Avatóünnepség a kibővített szombathelyi premontrei gimnáziumban

2018. október 27. szombat, 16:43

Október 26-án adták át a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium új épületszárnyát és a felújított sportudvarát Szombathelyen. Az ünnepség végén az új iskolaszárnyat, amelyet szeptember elején vehettek birtokba a diákok, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

A szombathelyi premontrei gimnázium új épületszárnyának és felújított sportudvarának ünnepélyes átadásán Véghné Busics Hilda, az oktatási intézmény igazgatója úgy fogalmazott: az iskola épületegyüttese most már három évszázadot kapcsol össze, „hidat épít múlt és jelen között, miközben ablakot nyit a jövőre”. A gimnázium épületét 1894-ben Kuncz Adolf prépost prelátus építtette, majd az 1970-es években bővítették. A premontrei szerzetesrend 1994-ben indította meg újra a gimnáziumi oktatást a nagy múltú iskolában – ismertette az intézményvezető.

Az új, 1300 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületszárnyban helyet kapott több tanterem, táncterem, közösségi tér, konditerem; megújult a gimnázium tornaterme, belső iskolaudvara és az összes sportpályája.

Beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: hetven éve annak, hogy a kommunista rendszerben elvették az egyházaktól az intézményeiket. – A rendszerváltozás előtt csak tíz iskolájuk volt az egyházaknak Magyarországon, ezért is üzenetértékű az, ahogyan az elmúlt több mint nyolc évben az egyházi iskolák fejlődhettek. A kormány anyagi támogatása az épület megújításához, korszerűsítéséhez járult hozzá, de az iskola szellemiségének megőrzéséhez és továbbadásához kellenek a szerzetesek, kellenek elhivatott tanárok, és kellenek a tudást és keresztény értékeket befogadni akaró diákok – hangsúlyozta az államtitkár.

Az avatóünnepség végén az új iskolaszárnyat – amelyet már szeptember elején birtokba vehettek a diákok – Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

19:48
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

14:33