Bemutatkozik a Jézus Szíve Nővérek Társasága

2015. október 3., szombat | 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A Jézus Szíve Nővérek Társasága (SDSH – Society Devoted to the Sacred Heart) ez évben ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A kassai születésű alapító, Isten szolgálója Péterfy Ida nővérben már fiatalon feltámadt a vágy, hogy Jézus Szent Szívének szentelve életét megossza másokkal Krisztus örömhírét. Lelkivezetőjének engedélyével, tizennyolc évesen, 1940. október 7-én tette le a szerzetesi hármasfogadalmat az Oltáriszentség előtt. Istenszeretete, hitvalló személyisége és lelkesedése az evangelizációhoz hamar társakra talált. Mindszenty bíboros letartóztatása után a rend léte is veszélybe került, így egyházi feletteseik tanácsára a nővérek 1949-ben elhagyták az országot. Hat évet töltöttek Kanadában, majd 1956-ban Los Angelesbe kaptak meghívást, ahol a társaság új, különféle nemzetiségű tagokkal és evangelizációs feladatokkal gazdagodott. Jelenleg 45 tagunk teljesít kateketikai szolgálatot az Egyesült Államokban, Magyarországon (1992-ben tért vissza a rend) és Tajvanon, ahol az Örömhír átadása orvosi szolgálattal is kiegészül.


A közösség karizmája és küldetése

Szerzetesi életünk alappillérei az ima- és szentségi élet, őszinte szeretet egymás iránt és az Egyház szükségleteire felelő szolgálat. Küldetésünk, hogy evangelizációs és kateketikai közreműködésünkkel személyesebb, élőbb és mélyebb Isten-kapcsolatra hívjuk az embereket. Az Örömhírt módszeresen, szemléltetve, az Egyház tanításához hűen és dinamikusan adjuk át az Öt Pont Szemléltető Módszerrel, amelyet Ida nővér fejlesztett ki, és amelyet a rend hathatósan alkalmaz már a kezdetek óta.

A rend magyarországi tevékenysége

A pestszentlőrinci főplébánia területén működik Szent Szív Központunk, ahol hitre nevelést végzünk szentségekre felkészítő órákkal, katekumenátussal, gyermek- és kamaszklubbal, lelkigyakorlatokkal. Ezek mellett iskolai hitoktatásban is részt veszünk, és katekéta-továbbképző napokat tartunk az ország különböző részein és a határon túl is. Nyaranta lelkigyakorlatos jellegű családi és gyermektábort vezetünk. Jelenleg Szombathelyen központi katekumenátus szervezésében veszünk részt.


Jövő, kihívások, tervek

Reménnyel tekintünk a Szentatya és az Egyház új evangelizációs terveire, ösztönzésére. Karizmánk pontosan ebbe a kezdeményezésbe illik bele. Kivívásunk: bárcsak többen lennénk mindahhoz a felkéréshez, munkához, amely az Egyház evangelizációs szükségleteire felelne – nemcsak itt, Magyarországon, hanem az Államokban és Tajvanon is. Ebben az évben ünnepeljük a 75. jubileumi évünket és ennek alkalmából az egész közösségünk összegyűlik Los Angelesben november 7-én, ahol szentmise keretében Isten népével együtt hálát adunk az Úrnak a tőle kapott kegyelmekért. 2017-ben pedig Magyarországra való visszatérésünk 25. évfordulóját fogjuk ünnepelni. Továbbra is szeretnénk laikusokat képezni, akik velünk együtt segíthetik elő a családok pasztorációját.

Programok a megszentelt élet évében

Az MKPK Országos Hitoktatási Bizottságának csapatával segédanyagokat készítettünk a szerzetesek évére, az egyházmegyei nyári táborban (EMIT) a szerzetesi életről beszélgettünk a fiatalokkal. Dél-kaliforniai házunkban a környéken élő összes szerzetest meghívtuk egy imádságos, kötetlen, ismerkedős napra. Egyik nővérünk rendszeresen publikál egy katolikus honlapon, és imakártyákat nyomtattunk több nyelven is. Jelen voltunk a Szerzetesek tere rendezvényen, ahol kézműves-foglalkozást tartottunk a gyerekeknek, és a missziós rózsafüzér egy tizedét vezettük.

Fotó: Jézus Szíve Nővérek Társasága

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök