Belgiumban tartotta közgyűlését az Európai Szalézi Ifjúsági Mozgalom

2018. november 30., péntek | 13:15

Idén Brüsszel adott otthont november 23–25. között az Európai Szalézi Ifjúsági Mozgalom (SYM) XV. közgyűlésének. Magyarországot Quadros Lytton atya, Ewa Gamon nővér, Szlávik Adél és Lichner Roland képviselte.

A tizenkilenc európai országból érkező mintegy hetven szerzetest, nővért és fiatalt a Don Bosco Nővérek ganshoreni közössége és a Franciaország–Dél-Belgium Szalézi Tartomány fiataljai fogadták. Az idei gyűlés középpontjában az őszi püspöki szinódus témái álltak, a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás, valamint az európai integráció kihívásai és lehetőségei.

Többen egy nappal korábban érkeztek Brüsszelbe, hogy november 23-án reggel vezetett látogatáson vegyenek  részt az Európai Parlament és az Európai Unió püspöki konferenciáit tömörítő COMECE székhelyén. Ezt a látogatást a SYM Europe és a Don Bosco International szervezte, amely a szalézi rendet képviseli az európai intézményekben. Este Markéta Imlaufová, a csehországi szalézi ifjúsági szolgálat tagja beszámolóját hallgathatták meg, aki 2018 márciusában háromszáz fiatallal együtt vett részt az előszinódusi találkozón, amelyet Ferenc pápa hívott össze Rómában.

November 24-én Rossano Sala szalézi atya, a Pápai Szalézi Egyetem professzora és a 2018-as szinódus különleges titkára mutatta be a püspökök gyűlése által jóváhagyott záró dokumentumot. „Ez a végleges dokumentum nem pusztán egy dokumentum, hanem mindenekelőtt a lelki élmény gyümölcse. A szinódusnak még nincs vége, valójában a végrehajtási fázis csak most kezdődött el” – hangsúlyozta.

Rossano Sala előadása után a résztvevők kisebb csoportokban beszélték meg a SYM jövőjét meghatározó három prioritást, a kísérés fontosságát, a jó gyakorlatok megosztását, valamint annak szükségességét, hogy ott találkozzanak a fiatalokkal, ahol életük küldetését és igazságát keresik, beleértve a digitális világot is.

Az idei közgyűlés keretében választották meg a SYM új vezetőit is a következő hároméves időszakra. Anne-Florence Perras (Franciaország), Blažka Merkač (Szlovénia) és Carina Baumgartner (Ausztria) befejezték szolgálatukat, a következő három évben Pablo Osorio (Spanyolország), Jeanine Balzan Engerer (Málta) és Marta Radić fogja vezetni a mozgalmat.

November 25-én Olivier Poquillon domonkos szerzetes, a COMECE főtitkára tartott előadást az európai integráció kihívásairól és lehetőségeiről folytatott párbeszédről, valamint az Egyház és az ifjúsági mozgalmak ebben játszott szerepéről.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle