Folytatódnak az „ovis misék” az Országúti Ferences Plébániatemplomban

2018. november 10. szombat, 14:30

Újra lesz szentmise óvodások számára Budapesten, a Margit körúti ferences templomban. Az első alkalomra november 10-én, 17 órakor várják a kisgyermekes családokat, hogy egyszerű liturgia keretében, a gyermekek életkori adottságainak megfelelően ünnepeljék a köztünk és velünk élő Jézust.

Sok szülő számára megoldandó kérdés: gyermekével miként tud úgy részt venni a szentmisén, hogy az a kicsinek is befogadható legyen, és a szertartáson részt vevő más hívőknek se tegye zavaróvá az áhítatot a zsongás, mocorgás, esetleg a sírás. A karonülő vagy épp totyogó kisgyermektől még nem várható el, hogy figyelmes és nyitott szívvel, fegyelmezetten és áhítattal kapcsolódjon be a szentmisébe.

A kisgyermekek számára a liturgia és annak gesztusai, elemei, az evangélium tanítása még nem igazán érthető, sokszor a templom is csak egy különleges hely a felfedezésre. A pap számára pedig nehéz az evangéliumról úgy beszélni, hogy az egyszerre szóljon az óvódásoknak, az iskoláskorúaknak és a felnőtteknek is. Ha csak a gyerekekre fókuszál, a felnőttek „lelki táplálék” nélkül maradnak, ha az idősebbekhez szól, a gyerekek figyelme kalandozik másfelé, amit olykor a zajszint emelkedése jelez.

Sokféle megoldással próbálkoznak a szülők és a plébániák: hol a pap kéri távozásra a zajos gyerekeket és szüleiket a templomtérből, hol egyes szülők maradnak inkább otthon a szúrós tekinteteket megelőzendő, máshol a sekrestyébe vagy üvegfallal elválasztott külön helyiségbe vihetik a szülők a kicsinyeket, esetleg a hittanteremben, televízión keresztül kapcsolódhatnak be az imádságba, miközben gyermekeik szabadon játszhatnak. Helyenként pedig külön felügyeletet, „vasárnapi iskolát” szerveznek a kicsik részére a mise idejére, hogy lekössék őket.

Körülbelül negyven évvel ezelőtt a pasaréti ferences templomban Golarits Piroska óvónő és Zatykó László ferences segítségével született meg a liturgikus ünneplésnek az a formája, ami a kisgyerekek miséjeként, avagy ovis miseként ma is élő gyakorlat úgy a pasaréti, mint a Margit körúti ferences templomban. Itt a mise énekei Szedő Dénes egyszerű versei, vagy a gyerekek számára is énekelhető, gitáros vagy furulyával kísért dalok. Az atyák igyekeznek az időtartamra is odafigyelni, hisz a gyermekek figyelme véges. Az evangélium és az ahhoz fűzött, sokszor dramatikus, bábokkal, szemléltetéssel és történetekkel színezett tanítás kifejezetten nekik szól, őket is bevonva a párbeszédbe. Öröm, ha a gyerekek ilyenkor kis párnákon kiülhetnek az oltár elé, hogy a figurákat ők is kézbe foghatják, hogy részesei lehetnek a történeteknek. A liturgiába maguk is bekapcsolódnak az énekkel, az adományok felhozatalával, a nagyobb ovisok a ministrálással, a felajánláskor az oltárra helyezett rajzaikkal, vagy úrfelmutatáskor kis csengőikkel is köszöntve a közénk érkező Jézust. A gyerekek örömmel fogadják a mise végén a kis kifestőket, melyeket a következő alkalommal kiszínezve ajándékba hozhatnak. Mindeközben lassan maguk is tanulják a szentmise, az imádság, a közösség életét, erejét, örömét, és élvezettel szaladgálnak a szertartás után a templom előtt vagy az udvaron, amíg a szülők közt is barátság szövődik. Odahaza pedig elmesélhetik élményeiket a családtagjaiknak.

Az ovis mise hangulata teljesen eltér egy ünnepélyes és komoly, nagy liturgia atmoszférájától. Az ilyen alkalmakon inkább a családias, egyszerű, de mozgalmas és mindenkit bevonó jelleg dominál. A gyerekek számára mégis olyan alapvető tapasztalás, ami később – családjukkal együtt – segítheti őket a szentmisébe és a misztérium ünneplésébe való „belenövésben”. Aki az ovis mise állandó résztvevője, később szívesen bekapcsolódik a ministrálásba, kiskórusba, hiszen a templom és a közös imádság is ismerős tereppé válik számára, és közben sok játszótársat is szerezhet a templomból. Érdemes hát eljönni, bekapcsolódni, keresni a módját, hogy gyermekeink már kiskoruktól barátságba kerüljenek az Úrral és egymással.

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök