Elhunyt Kisfalusi Ilona Mária Klavéria nővér

2018. október 29., hétfő | 15:18

A Miskolci Egyházmegye mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Kisfalusi Ilona Mária Klavéria, a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának tagja életének 94., szerzetességének 69. évében, október 28-án visszaadta lelkét Teremtőjének.

Kisfalusi Ilonka néni tizennégy gyermekes, görögkatolikus vallását gyakorló családban született 1924-ben. Édesapja évtizedekig a viszlói görögkatolikus egyházközség harangozója volt, így Ilonka és testvérei együtt nőttek föl a parókus gyermekeivel. Egész életükre szóló barátság szövődött közöttük. 

Ilona 1941-ben lépett be a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatába, ahol a Mária Klavéria nevet kapta. A feloszlatás veszélye miatt csak 1949-ben tett első fogadalmat, majd 1953-ban titokban örökfogadalmat. A szerzetesrendek feloszlatása után a rakacai, majd viszlói parókián dolgozott. Bátyja, Kisfalusi János főesperes mellett három-négy ember munkáját végezte. Dolgozott a takarékpénztárban, ellátta a parókia állatait (tehenek, baromfi) és művelte kertjét, ha pedig látogató érkezett, finom ételt varázsolt az asztalra. Emellett részt vett a hitoktatásban – a rakacai cigányok is szerették és tisztelték. Jó példát mutatott a falujában: sokat dolgozott, és mellette a legtöbbet imádkozók közé tartozott. Több Rakacáról származó pap neki is köszönheti a hivatását. Bátyja halála után ő volt a viszlói görögkatolikus egyházközség fő mozgatórugója. A szertartások szervezése, az anyakönyvek őrzése, a közösség összetartása mellett még 90 éves korában is ő volt az első, aki krumplit ültetett a faluban.

Klavéria nővér abban az évben született, amikor a Szentszék megalapította a Miskolci Apostoli Exarchátust. A 90. évfordulón – a vele egyidős Csiszárik János főesperessel együtt – az Exarchátus legnagyobb kitüntetését kapta.

2015-ben beköltözött a Kalocsai Iskolanővérek budapesti, Mária utcai otthonába. Itt az utolsó hetekig rendszeresen részt vett a közösség szertartásain.

Tavaly novemberben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – megyéspüspöke ajánlására – Mária Klavéria nővérnek adományozta a Szent Erzsébet rózsája díjat. Veres András püspök példaként állította őt mindannyiunk elé; úgy fogalmazott, a mi életünk egyetlen céljának is annak kell lennie, hogy Isten szándéka szerint tudjunk szeretni.

Kisfalusi Ilona Mária Klavéria nővér temetése november 2-án lesz Viszlón. A pontos időpontról később adnak tájékoztatást.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő