Bemutatkozik: a ferences rend

2015. május 16. szombat 12:02

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A ferences rend, hivatalos nevén a Kisebb Testvérek Rendje (latinul Ordo Fratrum Minorum – innen az OFM rövidítés) a 13. század első felében alakult. Alapítója az egyháztörténelem egyik legismertebb személyisége, Assisi Szent Ferenc. Az ő megtérésének lendületéből született meg a rend.

A ferences talán az első olyan szerzetesrend, amely nem elvonultságban, hanem az imádság mellett az emberek között élve, az értük, velük végzett munkában, a szolgáló szeretet mindennapi gyakorlásában vállalkozik Krisztus szorosabb követésére.

Ma az egyik legnépesebb rend vagyunk mind a világban, mind pedig Magyarországon. A magyar rendtartomány létszáma 100-110 fő között van, szolgálatunkat tiennégy rendházban (Budapesten négy házban, emellett Szombathelyen, Zalaegerszegen, Sümegen, Esztergomban, Szentendrén, Szécsényben, Mátraverebély-Szentkúton, Gyöngyösön, Szegeden, Nagyszőlősön) és a körülöttük lévő intézményekben végezzük. Szerencsére folyamatosan számolhatunk a rendbe jelentkező fiatalokkal, így a létszámunk stabilnak mondható.

A közösség karizmája, küldetése

A ferencesek az embereket szolgálva törekednek Jézus követésére. A később alapított rendektől eltérően rendünknek nincsen semmilyen specializációja. Világszerte a legfőbb feladataink közé tartozik a lelkipásztorkodás, az oktatás-nevelés, a szociális tevékenység és a misszió. De minden olyan tevékenység beilleszthető a ferences karizmába, ami nem mond ellent a hitünknek és a fogadalmainknak. Életformánk alapja a közösségi élet, valójában ez tesz minket a ferences karizma megélőivé, nem pedig a munkánk.

Magyarországi tevékenység

Magyarországon főképp lelkipásztorkodással foglalkozunk. Elsősorban plébániáinkon – ezek a lelkipásztorkodás alapvető helyszínei; de más, sajátos területeken is. Ilyen a búcsújáróhelyek ellátása Mátraverebély-Szentkúton és Sümegen, a gyóntatás a Ferenciek terén, a misszió az idegen nyelvűek és más vallásúak között élő magyarok körében Kárpátalján, valamint az iskolai nevelő munka Budapesten, Szentendrén és Esztergomban. Minden szolgálatunkra mint a leendő ferences hivatások bölcsőjére is tekintünk.

Jövő, kihívások, tervek

Szerencsére a munka, a feladat adott számunkra – méghozzá bőséggel. Így egyszerre két dologra kell figyelnünk: amit magunkkal hoztunk, ahhoz hűségesek maradjunk, ugyanakkor meglegyen bennünk az érzékenység és a nyitottság az újabb lehetőségek és kihívások felé. Szent Ferenc a bűnbánók rendjének nevezte övéit. Ez ma is a legfőbb feladatunk: legyünk egyénileg és közösségileg is képesek a megújulásra, mert fáradozásainkat csak az Isten előtt őszintén megélt élet tudja hitelessé és vonzóvá tenni.

Programok a megszentelt élet évében

A Ferenc pápa által meghirdetett megszentelt élet évéhez elsősorban meglévő programjainkkal és tevékenységeinkkel kapcsolódunk. Igyekszünk ezek tematikáját a szerzetesség önreflexiójának és bemutatásának lehetőségéhez szabni. Így az augusztusi Ferences Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat elmélkedésének témái is erre a gondolatra lesznek felfűzve (pl. a fogadalmak jelentése a mai világban.) Megvan az a reményünk is, hogy amit évről évre teszünk, az ennek az esztendőnek az optikájában még szebben fog fölragyogni.

Fotó: ferences rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
bagnasco-biboros-genovai-aldozatok-temetesen-kapcsolataink-lehetnek-hid-hogy-atlepjuk-az-urt
Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén: Kapcsolataink lehetnek a híd, hogy átlépjük az űrt

Augusztus 18-án, szombaton, az olaszországi nemzeti gyász napján temették el Genovában a Morandi-híd összeomlásakor életét vesztett 19 embert. Húsz család az állami temetés helyett családi körben vett búcsút szeretteitől. A gyászszertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezette.

2018. augusztus 18. szombat
atlenyegules-cimmel-nyilik-kiallitas-az-eucharisztiarol-pesti-vigadoban
„Átlényegülés” címmel nyílik kiállítás az Eucharisztiáról a Pesti Vigadóban

„Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén” címmel nyílik kiállítás a Pesti Vigadó épületében augusztus 27-én. A tárlat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeinek sorába illeszkedik.

2018. augusztus 18. szombat