Bemutatkozik a Jézus Szíve Nővérek Társasága

2015. október 3. szombat 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A Jézus Szíve Nővérek Társasága (SDSH – Society Devoted to the Sacred Heart) ez évben ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A kassai születésű alapító, Isten szolgálója Péterfy Ida nővérben már fiatalon feltámadt a vágy, hogy Jézus Szent Szívének szentelve életét megossza másokkal Krisztus örömhírét. Lelkivezetőjének engedélyével, tizennyolc évesen, 1940. október 7-én tette le a szerzetesi hármasfogadalmat az Oltáriszentség előtt. Istenszeretete, hitvalló személyisége és lelkesedése az evangelizációhoz hamar társakra talált. Mindszenty bíboros letartóztatása után a rend léte is veszélybe került, így egyházi feletteseik tanácsára a nővérek 1949-ben elhagyták az országot. Hat évet töltöttek Kanadában, majd 1956-ban Los Angelesbe kaptak meghívást, ahol a társaság új, különféle nemzetiségű tagokkal és evangelizációs feladatokkal gazdagodott. Jelenleg 45 tagunk teljesít kateketikai szolgálatot az Egyesült Államokban, Magyarországon (1992-ben tért vissza a rend) és Tajvanon, ahol az Örömhír átadása orvosi szolgálattal is kiegészül.


A közösség karizmája és küldetése

Szerzetesi életünk alappillérei az ima- és szentségi élet, őszinte szeretet egymás iránt és az Egyház szükségleteire felelő szolgálat. Küldetésünk, hogy evangelizációs és kateketikai közreműködésünkkel személyesebb, élőbb és mélyebb Isten-kapcsolatra hívjuk az embereket. Az Örömhírt módszeresen, szemléltetve, az Egyház tanításához hűen és dinamikusan adjuk át az Öt Pont Szemléltető Módszerrel, amelyet Ida nővér fejlesztett ki, és amelyet a rend hathatósan alkalmaz már a kezdetek óta.

A rend magyarországi tevékenysége

A pestszentlőrinci főplébánia területén működik Szent Szív Központunk, ahol hitre nevelést végzünk szentségekre felkészítő órákkal, katekumenátussal, gyermek- és kamaszklubbal, lelkigyakorlatokkal. Ezek mellett iskolai hitoktatásban is részt veszünk, és katekéta-továbbképző napokat tartunk az ország különböző részein és a határon túl is. Nyaranta lelkigyakorlatos jellegű családi és gyermektábort vezetünk. Jelenleg Szombathelyen központi katekumenátus szervezésében veszünk részt.


Jövő, kihívások, tervek

Reménnyel tekintünk a Szentatya és az Egyház új evangelizációs terveire, ösztönzésére. Karizmánk pontosan ebbe a kezdeményezésbe illik bele. Kivívásunk: bárcsak többen lennénk mindahhoz a felkéréshez, munkához, amely az Egyház evangelizációs szükségleteire felelne – nemcsak itt, Magyarországon, hanem az Államokban és Tajvanon is. Ebben az évben ünnepeljük a 75. jubileumi évünket és ennek alkalmából az egész közösségünk összegyűlik Los Angelesben november 7-én, ahol szentmise keretében Isten népével együtt hálát adunk az Úrnak a tőle kapott kegyelmekért. 2017-ben pedig Magyarországra való visszatérésünk 25. évfordulóját fogjuk ünnepelni. Továbbra is szeretnénk laikusokat képezni, akik velünk együtt segíthetik elő a családok pasztorációját.

Programok a megszentelt élet évében

Az MKPK Országos Hitoktatási Bizottságának csapatával segédanyagokat készítettünk a szerzetesek évére, az egyházmegyei nyári táborban (EMIT) a szerzetesi életről beszélgettünk a fiatalokkal. Dél-kaliforniai házunkban a környéken élő összes szerzetest meghívtuk egy imádságos, kötetlen, ismerkedős napra. Egyik nővérünk rendszeresen publikál egy katolikus honlapon, és imakártyákat nyomtattunk több nyelven is. Jelen voltunk a Szerzetesek tere rendezvényen, ahol kézműves-foglalkozást tartottunk a gyerekeknek, és a missziós rózsafüzér egy tizedét vezettük.

Fotó: Jézus Szíve Nővérek Társasága

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd