Diakónus- és papszentelést ünnepeltek a piaristáknál

2018. október 8. hétfő 14:10

Várszegi Asztrik OSB püspök október 6-án diakónussá szentelte Balla János örökfogadalmas piaristát és pappá szentelte Molnár Lehel piarista diakónust a budapesti piarista kápolnában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A felszentelt fiatal piaristák rokonain, barátain, valamint a tartomány piarista szerzetesi és munkatársi közösségén túl az ünnepi szentmisén részt vettek Pedro Aguado generális, Miguel Giraldez és Urbán József generálisi asszisztensek Rómából, emellett érkeztek szerzetesek, nővérek Románia és Szlovákia területéről is, hogy osztozzanak János és Lehel örömében.

Molnár Lehel 1984-ben született Segesváron. 2005-ben lépett a piarista rendbe. Felsőfokú tanulmányait a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola teológus és hittanár szakán (2005–2010), az ELTE BTK történelem szakán (2009–2012), valamint a Sapientia és az ELTE PPK hittanár–nevelő–történelemtanár szakán (2012–2014) végezte. 2011 és 2014 között Budapesten gimnáziumi tanárként, 2014-tő 2016-ig Vácott gimnáziumi és kollégiumi tanárként tevékenykedett. A 2016/17-es tanévtől a hivatásgondozás tartományi felelőse, gimnáziumi tanár a budapesti gimnáziumban. Molnár Lehelt tavaly szeptember 30-án szentelte diakónussá Beer Miklós váci megyéspüspök a Szent Anna piarista templomban Vass Bálint és Szabó Gábor piaristákkal együtt.

„Elfogadtam az ajándékot, amelyet kaptam, a tanítói, nevelői karizmát – vallott hivatásáról Molnár Lehel. – Elfogadtam ennek az ajándéknak a kibontását olyan módon, ahogyan erre bátorítást, hívást kaptam szerzetesként. És elfogadtam, hogy küldetésem van ennek az ajándéknak ilyen módon való megélése által közösségben.”

Balla János 1992. január 3-án született Szolnokon. A kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, 2011. augusztus 23-án lépett a rendbe. 2011 és 2015 között a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán teológiát tanult, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója lett angol–történelem szakon a 2015/2016-os tanévtől. Örökfogadalmat idén augusztus 18-án tett a budapesti piarista kápolnában.

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

Fotó: Szathmáry Melinda; Berky Bence

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

15:26
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

09:38