalomtétel megújítása előtt megemlékeztek az orsolyita rend alapítójáról, Merici Szent Angéláról, aki elsősorban a lányok, nők számára kívánt egzisztenciális biztonságot és lelki támaszt nyújtani, amikor 1535-ben létrehozta az itáliai Bresciában az első női „világi” tanítórendet. Angéla a lányok és asszonyok vallásos nevelése révén kívánt hozzájárulni a családok és az Egyház megerősítéséhez.

Szent Angéla az istenszeretetet állította az orsolyiták életének középpontjába. „Arra a nagy megtiszteltetésre vagyunk hivatva, hogy Isten Fiának jegyesei és királynék legyünk a mennyben” – írta a regulában 1535-ben. Fölajánlotta szívét Istennek, hogy azt ő tisztítsa meg „isteni szeretetének lángoló tűzhelyén”. A társaság tagjaitól pedig azt kérte, hogy „a szeretet legyen engedelmességük alapja és minden cselekedetük forrása” (Regula, 6, 9, 10). Szent Angéla példája arra tanít minket, hogy váltsuk valóra terveinket, ne riadjunk vissza az akadályoktól, és vigyük végbe azt a küldetést, amire Isten meghívott bennünket.

A szentmisében Ignácia nővér megújította a tisztaságra, a szegénységre és az engedelmességre vonatkozó fogadalmát, amit negyven évvel ezelőtt a Szent Orsolya Rend Római Uniójának Konstitúciójában előírt életmód szerint fogadott.

A liturgia után az intézmény igazgatója köszöntötte Ignácia nővért, aki elmondta, hogy ez volt az első nyilvános fogadalomtétele, mert megyven évvel ezelőtt Csehszlovákiában, szülőhazájában nyíltan nem vallhatta meg Jézushoz fűződő elkötelezettségét.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda (Kisvárda)

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle