Bemutatkozik: a ferences rend

2015. május 16. szombat 12:02

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A ferences rend, hivatalos nevén a Kisebb Testvérek Rendje (latinul Ordo Fratrum Minorum – innen az OFM rövidítés) a 13. század első felében alakult. Alapítója az egyháztörténelem egyik legismertebb személyisége, Assisi Szent Ferenc. Az ő megtérésének lendületéből született meg a rend.

A ferences talán az első olyan szerzetesrend, amely nem elvonultságban, hanem az imádság mellett az emberek között élve, az értük, velük végzett munkában, a szolgáló szeretet mindennapi gyakorlásában vállalkozik Krisztus szorosabb követésére.

Ma az egyik legnépesebb rend vagyunk mind a világban, mind pedig Magyarországon. A magyar rendtartomány létszáma 100-110 fő között van, szolgálatunkat tiennégy rendházban (Budapesten négy házban, emellett Szombathelyen, Zalaegerszegen, Sümegen, Esztergomban, Szentendrén, Szécsényben, Mátraverebély-Szentkúton, Gyöngyösön, Szegeden, Nagyszőlősön) és a körülöttük lévő intézményekben végezzük. Szerencsére folyamatosan számolhatunk a rendbe jelentkező fiatalokkal, így a létszámunk stabilnak mondható.

A közösség karizmája, küldetése

A ferencesek az embereket szolgálva törekednek Jézus követésére. A később alapított rendektől eltérően rendünknek nincsen semmilyen specializációja. Világszerte a legfőbb feladataink közé tartozik a lelkipásztorkodás, az oktatás-nevelés, a szociális tevékenység és a misszió. De minden olyan tevékenység beilleszthető a ferences karizmába, ami nem mond ellent a hitünknek és a fogadalmainknak. Életformánk alapja a közösségi élet, valójában ez tesz minket a ferences karizma megélőivé, nem pedig a munkánk.

Magyarországi tevékenység

Magyarországon főképp lelkipásztorkodással foglalkozunk. Elsősorban plébániáinkon – ezek a lelkipásztorkodás alapvető helyszínei; de más, sajátos területeken is. Ilyen a búcsújáróhelyek ellátása Mátraverebély-Szentkúton és Sümegen, a gyóntatás a Ferenciek terén, a misszió az idegen nyelvűek és más vallásúak között élő magyarok körében Kárpátalján, valamint az iskolai nevelő munka Budapesten, Szentendrén és Esztergomban. Minden szolgálatunkra mint a leendő ferences hivatások bölcsőjére is tekintünk.

Jövő, kihívások, tervek

Szerencsére a munka, a feladat adott számunkra – méghozzá bőséggel. Így egyszerre két dologra kell figyelnünk: amit magunkkal hoztunk, ahhoz hűségesek maradjunk, ugyanakkor meglegyen bennünk az érzékenység és a nyitottság az újabb lehetőségek és kihívások felé. Szent Ferenc a bűnbánók rendjének nevezte övéit. Ez ma is a legfőbb feladatunk: legyünk egyénileg és közösségileg is képesek a megújulásra, mert fáradozásainkat csak az Isten előtt őszintén megélt élet tudja hitelessé és vonzóvá tenni.

Programok a megszentelt élet évében

A Ferenc pápa által meghirdetett megszentelt élet évéhez elsősorban meglévő programjainkkal és tevékenységeinkkel kapcsolódunk. Igyekszünk ezek tematikáját a szerzetesség önreflexiójának és bemutatásának lehetőségéhez szabni. Így az augusztusi Ferences Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat elmélkedésének témái is erre a gondolatra lesznek felfűzve (pl. a fogadalmak jelentése a mai világban.) Megvan az a reményünk is, hogy amit évről évre teszünk, az ennek az esztendőnek az optikájában még szebben fog fölragyogni.

Fotó: ferences rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd