Bemutatkozik a Jézus Szíve Társasága

2015. augusztus 15., szombat | 12:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

Közösségünk, a Jézus Szíve Társasága (Societas Jesu Cordis, SJC) pápai jogú apostoli élet társasága. Alapítónk Bíró Ferenc jezsuita, akit az I. világháború és az azt követő évek során szerzett tapasztalatok indítottak a közösség létrehozására. Személyesen megtapasztalta azt az anyagi, szellemi és lelki elhanyagoltságot és hiányt, amitől a magyar nép jelentős része szenvedett, másrészt felismerte, hogy ezen a szükségen a Szent Ignác-i lelkiséggel, teológiai és gyakorlati tudással felvértezett „apostolnők” is tudnának enyhíteni. Az első tizenkét testvér 1921. január 1-jén köteleződött el az evangéliumi tanácsok szerinti apostoli életre, létszámunk 1950-ig 257-re növekedett. Jelenleg 52-en vagyunk: Magyarországon, valamint Partiumban és Erdélyben szolgálunk.

A közösség karizmája, küldetése 

Loyolai Szent Ignác lelkigyakorlatainak szellemében törekszünk a reális Krisztust reálisan követni – ez Jézus Szíve-lelkiségünk lényege. Karizmánknak a teremtett világhoz való viszonyulásunkra helyezett hangsúly ad sajátos színezetet. A javainkat igyekszünk úgy használni, hogy azzal Isten–ember–világ harmóniáját mozdítsuk elő: tudatosan jóra és jól használni anyagi, szellemi és spirituális erőforrásainkat; Isten és a teremtményei iránti tiszteletből és szeretetből környezettudatosan élni; erre a hozzáállásra másokat is elvezetni.

Magyarországi tevékenység

Lelkigyakorlatok, képzések – Szív Lelkiségi Központ (Tahi)
Idősgondozás – 93 személyes idősek otthona (Pécel)
Várjuk a vásárlókat! – Korda könyvesboltjainkban (Kecskemét, Szeged és webáruház) a magunk és más kiadók könyveivel, kegytárgyakkal, szerzetesi termékekkel
Otthont adunk – 25 fős szakkollégium központi házunkban (Budapest)
Imádságos keret fiatal nőknek életútjuk felismeréséhez – Emmausz Hivatástisztázó Ház bentlakásos programja (Budapest, Tanulmányi Ház)
Intézményeinken kívül több testvérünk vesz részt ifjúság- és családpasztorációban, plébániai és/vagy egyházi szolgálatban.

Jövőre vonatkozó kihívások, tervek

Az idők jeleit, a kor szükségleteit figyelve tekintünk a jövőre. Legnagyobb kihívásunk a lelkiségünk átadása munkatársainknak és a velünk együttműködő civileknek, hogy bátran rájuk bízhassuk intézményeink vezetését, és saját erőinket folyamatosan azokra a szolgálatokra összpontosíthassuk, amelyek megszentelt életünkből és karizmánkból fakadnak.

Programok a megszentelt élet évében

A többi szerzetesrendhez hasonlóan mi is igyekszünk eleget tenni a meghívásoknak és részt venni a közös rendezvényeken. Saját programként Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan készítettünk egy modern „imafüzetet” (letölthető INNEN), amely valójában az Isten–ember–világ harmóniájára irányuló gyakorlatokat tartalmaz, októberben pedig találkozássorozatot indítunk a Szent Ignác-i lelkiség iránt érdeklődő nőknek Cor Ignatianum címmel, amelyről szintén lesznek további információk a honlapunkon.

Fotó: Jézus Szíve Társasága

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
lehetseges-gyogyulas-lehetseges-az-ujjaszuletes-nagymarosi-ifjusagi-talalkozo-2019-tavaszan
Lehetséges a gyógyulás, lehetséges az újjászületés – Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 2019 tavaszán

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó idei tavaszi alkalmát május 18-án rendezték meg – az előadások, műhelybeszélgetések a gyógyulás szentségeiről (a szentgyónásról és a betegek kenetéről) szóltak. A délutáni szentmise főcelebránsa Beer Miklós váci megyéspüspök volt.

2019. május 18., szombat
szuletesnap-kereszt-alatt-marini-ersekkel-emlekeztek-ii-janos-pal-papara-szanyban
Születésnap a kereszt alatt – Marini érsekkel emlékeztek II. János Pál pápára Szanyban

Különleges eseményre gyűltek össze helyiek, közelről és távolról érkezők a rábaközi Szany határában található Szent Anna-kápolnánál május 18-án. Piero Marini érsek mutatott be szentmisét a missziós kereszt jelenlétében, és elhelyezték II. János Pál pápa ereklyéjét.

2019. május 18., szombat