A szeretet valamennyi húrján játszott – Rózsaeső imaest a Nyolc Boldogság Közösséggel Budapesten

2018. október 1. hétfő 16:30

Lisieux-i Kis Szent Teréz emléknapjára készülve a Nyolc Boldogság Közösség idén is megrendezte a Rózsaeső imaestet a budapesti Örökimádás-templomban – két egymást követő napon, szeptember 29-én és 30-án. – Csaba M. Veronika CB nővér írását adjuk közre.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kis Szent Teréz magához vonzza az embereket, és a világ legkülönbözőbb országaiban tölti meg a templomokat. Vonzó a bölcsessége, a hite, a feltétlen bizalma, az életöröme, a szentségnek az az eredeti, mégis nagyon egyszerű „kis útja”, amely szerinte minden ember számára járható. 1997-ben, egyházdoktorrá avatása alkalmából Szent II. János Pál pápa így foglalta össze Teréz tanításának lényegét: „Élete során Teréz új világosságokat, rejtett és titokzatos értelmeket fedezett fel, s az isteni Mestertől megkapta a »Szeretet tudományát«, melyet írásaiban nagy eredetiséggel mutatott be.”


Idén két egymást követő napon, szeptember 29-én és 30-án is megtartottuk a Rózsaeső imaestet az Örökimádás-templomban. A kicsinek éppen nem mondható templomtér kétszer is teljesen megtelt. Miért az elnevezés: Rózsaeső imaest? Nem sokkal halála előtt Teréz így vigasztalta nővértársait: „Mennyországomat azzal fogom tölteni, hogy jót teszek a földön… meglátjátok, olyan lesz, mint egy rózsaeső.”

Karizmánk egyik alappillére a Kármel lelkisége, és Kis Szent Terézt lelki mesterünknek tartjuk. 1992-ben Lisieux-ben, a Nyolc Boldogság Közösség lelkigyakorlatán az egyik testvér azt javasolta, hogy fogjuk szaván Terézt. Arra hívtuk meg a jelenlevőket, hogy ott, helyben írjanak levelet Teréznek, s így kérjék közbenjárását a legkülönfélébb szándékaikért. A tapasztalt kegyelmek hatására a Rózsaeső imaestek gyorsan terjedni kezdtek a világ legkülönbözőbb pontjain. Magyarországon 1996 óta szervezzük meg ezt az áhítatot. A programban mindig szerepel előadás Teréz lelkiségéről, tanúságtétel az imameghallgatásokról, levélírás és nagyon sok ének Teréz megzenésített verseivel, szövegeivel.

Idén az Örökimádás-templomban Nagy Bálint jezsuita volt a szombati ünnepi szentmise főcelebránsa, az imaesteken pedig Versegi Beáta Mária nővér tartott előadást arról, miként élte Teréz a „szeretet tudományát”. A hegedűs hasonlatával élve úgy fogalmazhatunk: Teréz is „négy húron tudott játszani”, a szeretet valamennyi húrján. E négy húr a jegyesi, az anyai, a gyermeki és a testvéri szereteté. Ezek a képességek valamennyi emberi szív sajátjai, élethelyzettől és életállapottól függetlenül. Ám amint a hangszer húrjait is naponta fel kell hangolni ahhoz, hogy harmonikus dallamok szülessenek, ugyanígy kell tenni a szeretet húrjaival is.

A jegyesi szeretet húrja a szeretetnek azt a tónusát szólaltatja meg, amely a „szeretet beteljesedésére vágyakozik”. Ahhoz, hogy ez tisztán szóljon, újra és újra Isten örök, végtelen és feltétlen szeretetéhez érdemes hangolnunk.

Az anyai, atyai szeretet húrja az életadás megnyilvánulásában bontakozik ki: olyan viszonyulásokban, ahol az élet növekedését segítjük egy másik személyben.

A gyermeki szeretet húrja a bizalomban, a ráhagyatkozásban szólal meg. A testvéri szeretet húrja pedig a mások örömének, javának keresésében hangzik fel. E szeretet, Teréz megfogalmazásában, „mások hibáinak elviselésében áll, abban, hogy egy cseppet sem csodálkozunk gyöngeségeiken, hogy épülünk legcsekélyebb erényeiken”.

Teréz kitette magát a szeretet vonzásának, emberi szeretetképességeinek teljes skáláját megélte. Lelki realizmusát, erejét és derűjét ebből nyerte. Így fogalmaz: „A lángra lobbant lélek nem mond le arról, hogy vágyakozzék szeretetének jogos jutalmára. Éppen ennek a jutalomnak a reményében szeret, másként nem is lenne őszinte a szeretete. A szeretet jutalma pedig a szeretet.” 

Csaba  M. Veronika CB

Fotó: Lambert Attila 

Magyar Kurír

 

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle