Előkáptalant tartanak a Boldogasszony Iskolanővérek Olaszországban

2017. június 9. péntek 09:00

A kilenc rendtartományból összegyűlt ötven iskolanővér nemzetközi tanácskozásának a Rómához közeli Nemi kisváros verbita központja ad helyet pünkösd hetében. Hazánkból négyen vannak jelen az eseményen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A magyar tartományt Gazdag M. Gemma és Ulrik M. Monika nővér választott küldöttként, Németh M. Luca nővér mint tolmács képviseli a tartományfőnöknő, Lobmayer M. Judit nővér mellett az Ad Gentes Centrumban, melynek falai között született a II. vatikáni zsinat Ad gentes kezdetű dekrétuma.

Az előkáptalan mintegy „előszobája” az amerikai Maryland államban rendezendő 24. általános káptalannak, melyet szeptember 26. és október 24. között tartanak. A felkészülés során a résztvevőknek alkalmuk van lelki közösségként együtt imádkozni, megismerkedni egymással és a rájuk váró feladatokkal. A káptalannak ugyanis meg kell majd határoznia a kongregáció következő hat évének közös irányvonalát, és meg kell választania az új általános főnöknőt és tanácsosait.

Az előkáptalan során a nővérek ezekhez a felelősségteljes feladatokhoz gazdag forrásanyagot kapnak, amelyet áttanulmányoznak és dialógust folytatva dolgoznak fel, reflektálnak rá. Lépésről lépésre megvitatják a káptalan tervezett eljárásmódját és a választási folyamat felépítését. A közös munkát, melynek nyelve az angol, fordítók segítik. A magyar delegációt Luca nővér és Koppány Emese kísérte el tolmácsként.

A munkaanyagok a „káptalani táskában” gyűlnek, melyeket a nővérek praktikusan a vállukon tudnak vinni a megbeszélések helyszíneire. E táskák különlegessége, hogy a magyar nővérek missziós Boldogasszony Manufaktúrájában készültek Vécsen, roma asszonyok keze munkájával, Árpási M. Paulina nővér és Bárdos Éva mentorálásával.

Az iskolanővérek nemzetközi találkozóinak nélkülözhetetlen eleme a sok testvéri beszélgetés és a felszabadult derű is. Ez nincs másképpen itt sem, ahol a nővérek festői környezetben tehetnek sétákat a tanácskozások szüneteiben. Emlékezetes marad számukra az az este, amikor meglátogatta őket Rómából a közös nemzetközi noviciátus kis csapata. Különösen nagy öröm volt ez a találkozás a káptalan afrikai, bajor, japán és brazil tagjainak, hiszen ők viszontláthatták saját fiataljaikat. 

Rajtuk kívül még egy vendég érkezett Rómából: Ferenc pápa – képmása. A római rendi generalátus közösségében ugyanis szolgál egy amerikai nővér, aki kivételes színészi képességekkel bír, és korábban hivatásos bohócként foglalkozott gyermekekkel. Óriási meglepetés volt, amikor Ferenc pápa stílusának megfelelő módon váratlan, spontán látogatást tett a nővérközösségben. Nem felejtette el elhozni magával a Laudato si’ dokumentumot sem, melynek tanítása a teremtésvédelmet szorgalmazó iskolanővérek szívügye.

Pünkösd hetének lelkületében, a Lélekre nyitottan zajlik az előkáptalan, egészen június 10. szombat estig. Az alapító Gerhardinger Boldog Terézia anya Szentlélekhez szóló imáját mindennap elimádkozzák a jelenlevők, de nemcsak ők, hanem a világ harminc országában szolgáló közel háromezer iskolanővér is. Ez lett ugyanis a káptalani év mindennapi imája. A nővérek hálásak érte, ha mások is fohászkodnak értük és kongregációjuk jövőjéért:

Jöjj, Szentlélek, adj világosságot és erőt,
hogy felfogjuk szent hivatásunkat;
megismerjük, mik vagyunk,
mivé kell válnunk,
mit kell tennünk,
és valójában mit tehetünk,
hogy elérjük ezt a célt!

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-ujsagiroknak-eleg-kizsakmanyolasbol-segiteni-kell-az-afrikaiakat-fejlodni
Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

2018. június 22. péntek
papszentelesre-varva-vagy-az-emberek-szolgalatara
Papszentelésre várva – Vágy az emberek szolgálatára

Kisiván Csabát, a Kaposvári Egyházmegye diakónusát június 23-án szenteli áldozópappá Varga László megyéspüspök. Dobai Barna Ottót ugyanezen a napon szenteli áldozópappá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

2018. június 22. péntek