Böjti receptek a bakonybéli bencésektől: János testvér kardamomos tejberizse

2019. április 4., csütörtök | 14:11

János testvér, aki a testvérek közül a konyháért felel, a nagyböjti időszakban különleges recepteket ad közre a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor Facebook-oldalán.

Tejberizs vagy „tejben rizs” – éltek a hiperkorrekció nyelvi eszközével a ’90-es években egy szegedi önkiszolgálóban (ugyanott „darázs metéltet” is lehetett kapni). A kardamom a gyömbérrel rokon fűszer, indiai eredetű. Fejfájás és puffadás ellen is használják, és a szívizmokra is jó hatással van. Kapható ázsiaifűszer-üzletekben és nagyobb áruházakban.

A hüvelyeket megroppantjuk, kiszedjük belőle a magokat. Ezeket mozsárban megtörjük, esetleg elektromos kávédarálón ledaráljuk – a kávénak jót tesz, érdemes kipróbálni, hogy a kotyogóba tesz az ember egy kis őrölt kardamomot a kávé mellé.

Az őrleményt a megmosott rizzsel, csipetnyi sóval és kevés vajjal összekeverjük. A rizs főzése olyan, mint a teremtett világ: minél kevésbé nyúl bele az ember, annál jobb. A kardamomos rizst feltesszük főni tejjel – ha jó az edényünk – vagy vizezett tejjel, ha félünk, hogy leég. Aki keményebben szereti a rizst, annak a rizs térfogatának megfelelő folyadékot javaslok, aki nagyon puhán, annak a kétszeresét.

Én másfélszeres folyadékkal szoktam csinálni. Lefedve, lassú tűzön főzzük, amíg a leve el nem fő. Nem kavargatjuk, nem nyúlunk hozzá! Ha elfőtte a levét, a tűzről levesszük, de kihűlésig benne hagyjuk az edényben, a gőzben még puhul. Lehet fagylaltadagolóval porciózni vagy fagylaltoskehelybe tölteni. Aki nem túl édesszájú, annak jó így is, de természetesen meg lehet cukrozni (elkészülés után, mert különben leéghet), vagy lehet rá lekvárt, mézet, juharszirupot tenni. Nekem így, natúran ízlik a legjobban.

Kardamom mellett tehetünk bele mazsolát, vagy használhatunk a kardamom helyett szegfűszeget. Egyébként ahogy a kardamom, a szegfűszeg is jó a kávéba.

Forrás és fotó: Szent Mauríciusz-monostor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle