Bemutatkoznak a pálos nővérek – VIDEÓVAL

2015. május 23. szombat 12:04

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A közösség magyar földön jött létre, hasonlóan a pálosok férfi közösségéhez,  1990-ben, Márianosztrán. Alapítója Csipke Rózsa Irgalmas Jézusról nevezett Mária Margit anya örökfogadalmas vizitációs nővér volt, aki tizenhárom éves korában érezte először az Úr hívását a szerzetesi életre. Árpád-házi Szent Margit életének olvasása közben felébredt benne a vágy, hogy engesztelje, viszontszeresse az Urat, akinek szeretetét sokan semmibe veszik. A hívás követésére még sokáig kellett várnia, hiszen közben a szerzetesrendeket betiltották 1950-ben. A szétszóratás évei alatt belépett a vizitációs rendbe, de csak külföldön (Lengyelország) talált lehetőséget, és titokban tehette le a fogadalmait. Közben egyre erősödött benne az engesztelés gondolata, és az is tudatossá vált, hogy ezt a rendjében nem tudja megélni.

Sokat imádkozva és éberen figyelve a Szentlélek indításaira egy pálos atya beszédét hallgatva felismerte, hogy a pálos lelkiség szerint létre kell hoznia egy engesztelő, szemlélődő közösséget, Esztergomi Boldog Özséb Engesztelő Nővérei néven. A közösség ezt a szép nevet 2003-ig viselete, amikor a pálos rend generálisának kezdeményezésére a rend női ága lett. Ekkor változott a nevük: Első Remete Szent Pál Monasztikus Nővérei. Az alapító 2005. augusztus 26-án halt meg. 

A pálos rendhez szoros lelki kapcsolat fűzi a nővéreket. Ma két monostorban szolgálják Istent és embertársaikat. Erdőkürtön, a Magyarok Nagyasszonya-monostorban és Novajban, az Irgalmas Jézus-monostorban. Jelenleg hét örökfogadalmas és három növendék alkotja a közösséget.

Történetükről bővebben honlapjukon lehet olvasni.

A közösség karizmája, küldetése

A pálos nővérek küldetése az imádkozó, engesztelő élet. Engesztelésük az Oltáriszentség szeretetéből és imádásából forrásozik. Az engesztelésben hangsúlyos szerepet kap a szentségimádás, amit naponta felváltva több órán át végeznek egyénileg a pálos jelmondat szerint: Egyedül az egyedüli Istennel! Megélnek egy bizonyos magányt, amely a csendes imákban fejeződik ki, elmélkedésben, szentségimádásban, lelki olvasmányokban. A közösségben végzett imára pedig alkalmat ad a közösen végzett énekes zsolozsma és az engesztelő óra, rózsafüzér az irgalom órájában. Fontos a közösség együttléte is, ami a közösen tartott rekreációkban, játékban beszélgetésben, a lelki megosztásokban, a Szentírás és lelki könyvek megbeszélésében válik élővé.

Magyarországi tevékenység

A pálos nővérek az imádságban keresik és ismerik fel Isten akaratát. Isten akarata a lelkek üdvössége, amit Mesterükkel együttműködve, engesztelő, szemlélődő életáldozatuk rejtett gyümölcseivel segítenek elő az emberiségért, de különösen a magyar egyház, papság és nemzet javát szem előtt tartva. A pálos rend apostoli küldetését imáikkal kísérik.

Az imádság elsődleges feladata mellett megélhetésüket saját kezük munkájával keresik. Foglalkoznak egyházi ruhák, kegytárgyak készítésével, kertműveléssel. A vendéglátás ősi pálos szokás szerint apostoli tevékenység. A nővérek az elcsendesedőknek, hivatásukat tisztázni vágyó lelkigyakorlatozó lányoknak biztosítanak nyugodt körülményeket útjuk felismeréséhez és a lelki feltöltődéshez. A közösséghez tartozik egy úgynevezett engesztelő család, melyben világi engesztelő testvérek kapcsolódnak bele a lélekmentés szolgálatába. Jelenleg negyvenen vannak ebben az engesztelő családban.

Jövő, kihívások, tervek

Örömmel és szeretettel munkálkodnak azon, hogy egyre jobban Isten felé forduljanak, elősegítve ezzel embertársaik javát. Szeretnének elmélyülni a pálos lelkiség és a szentszéki dokumentumok tanulmányozásában, a liturgia egyre szebbé tételében. Továbbra is fogadják a lelki elcsendesedésre vágyókat, kérésük esetén lelki beszélgetést is nyújtva nekik. A hivatásukat tisztázni vágyó lányoknak lehetőséget biztosítanak egy évben egyszer közös, az év többi részében pedig egyénileg kísért lelkigyakorlatra.

Programok a megszentelt élet évében

A pálos nővérek tevékenyen kapcsolódnak a megszentelt élet éve rendezvényeihez. A közösség ajándéka a férfi és női rendeknek, hogy minden hónap második szerdáján egész nap – reggel 5-től este 8 óráig – szentségimádási napot tartanak értük.

Július 24. és 28. között csoportos hivatástisztázó lelkigyakorlatot tartanak fiatal nőknek Mester követlek, de… címmel.

A világi testvérekből álló engesztelő család fogadalmas tagjainak augusztus 8-án tartanak egynapos találkozót, lelkinapot a pálos atyák segítségével Márianosztrán. A pálos nővérek közössége idén huszonöt éves, jubileumát a pálos atyákkal és az egyházmegye püspökével szeptember 8-án ünnepeli meg.

Szeptember 26-án lelki túrát szerveznek Galgamácsáról indulva az erdőkürti Magyarok Nagyasszonya-monostorba. A zarándoklatot egy pálos atya és egy engesztelő családtag vezeti. További információkat a Mária-út honlapján és a pálos nővérek oldalán találnak majd az útról.

Fotó: Első Remete Szent Pál Monasztikus Nővérei

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd