Belgiumban tartotta közgyűlését az Európai Szalézi Ifjúsági Mozgalom

2018. november 30. péntek 13:15

Idén Brüsszel adott otthont november 23–25. között az Európai Szalézi Ifjúsági Mozgalom (SYM) XV. közgyűlésének. Magyarországot Quadros Lytton atya, Ewa Gamon nővér, Szlávik Adél és Lichner Roland képviselte.

A tizenkilenc európai országból érkező mintegy hetven szerzetest, nővért és fiatalt a Don Bosco Nővérek ganshoreni közössége és a Franciaország–Dél-Belgium Szalézi Tartomány fiataljai fogadták. Az idei gyűlés középpontjában az őszi püspöki szinódus témái álltak, a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás, valamint az európai integráció kihívásai és lehetőségei.

Többen egy nappal korábban érkeztek Brüsszelbe, hogy november 23-án reggel vezetett látogatáson vegyenek  részt az Európai Parlament és az Európai Unió püspöki konferenciáit tömörítő COMECE székhelyén. Ezt a látogatást a SYM Europe és a Don Bosco International szervezte, amely a szalézi rendet képviseli az európai intézményekben. Este Markéta Imlaufová, a csehországi szalézi ifjúsági szolgálat tagja beszámolóját hallgathatták meg, aki 2018 márciusában háromszáz fiatallal együtt vett részt az előszinódusi találkozón, amelyet Ferenc pápa hívott össze Rómában.

November 24-én Rossano Sala szalézi atya, a Pápai Szalézi Egyetem professzora és a 2018-as szinódus különleges titkára mutatta be a püspökök gyűlése által jóváhagyott záró dokumentumot. „Ez a végleges dokumentum nem pusztán egy dokumentum, hanem mindenekelőtt a lelki élmény gyümölcse. A szinódusnak még nincs vége, valójában a végrehajtási fázis csak most kezdődött el” – hangsúlyozta.

Rossano Sala előadása után a résztvevők kisebb csoportokban beszélték meg a SYM jövőjét meghatározó három prioritást, a kísérés fontosságát, a jó gyakorlatok megosztását, valamint annak szükségességét, hogy ott találkozzanak a fiatalokkal, ahol életük küldetését és igazságát keresik, beleértve a digitális világot is.

Az idei közgyűlés keretében választották meg a SYM új vezetőit is a következő hároméves időszakra. Anne-Florence Perras (Franciaország), Blažka Merkač (Szlovénia) és Carina Baumgartner (Ausztria) befejezték szolgálatukat, a következő három évben Pablo Osorio (Spanyolország), Jeanine Balzan Engerer (Málta) és Marta Radić fogja vezetni a mozgalmat.

November 25-én Olivier Poquillon domonkos szerzetes, a COMECE főtitkára tartott előadást az európai integráció kihívásairól és lehetőségeiről folytatott párbeszédről, valamint az Egyház és az ifjúsági mozgalmak ebben játszott szerepéről.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle