Az én szerzetesem: Locker M. Margit SSND

2015. május 29. , péntek | 19:34

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Locker M. Margit iskolanővért Rubovszky Rita mutatja be olvasóinknak.

Locker M. Margit nővér osztályfőnököm volt a Patronában – mely akkor még csak gimnázium volt, az egyik a működő nyolc katolikus gimnázium közül.

Magyar nyelvet és irodalmat, orosz nyelvet oktatott nekünk és mindezeken keresztül, mellette, Isten tudja még mi mindent. A ’80-as évek elején a mai irodalomszemléletet meghazudtolóan tágas ismeretvilága révén Márait, Hamvast, Lengyel Józsefet, orosz avantgarde-ot tanított úgy, hogy órái egy életre kijelölték számunkra a művészet értelmezésének útját, mely úton az ember az Isten által teremtett világ ismeretének igazi katarzisát élheti át.

Magyar fakultációs óráin megtanultam egyszerre alkotó és olvasó lenni, befogadó és újrateremtő. Miatta lettem magyartanár. Egy olyan korban, amikor egy egész ország sportot csinált abból, hogy ne tanuljon meg oroszul, én érettségire folyékonyan beszéltem a nyelvet, pedig egy egész osztályt tanított egyszerre. Később az egyetemen gond nélkül jártam be Valerij Lepahin orosz irodalom és ikonosztáz óráira, nem csupán, mert Margit nővér megtanított oroszul, hanem mert Dosztojevszkijről szóló órái egy életre feltették nekünk a kérdést: mennyire vagyunk keletiek és mennyire nyugatiak? Margit nővér munkácsi származású lévén egész valójával tárta ki előttünk óráin a nemzeti önértelemzés legizgalmasabb, máig aktuális kérdéseit.

Ha egy szóval kéne jellemeznem, azt mondanám: szabadság. Nem csupán óráin, de szabadidejében is – a hosszú beszélgetések alatt a szobájában – arra tanított, hogy az Isten nem megfelelést vár el, hanem szeretetet. Ő maga is formabontó egyéniség, az állandó újrakezdés, az élethosszig való tanulás, az Istenre való ráhagyatkozás példaképe. Igazi szerzetes.

Rubovszky Rita

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd