Avatóünnepség a kibővített szombathelyi premontrei gimnáziumban

2018. október 27. szombat 16:43

Október 26-án adták át a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium új épületszárnyát és a felújított sportudvarát Szombathelyen. Az ünnepség végén az új iskolaszárnyat, amelyet szeptember elején vehettek birtokba a diákok, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

A szombathelyi premontrei gimnázium új épületszárnyának és felújított sportudvarának ünnepélyes átadásán Véghné Busics Hilda, az oktatási intézmény igazgatója úgy fogalmazott: az iskola épületegyüttese most már három évszázadot kapcsol össze, „hidat épít múlt és jelen között, miközben ablakot nyit a jövőre”. A gimnázium épületét 1894-ben Kuncz Adolf prépost prelátus építtette, majd az 1970-es években bővítették. A premontrei szerzetesrend 1994-ben indította meg újra a gimnáziumi oktatást a nagy múltú iskolában – ismertette az intézményvezető.

Az új, 1300 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületszárnyban helyet kapott több tanterem, táncterem, közösségi tér, konditerem; megújult a gimnázium tornaterme, belső iskolaudvara és az összes sportpályája.

Beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: hetven éve annak, hogy a kommunista rendszerben elvették az egyházaktól az intézményeiket. – A rendszerváltozás előtt csak tíz iskolájuk volt az egyházaknak Magyarországon, ezért is üzenetértékű az, ahogyan az elmúlt több mint nyolc évben az egyházi iskolák fejlődhettek. A kormány anyagi támogatása az épület megújításához, korszerűsítéséhez járult hozzá, de az iskola szellemiségének megőrzéséhez és továbbadásához kellenek a szerzetesek, kellenek elhivatott tanárok, és kellenek a tudást és keresztény értékeket befogadni akaró diákok – hangsúlyozta az államtitkár.

Az avatóünnepség végén az új iskolaszárnyat – amelyet már szeptember elején birtokba vehettek a diákok – Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő