Felújítják a budai ciszterci Szent Imre-templomot

2017. augusztus 30. szerda 16:11

Összesen 310 millió forint támogatást kapott a magyarországi ciszterci rend a budai Szent Imre-templom felújítására – jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője augusztus 28-án, Budapesten.

A felújításról tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kiemelte: a Szent Imre-templom Újbuda jelképe, a városrész címerében is szerepel. A plébániának „kisugárzó ereje van” az egész kerület életére.

A miniszter úgy fogalmazott: „Bízunk benne, hogy növekszik majd a hívek száma is, és fel tudjuk mutatni a mai világban, hogy a magyarok tudják, honnan jönnek, tisztelik múltjukat és továbbra is fontosnak tartják a keresztény értékeket.”

Szkaliczki Csaba Örs plébános elmondta: a rend még 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) 130 millió forintot, most pedig 180 milliós kormányzati támogatást kapott. A legégetőbb feladat a templom Gellért-hegy felőli, megsüllyedt részének megmentése, a hegyről lefolyó víz ugyanis alámosta az épületet. A ciszterci szerzetes kitért arra: a templom homlokzata, a lépcső és az erkély is felújításra szorul. Emellett a támogatásból megtörténhet a templom belsejének festése, műszaki és gépészeti felújítása. Terveik szerint felújítják a templomban lévő két hittantermet is, és kialakítanak egy galériát a templomtorony egyik feljárójában, ahol időszaki kiállításokat rendezhetnek majd.

Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt: a ciszterci rend két év múlva lesz 900 éves, ebből az alkalomból a kormány döntött arról, hogy összesen 4,8 milliárd támogatást nyújt a rendnek, amelyből szerte az országban megújulnak iskolái, templomai.

Az elmúlt években a templom mellett lévő Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 13,5 millió forint támogatást kapott különböző programjaira, kisebb beruházások megvalósítására. Újbudán az elmúlt időszakban összesen 330 millió forintból újulhattak meg közösségi terek, templomok, jöhettek létre közösségi programok – tette hozzá az államtitkár.

A budai Szent Imre-templomot 1938-ban építették, alapkövét 1936-ban tette le Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd
mit-adtak-piaristak-pestnek-varoshazan-unnepeltek-300-eves-pesti-jelenletuket-pia
Mit adtak a piaristák Pestnek? – 300 éves fővárosi jelenlétét ünnepelte a rend

1717-ben érkeztek az első piaristák Pestre, hogy a főként német ajkúak lakta városban meghonosítsák a magyar nyelvű oktatást, létrehozva az első középiskolát. A rend meghatározó szerepet töltött be a város életében. Az elmúlt 300 évre emlékezve ünnepeltek november 20-án az Újvárosházán.

2017. november 21. kedd