A villányi Molnár Pince „Syrah 2011” nevű bora a piarista válogatás idei győztese

2017. november 28. kedd 19:30

A kilencedik alkalommal megrendezett piarista borválogatásra az ország különböző borvidékeiről érkeztek száraz vörösborok. November 28-án Labancz Zsolt tartományfőnök adta át a Molnár Pince képviselőjének a kitüntető „Piarista bor” címet tanúsító oklevelet Budapesten.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A piaristák jubileumi évében ismét a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola aulájába invitálták eredményhirdetésre a piarista rend által immár kilencedik éve meghirdetett borválogatás résztvevőit és a média képviselőit. Idén száraz vörösborok versenyeztek azon a megmérettetésen, melynek célja egyrészt a feltörekvő magyar gazdák borainak megismertetése, másrészt a rend borászati hagyományainak, társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékeinek éltetése úgy a piarista családon belül, mint minden borszerető ember között.

Az egybegyűlteket Hernády Zsolt piarista öregdiák, a borválogatás ötletgazdája és szervezője köszöntötte. Ismertette a kezdeményezést és a borválogatás menetét: egy szakértőkből és a piarista rendhez köthető tagokból álló zsűri – Rohály Gábor elnök, Nyeste Pál SP, Freund Tamás agykutató, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség alelnöke – vakkóstolással, 100 pontos rendszerben értékeli a borokat, s állítja fel íz, zamat, szín és illat alapján pontozva a rangsort.

Labancz Zsolt SP, a Piarista Rend Magyar Tartománya elöljárója köszöntőjében azt fogalmazta meg, a rend számára ez a rendezvény is alkalom arra, hogy közösségük életét az aktuális események tükrében megismertessék.
Az elöljáró a tavaly ilyenkor megnyitott jubileumi év történései sorából kiemelte a legutóbbiakat: a Budapesti Történeti Múzeumban rendezett kiállítást, mely a legteljesebben bemutatja a piaristák magyarországi jelenlétét; a közösség Rómába vezető, az alapító, Kalazanci Szent József életútját végigkövető zarándoklatát; az intézményeik mintegy ötszáz pedagógusának tartott pedagógiai konferenciát; valamint azt, hogy elkezdték kialakítani Sátoraljaújhelyen a piarista tanoda saját épületét.

„Visszatekintünk a múltba, alapítónkra emlékezünk, inspirációt kapva identitásunk megerősítéséhez, de ezt a jövő felé fordulás igényével tesszük” – fogalmazta meg Labancz Zsolt, hangsúlyozva, hogy az ifjúság nevelése a jövőbe tekintés feladatát rója a közösségre. Az elöljáró azt kívánta az egybegyűlteknek, tudjanak közösségre találni egy-egy pohár bor mellett, egymást segítve a mindennapi életben. „Bár egyik borunknak a »Dörgicsei búfelejtő« nevet adtuk, nem a búfelejtés a célunk. Ha van is bánatunk, bajunk, fontos, hogy reményeink, álmaink és örömeink mozgassanak.”

Rohály Gábor, a zsűri elnöke a bor kettős szerepére hívta fel a figyelmet: a bor élvezeti cikk, ugyanakkor annak a szimbóluma, hogy Megváltónk köztünk maradt. A borlovag, a Magyar Bor Akadémia alapító tagja kifejtette, mennyire fontos, hogy a kulturált borfogyasztás fiataljaink számára is gyakorlattá váljon. Ezt kívánta: „A bor ízei, zamatai emlékeztessenek mindarra, ami életünkben szép és örömteli, fogyasztását ne a gyorsan elérhető mámor vezesse.”

A zsűri elnöke így méltatta a győztes bort: „A Syrah az ünnepnapok bora, minőségi örömök előcsalogatására kiválóan alkalmas.”

A Piarista bor kitüntető címet tanúsító oklevelet Labancz Zsolt adta át a győztes Molnár Pince képviselőjének, Molnár Róbertnek.

A villányi családi pincészet már másodszor került ki győztesen a piarista megmérettetésen. Két évvel ezelőtt 2011-es carmenère-ük nyerte el a címet.

A családi pincészet borásza a győztes bort ismertetve elmondta, a syrah vitatott eredetű fajta, már a nevében sincs egyetértés. Eredetét többféleképpen magyarázzák: az egyik feltevés szerint Perzsiából, a mai Irán területéről, Shiraz városából a keresztesekkel érkezett Európába; a második verzió szerint Szicíliából terjedt el, ahol ma is termesztik; a harmadik magyarázat, a ma már több vizsgálattal igazolt verzió szerint pedig francia eredetű, a Rhone völgyében kialakult két dél-francia szőlőfajtától, a dureza és a mondeuse blanche keresztezéséből származik. Meghonosítása a 2000 és 2010 között lezajlott óriási telepítési folyamat része, ebben az időszakban került Villányba is.

A Molnár Pince „Syrah 2011” bora prémiumkategóriás, védjeggyel ellátott száraz vörösbor. Fogyasztása 18 fokra hűtve ajánlott, alkolholtartalma 13 %. 

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-az-uristen-lelke-van-rajtam-piarista-oregdiakok-koszontottek-85-eves-jelenits-istv
„Az Úristen lelke van rajtam” – Piarista öregdiákok köszöntötték a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István az öröm vasárnapján, december 17-én a budapesti piarista kápolnában, az öregdiákok miséjén konferenciabeszédet mondott, majd családias hangulatban ünnepelte körükben 85. születésnapját.

11:33
ferenc-papa-ha-kivesszuk-jezust-mi-marad-karacsonybol
Ferenc pápa: Ha kivesszük Jézust, mi marad a karácsonyból?

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 17. vasárnap