Banális dolgok nincsenek – Lelkinap a monasztikus lelkiség jegyében Pécsett

2018. november 23. péntek 18:58

A monasztikus lelkiségről szóló előadások hangzottak el november 17-én a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola lelkinapján, melyet a helyi pálos rendházban tartottak.

A program célja a keresztény lelkiség hagyományainak és gyakorlatának ismertetése mellett a közösségépítés és a közös imádság volt. A lelkinap szervezője, Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanára elmondta, a program arra is rávilágított, hogy a szerzetesi hagyománynál egységesebbet, jobbat eddig még nem sikerült kitalálni, s hogy ez a lelkiség nem elvont eszméket állít a középpontba, hanem mindannyiunk életét érinti. A nap folyamán három szakértő tartott előadást: Laczkó Zsuzsanna SJC, a szemlélődő lelkigyakorlatok állandó kísérője, Zátonyi Maura OSB, a monasztikus lelkiség szakértője, valamint Várszegi Asztrik nyugalmazott bencés főapát. Emellett két közösen elmondott, Laczkó Zsuzsanna által vezetett szemlélődő imádságba is bekapcsolódhattak a résztvevők.

Laczkó Zsuzsanna SJC előadásának fókuszában ez a gyakorlatban is megtapasztalt szemlélődő imádság állt, melyet a spirituális fejlődés bemutatásával vezetett fel. Elmondta, az emberi fejlődés minden szakasza mellé állíthatunk egy-egy imamódot. A kisgyermekkorra a tanulható gesztusok elsajátítása jellemző. A gyermekkorban megjelenik a szóbeli imádság, a kamaszkorra inkább az addig megtanult szavak és gesztusok feletti elmélkedés jellemző, a fiatal felnőttkorban pedig megjelenik a spontán, affektív ima. A szemlélődő imádság már az érett felnőttkor jellemzője, mikor az imádkozó mintegy „belecsendesedik” az imába, és belehelyezkedik a mindent átható Isten szerető jelenlétébe. Hangsúlyozta, az emberiség feladata ma az lehet, hogy visszataláljon a világba, a természetbe és az emberi közösségbe, melyektől az elmúlt évszázadok során elidegenedett. Ha tudatosítjuk, Isten jelen van a teremtett világban, melynek integráns részei vagyunk, önazonosságunk is tisztábbá válik számunkra.

Ezt követően a szemlélődő imádság legnagyobb „művészeinek” gondolatait idézte fel ezen imamód bemutatására. Elmondta, a szemlélődést Thomas Merton amerikai trappista szerzetes „élesztette újjá” a 20. században, s megjegyezte, ez nem más, mint dialógus a bennünk élő Istennel, aki válaszol önmagának bennünk. Gyakorlásával a Szeretet belép a mindennapi életünkbe, s rájövünk, a szent és a világi nem válik szét, hiszen Isten az apró dolgokban, hétköznapi tapasztalatokban egyaránt jelen van.

Laczkó Zsuzsanna Eckhart mester szavaival zárta előadását, miszerint amit a kontempláció talajába vetünk, annak gyümölcsét a cselekvésben aratjuk le – ezzel rámutatott, a szemlélődő imádság megalapozza a gyakorlati életet és tetteket.

A második előadó, Zátonyi Maura OSB, az eibingeni Szent Hildegárd-apátság szerzetese a bencés lelkiséget mutatta be, elsősorban Szent Hildegárd munkássága nyomán. Előadásában kiemelte, a bencés élet áldott életet jelent a latin benedictus szóból eredően, melynek célja, hogy az emberi szívbe ültetett vágyak beteljesedjenek, s a szerzetesek mások számára is áldássá válhassanak. A benedeki regula rendkívül kiegyensúlyozott életszabályzat, mely az alapító kiváló emberismeretéről tanúskodik, s pont a regula e kiegyensúlyozottsága teszi lehetővé, hogy különböző habitusú és lelki alkatú emberek egyaránt követni tudják. Az előadásból kiderült, a bencés lelkiség alapján nincsenek banális dolgok: életünk minden pillanata fontos és értékes mozzanat.

Az előadó párhuzamba állította a három isteni erényt három bencés fogalommal. Az egyik fogalompár a remény és az állhatatosság: e két erény segítségével megtanulhatjuk, ne szaladjunk el a nehéz helyzetekben, hanem pont ilyenkor is ki kell tudnunk „nyitni” magunkat, helyet adva a felénk áradó kegyelem számára. A hétköznapok során időnként elveszíthetjük lelkesedésünket, motivációnkat, ugyanakkor a remény és az állhatatosság megtanít minket arra, hogy nem mi magunk adjuk az értelmet a tevékenységünknek, de cserébe sokkal nagyobb értelmet kapunk ajándékba azáltal, hogy hűek maradunk a hivatásunkhoz. A krízisben megőrzött nyitottság pedig megtanít minket újra csodálkozni, Isten ugyanis soha nem szűnik meg meglepetéseket okozni, s végképp nem hagy minket magunkra. Ahogyan a regula szövegében olvashatjuk az Iz 52,6 alapján: „És még mielőtt segítségül hívnátok, azt mondom nektek: Íme, itt vagyok.”

Az előadás után Bingeni Szent Hildegárd látomásainak közös olvasása következett a szerzetesnővér vezetésével. A szakértő kiemelte, e szövegek nem extatikus elragadtatásban keletkeztek, hanem éber állapotban. Hildegardot ezért is nevezhetjük egyfajta „objektív misztikusnak”, aki az üdvtörténet teológusaként hagyta ránk írásait.

A nap utolsó előadója Várszegi Asztrik OSB volt, aki a 21. század lelkiségéről, illetve az Egyház aktuális feladatairól beszélt. Elmondta, keresztényként Jézus Krisztus megismerésére törekszünk, akitől megkaptuk a hit és az istenszeretet ajándékát. Kiemelte, a katekézisben is az a fő kérdés, hogy hogyan adjuk át az örömteli hittapasztalatot egy-egy aktuális élethelyzetben. Újra és újra meg kell kérdeznünk magunktól: hogyan vagyunk Jézus tanítványai az adott pillanatban?

Várszegi Asztrik kiemelte, Egyházunk éltető ereje az élő hit és öröm, melyet a testvéreink közt élünk meg. Megtapasztalható, megélhető értékeket kell átadnunk embertársainknak is, nem csupán tudást vagy vallási tételeket. Ami igazán lényeges, az a Jézus Krisztusban való hit és élet, hiszen ez tölti meg tartalommal a vallásosságot, mely enélkül önmagában csak elidegenítő formaság marad. Elengedhetetlen, hogy a keresztény közösség hiteles legyen, s a közösség, gondolkodás, elfogadás, megértés, megbocsátás és visszafogadás tapasztalatát adja át. Ha ez a lelkület él a közösségben és bennünk, akkor kegyelemből, ingyen belőlünk fog fakadni a továbbadásra való képesség.

A nyugalmazott főapát Ferenc pápa nyomán a szegények és szenvedők iránti nyitottságra biztatta hallgatóit, s arra, mindannyian adjunk (elsősorban nem anyagi értelemben) saját képességeinkhez és lehetőségeinkhez mérten embertársainknak és az Egyház közösségének.

A program vitával majd a Várszegi Asztrik által celebrált szentmisével zárult.

Mohay Réka, a Pécsi Egyházmegye pasztorális munkatársa részletes beszámolóját az előadásokról az egyházmegye honlapján olvashatják.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle