Idén Rolla János hegedűművész vehette át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán

2018. november 17. szombat 19:50

Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere vehette át november 16-án, a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-napján a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított Szent Márton-díjat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Pannonhalmi Főapátság 2000 óta hívja az MKB Bank, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok belső munkatársait, barátait és partnereit a Szent Márton-napra, amelynek keretében az arra érdemesnek átadják a Szent Márton-díjat. 

Az elismerést olyan személyiségnek adományozzák Szent Márton napja alkalmából, aki az előző évben, években a legtöbbet tette a valamikori Pannónia területén lévő kulturális és turisztikai, valamint térségfejlesztő programok megvalósításáért, hozzájárulva ezzel a nemzeti örökség és a kulturális értékek megismertetéséhez és megőrzéséhez.

A Szent Márton-díjat 2001-ben Nemeskürty István, 2002-ben Pungor Ernő, 2003-ban Nagy Gáspár, 2004-ben Kukorelli István, 2005-ben Mádl Ferenc, 2006-ban Szokolay Sándor, 2007-ben Sebestyén Márta, 2008-ban Melocco Miklós és Gál Tiborné férje helyett, 2009-ben Tringer László, 2010-ben Sólyom László, 2011-ben Ittzés János, 2012-ben Thész Gabriella, 2013-ban Rieger Tibor, 2014-ben Andrásfalvy Bertalan, 2015-ben Jankovics Marcell, 2016-ban Tardy László, 2017-ben Halzl József vehette át.

2018-ban az alapítók egyhangú döntéssel Rolla János Kossuth-díjas magyar hegedűművésznek, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmesterének ítélték a Szent Márton-díjat.

November 16-án, a Pannonhalmi Főapátság idei Szent Márton-napján Dejcsics Konrád OSB, a főapátság kulturális igazgatója köszöntötte a megjelenteket. 

A díjazott laudációjában Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát kiemelte: Rolla János személyében nemcsak egy világhírű művésszel, hanem igaz baráttal is gazdagodott a főapátság. 

Ünnepi beszédében a főapát arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy 1996-ban ezen a helyen a következőket mondta II. János Pál pápa: „Legyen a ti apátságotok mindig nyitott otthon a testvérek gondjai előtt; kötelezzétek el magatokat a dialógusra, a másik fél meghallgatására és a közeledésre!” 

A főapátság kulturális-spirituális küldetésnek középpontjában évek óta a dialógus áll – hangsúlyozta Hortobágyi Cirill.

Arról is szólt, hogy Szent Márton szülőhelyén fontosnak tartja hitelesen megélni az osztozás örömét, és erre meghívni másokat is. 

„Aki valaha is részt vett valamilyen rászorulókat támogató akcióban, az az osztozás örömét tapasztalhatta meg; és azt is, hogy a másik embernek leginkább a személyes szeretetre van szüksége az emberhez méltó ellátáson túl. A köpenyét a koldussal megosztó Szent Márton spontán, a konkrét ember helyzetében a legfontosabbat nyújtó jótette, hiteles emberi, keresztény, bibliai lelkületből fakadt.”

„Azt kívánom mindannyiunknak, hogy ne adjuk alább: legyenek Szent Mártonéhoz hasonló élményeink! Az osztozás örömének konkrét pillanatai...” – zárta ünnepi beszédét Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság; MTI

Fotó: Marcali Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle