Cristóbal López Romero szalézi atya Rabat új érseke

2018. január 1. hétfő, 15:37

Miután elfogadta az eddigi rabati érsek, Vincent Landel lemondását, Ferenc pápa december 29-én kinevezte a marokkói Rabat új érsekének Cristóbal López Romero szalézi atyát, a spanyolországi Segítő Szűz Mária Szalézi Tartomány eddigi tartományfőnökét.

Cristóbal López Romero 1952. május 19-én született Vélez-Rubióban, Spanyolországban. 1964-ben csatlakozott a Szalézi Családhoz. Miután befejezte középfokú tanulmányait a szalézi szemináriumban, Geronában, belépett a barcelonai szalézi szemináriumba, ahol 1973-tól 1975-ig filozófiát, 1975 és 1979 között teológiát tanult. 1982-ben szerzett diplomát informatikai tudományokból a Barcelonai Autonóm Egyetemen.

Első szerzetesi fogadalmát 1968-ban, örökfogadalmát 1974-ben tette le. 1979-ben szentelték pappá. Szentelését követően számos feladatot látott el a szalézi tartomány területén: volt ifjúságpasztorációs megbízott, a spanyol Szalézi Értesítő szerkesztője, plébános, a szerzetesi közösség igazgatója; szolgált a paraguayi misszióban és Marokkóban, tartományfőnökként Bolíviában és Spanyolországban.

Cristobal Lopez a következőket írta Facebook-oldalán, miután értesült kinevezéséről: „Kedves barátaim! Ma délben nyilvánosságra került, hogy Ferenc pápa kinevezett a rabati érsekség püspökének. Ez azt jelenti, hogy rövid idő múlva (valószínűleg január 31-én, Don Bosco ünnepén) el fogom hagyni jelenlegi tartományfőnöki posztomat a Segítő Szűz Mária Szalézi Tartomány élén, és márciusban püspökké szentelnek. Néhányan kísértésbe fognak esni, hogy gratuláljanak nekem: álljanak ellen azáltal, hogy elmondanak egy imát ezért a szegény bűnösért, akit most az Egyház egy új szolgálatra hívott. Nagyon számítok rá, és remélem, hogy ezen az új helyen és küldetésben barátságunk nemcsak megmarad, hanem megerősödik és folytatódni fog. Nagy ölelés.”

Forrás és fotó: ANS-Vatikán/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda