Avatóünnepség a kibővített szombathelyi premontrei gimnáziumban

2018. október 27., szombat | 16:43

Október 26-án adták át a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium új épületszárnyát és a felújított sportudvarát Szombathelyen. Az ünnepség végén az új iskolaszárnyat, amelyet szeptember elején vehettek birtokba a diákok, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

A szombathelyi premontrei gimnázium új épületszárnyának és felújított sportudvarának ünnepélyes átadásán Véghné Busics Hilda, az oktatási intézmény igazgatója úgy fogalmazott: az iskola épületegyüttese most már három évszázadot kapcsol össze, „hidat épít múlt és jelen között, miközben ablakot nyit a jövőre”. A gimnázium épületét 1894-ben Kuncz Adolf prépost prelátus építtette, majd az 1970-es években bővítették. A premontrei szerzetesrend 1994-ben indította meg újra a gimnáziumi oktatást a nagy múltú iskolában – ismertette az intézményvezető.

Az új, 1300 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületszárnyban helyet kapott több tanterem, táncterem, közösségi tér, konditerem; megújult a gimnázium tornaterme, belső iskolaudvara és az összes sportpályája.

Beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: hetven éve annak, hogy a kommunista rendszerben elvették az egyházaktól az intézményeiket. – A rendszerváltozás előtt csak tíz iskolájuk volt az egyházaknak Magyarországon, ezért is üzenetértékű az, ahogyan az elmúlt több mint nyolc évben az egyházi iskolák fejlődhettek. A kormány anyagi támogatása az épület megújításához, korszerűsítéséhez járult hozzá, de az iskola szellemiségének megőrzéséhez és továbbadásához kellenek a szerzetesek, kellenek elhivatott tanárok, és kellenek a tudást és keresztény értékeket befogadni akaró diákok – hangsúlyozta az államtitkár.

Az avatóünnepség végén az új iskolaszárnyat – amelyet már szeptember elején birtokba vehettek a diákok – Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő