Átadták és megáldották a kőszegi domonkos iskola új tornacsarnokát

2018. november 14. szerda 22:37

Átadták és megáldották november 14-én az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új tornacsarnokát Kőszegen. A domonkos nővérek beszámolóját adjuk közre.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Mit tesz egy négyszázötven fős iskola, ha egy évig tornaterem nélkül kell működnie? Nos, a kreativitást, a jó kapcsolatokat és a türelmet segítségül hívva próbálja átvészelni a helyzetet. Vár és figyel. Figyeli, ahogy a régi, leromlott állapotú tornaterem eltűnik a munkagépek vasfogai között, ahogy óriási lyuk keletkezik a földben, majd betonoszlopok nőnek ki belőle, s lassan falai, ablakai lesznek. Sokévnyi álmodozás, tervezgetés és tizenhárom hónapnyi építkezés után az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának fenntartásában működő kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium végre birtokba vehette új tornatermét.

November 14-én délelőtt érkezett el a várva várt pillanat. A tornateremben sportruhába öltözött diákok, a bejárata előtt vendégek gyülekeztek. Kakucs Petra nővér, az intézmény igazgatónője és Deák Hedvig nővér, a Domonkos Nővérek általános főnöknője – mint fenntartó - a kifeszített nemzeti színű szalag előtt üdvözölte Székely János szombathelyi megyéspüspököt, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát, Ágh Péter országgyűlési képviselőt, Básthy Béla alpolgármestert, Harangozó Vilmos esperes-plébánost, valamint Kőszeg város és a megye több oktatási intézményének képviselőit.

A szalagátvágás után bent a tornateremben folytatódott az ünnepség. A köszöntő beszédek közül nagy népszerűségnek örvendtek Hedvig nővér szavai a gyerekek között: ő – a tréfás kollégák építkezés-Star Wars videójától ihletve – a Csillagok háborújához hasonlította az életünk küzdelmeit, melyekhez sportolással, az új tornateremben szerezhetünk edzettséget és építhetjük a jellemünket is.

Soltész Miklós államtitkár a fiatalok elé idézte a fiatalon elhunyt olasz világi domonkos, Boldog Pier Giorgio Frassati alakját, arra bíztatva őket, hogy kövessék a példáját: Frassati egészen kis gyermek korától komolyan vette a keresztény hit követelményeit, és nem halogatta, hogy meg is valósítsa azt, amit keresztény hite kér: igyekezett jót tenni mindenkivel, erején felül is, és bátran kiállt a fasiszta diktatúra idején is hitéért.

Ezt követően Székely János megyéspüspök megáldotta, és a hegymászó és természetszerető boldog Pier Giorgio oltalmába helyezte az épületet.

Az iskola előző tornaterme még 1983-ban épült. Az épület állaga jelentősen leromlott az elmúlt évtizedekben, és közben az iskola tanulólétszáma is megnövekedett. Ez tette szükségessé olyan új tornacsarnok létesítését, amely alkalmas a testnevelési feladatokra és harmonikusan beleillik az idén 150 éves fennállását ünneplő iskola műemléki környezetébe. A létesítményt a Fejérdy és Bartók Építészeti Kft tervezte, a kivitelezést pedig a győri székhelyű Mikolasek Kft végezte. A beruházás magába foglalta az új, „B típusú” tornacsarnokot, és az ehhez tartozó kiszolgáló helységeket; helyet kapott ezen kívül két új tanterem is, a tornacsarnok mellett pedig új szabadtéri kézilabdapálya, valamint parkoló is létesült. A tornacsarnok olyan minőségben készült, hogy nem csak testnevelésre, sportolásra, hanem nagy létszámú rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Az építkezést a Magyar Kormány 1,2 milliárd forinttal, a fenntartó pedig 100 millió forinttal támogatta.

Az ünnep további részeként különböző sportágak képviselőit láthattuk: a kötélugrókat, táncosokat, kézilabdázókat és focistákat, a legkisebb triatlonisták biciklis bemutatót tartottak, a negyedikesek látványos sorversenyt mutattak be. Zárásként a hetedik évfolyam készült egy meglepetéssel: a domonkos rend címerét rakták ki óriási fekete-fehér lapokból. Ez a mozzanat kiválóan jelképezte a lényeget: a test és a lélek együtt alkotja az embert; a domonkos lelkiség, amit az iskola képvisel, nem marad a kápolna falai között. Magunkkal visszük a hétköznapi tevékenységekbe, a játékba, a versenyzésbe, így segít minden „árpád-házis” diákot és pedagógust Isten felé.

Forrás és fotó: Domonkos nővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle