Befejeződött a magyar piaristák tartományi káptalanja Mátraverebély-Szentkúton

2019. március 31., vasárnap | 14:08

Március 30-án, közel egy hét után véget ért a Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Mátraverebély-Szentkúton.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A káptalan utolsó két napján bizottsági és plenáris ülések keretében a káptalan tagjai a jövővel foglalkoztak. A korábbi helyzetelemzéseknek megfelelően hat terület köré csoportosítva folyt a párbeszéd –szó volt többek között hivatásgondozásról, szerzetesképzésről, iskolai szolgálatról, ifjúságpasztorációról, gazdasági kérdésekről, közösségi életről, az erdélyi jelenlét vagy az alumniszervezet kérdéséről is.

A beszélgetések célja egy olyan káptalani jövőterv megalkotása volt, amelynek átfogó szempontjaival a következő négy évben meghatározhatja, segítheti a magyarországi piarista világ életének kibontakozását, a további, konkrétabb jövőtervek kidolgozását.

A záró szentmisén a káptalan tagjai, kiegészülve az utolsó napra látogatóba érkező rendtagokkal, hálát adtak a hatnapos együttlétért és a tanácskozás eredményeiért, kérve Istent, hogy a jövőben is segítse a piarista közösséget küldetésének teljesítésében.

A szentmise főcelebránsa, Szilvásy László tartományfőnök Kalazanci Szent József személyét hozta példaként, hogy milyennek is kell lennie napjainkban egy piaristának. A rendalapító nagyon sokszínű személyiség volt, aki a pedagógiai újítások keresése mellett akár saját maga is takarította az osztálytermeket; fontosnak tartotta a tudományos felkészültséget, de imádság nélkül sem tudta elképzelni iskoláját. Szentségének alakjába ráadásul még gyengeségei is belefértek, egyes életrajzírói szerint a vezetés területén nagy hibákat is el-elkövetett. Abban azonban, hogy a gyerekekért dolgozzon, kockáztasson és változásokra is képes legyen, sosem bizonytalanodott el.

A szentmisét közös ebéd követte, melyen a piarista káptalan résztvevői megköszönték a mátraverebély-szentkúti ferences szerzeteseknek s munkatársaknak a figyelmes vendéglátást.

Forrás és fotó: Szakál Ádám SP/Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Címkék: szerzetesek
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle