Dezsőke, a Laczkó Dezső Múzeum új kabalaállata

2018. december 18., kedd | 11:22

December 6-án mutatták be a nyilvánosság előtt a piarista tanárról elnevezett veszprémi Laczkó Dezső Múzeum új kabalaállatát.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, amely alapítója, Laczkó Dezső (1860–1932) piarista tanár nevét viseli, ez év őszén kabalaállatot választott egy kavicsfogú álteknős (Placochelys placodonta) személyében, akit Dezsőkének neveztek el.

A figurát december 6-án mutatták be Veszprémben.

Ez a közel méteres hosszúságú őslény a késő triász idején, mintegy 220-230 millió évvel ezelőtt élt, a Tethys-óceán egyik öblében. Furcsa nevét azért kapta, mert a ma élő tengeri teknősökhöz hasonló külsővel rendelkezett, erős, kavics alakú fogai pedig valószínűleg a kemény héjú kagylók és csigák házának feltörésére szolgáltak. Fejkoponyáját, hátpáncéljának és csontjainak töredékeit Laczkó Dezső 1899-ben találta meg a veszprémi Jeruzsálem-hegy kőbányájában. A lelet még ma is a Magyarország területén talált legjelentősebb őslénymaradványok közé tartozik. Az álteknős elsőnek talált maradványait a Magyar Földtani Intézet, Laczkó Dezső őslénytani gyűjteményét a Bakonyi Természettudományi Múzeum őrzi.

Dezsőke alakját Kovács Ilona papírrestaurátor tervezte. A tervezés során alapvető szempont volt, hogy hasonlítson az egykori őslényhez, ugyanakkor szerethető figura maradjon.

Forrás és fotó: Piarista.hu/Laczkó Dezső Múzeum

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
megnyitja-kapuit-gyori-puspokvar-palotaszarnya
Megnyitja kapuit a győri Püspökvár palotaszárnya

Aki szívesen járna Boldog Apor Vilmos püspök és Szent II. János Pál pápa nyomában, érdemes ellátogatnia a győri Káptalandombra. Március 21-től újabb terek nyílnak meg: az érdeklődők minden csütörtökön csoportos vezetéssel betekintést nyerhetnek a Püspökvár palotaszárnyába és a kertbe is.

15:41
szetmallo-hangerdo-nuncius-latogatasa-pannonhalman-szent-benedek-tavaszi-unnepen
Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én.

12:44