Honlap mutatja be a szent életű rendalapító, Mester Margit Mária életét

2019. április 30., kedd | 18:36

Végéhez közeledik Mester Margit Mária, az Unum Társaság (Unum Sanctissimae Trinitatis, UST) alapítója boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza – közölte Balog Márta posztulátor. Az év eleje óta honlap segítségével ismerkedhetnek meg a rendalapító életével és lelkiségével az érdeklődők.

Mester Margit Mária 1906. december 10-én született a Tolna megyei Tamásiban. A budapesti Sacré Coeur nővérek internátusában tanult, hét évet töltött itt. 18 éves korában fogalmazódott meg először benne a vágy, hogy életét teljesen Krisztusnak adja. Olyan szerzetesközösséget keresett, melyben sajátos lelki ajándéka szerint egészen Istennek, a benne való egység és szeretet szolgálatának szentelheti életét.

1927. október 3-án tisztasági fogadalmat tett, majd 1928 augusztusában Érden belépett a vizitációs apácák rendjébe, ahol Bogner Mária Margit szobatársa lett. A tél folyamán mindketten megbetegedtek. Mester Margit 1929. január 27-én hazatért gyógyulni. Lelkiatyja tanácsára nem tért vissza a rendházba. Másfél évet a Jézus Szíve Népleányai Társaságánál töltött, majd a Magánalkalmazottak Biztosító Intézetében tisztviselőként dolgozott. 1932–35 között a Sophianumban magánúton elvégezte a gimnáziumot, és leérettségizett.

1934 szeptemberében a parádi Károlyi-kastély kápolnájában imádság közben kapta a felszólítást Istentől az Unum Társaság (Unum Sanctissimae Trinitatis, UST) alapítására. Lelkiatyja, Csávossy Elemér jezsuita szerzetes segítségével kidolgozta a szabályzatot, 1936. július 2-án első társaival letette fogadalmait, és 1937. február 2-án elöljáróvá választották. Az alapítást 1938. szeptember 15-én Glattfelder Gyula csanádi püspök hagyta jóvá. November 9-én Margit három jelölttel megkezdte a közös életet Budapesten.

A szerzetesrendek kommunista rezsim általi feloszlatása után a közösség tagjai magánházakban folytatták tovább szolgálatukat. Voltak előjelei annak, hogy Mester Margit Máriát is le fogják tartóztatni, és többen is tanácsolták, kérték, hogy próbáljon meg külföldre távozni, de ő a maradás mellett döntött. 1951. május 7-én tartóztatták le. Tíz napig az ÁVH Fő utcai börtönében tartották fogva, május 17-én átvitték a gyűjtőfogházba, aztán július 5-én vitték vissza a Fő utcába, ahol elkezdődött kihallgatása. Kilencven kihallgatás után ötévi börtönre ítélték. Egyik kihallgatása során egy vallatója megkérdezte tőle: „És maga még mindig bízik az Istenben?” „Igen – válaszolta –, most még jobban, mint bármikor.”

Börtönből való szabadulása után írta: „Csak szeretni jöttem vissza a halálból az életbe!” Az öt év börtön után sem lanyhult lelkesedése, és minden hétköznapi áldozatot, találkozást arra használt fel, hogy Isten szeretetének hordozója és továbbadója legyen: „Az én utam a szeretet. Nincs időm másra” – vallotta. A börtön után az életprogramja ugyanaz maradt, a szeretet „ragályát” akarta terjeszteni, amelynek tünetei: „mosoly az arcon, másokat dicsérő szó az ajkon, segítőkészség a kézben”.

Mester Margit Mária 1961. június 22-én hunyt el Budapesten. Mivel halála a kommunista diktatúra idején történt, nem lehetett elkezdeni a boldoggáavatási eljáráshoz szükséges anyagok gyűjtését, és szóba se kerülhetett az ügy egyházmegyei hivatalos kivizsgálása. 1990 után újra felmerült a boldoggáavatási eljárás ügye, de a rendszerváltás után a szerzetesrendek újraindulása sok erőt és energiát igényelt, és mivel nem voltak szakképzett posztulátorok sem, az ügy elindítása tovább késlekedett.

A boldoggáavatási ügy előkészítését 2003-ban engedélyezte Erdő Péter bíboros. 2016-ban az Unum Társaság kinevezte Balog Márta CB nővért posztulátorrá. 2017. június 8-án a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arról nyilatkozott, hogy támogatja az ügyet. Az eljárás egyházmegyei szakasza 2018. március 12-én kezdődött.

Az érdeklődők a http://mester-margit-maria.com címen elérhető honlapon, valamint a Facebookon tájékozódhatnak Mester Margit Mária életéről és lelkiségéről, az eljárás folyamatáról, valamint elérhető a Margit anya közbenjárását kérő imádság is.

Forrás és fotó: Mester-margit-mária.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle