Isten megfog és felemel – Jezsuita szerzetesek tartottak lelkigyakorlatot győri egyetemistáknak

2018. március 5. hétfő 12:22

Bellovics Gábor és Nagy Bálint jezsuita atyák vezetésével nagyböjti lelkigyakorlatot szervezett a győri egyetemisták számára a helyi egyetemi lelkészség a Szent László Katolikus Szakkollégiumban február 23-án és 24-én.

A program Bellovics Gábor előadásával kezdődött. Elmélkedésében rámutatott arra, hogy a bennünk lévő valósággal kell kapcsolatba kerülnünk. Máté evangéliumának hatodik fejezetét idézve kiemelte az alamizsnálkodás, az imádság és a böjt szerepét abban, hogy közelebb kerüljünk Istenhez.

Legyünk olyan keresztények, akikben él a vágy, hogy megismerjék azt a teljességet, amelynek részesei! Adjunk hálát a Jóistennek azért, amit kaptunk, tekintsünk ajándékként az életünkre! – buzdította a jelenlévőket a jezsuita szerzetes. Az elmélkedést követően szentségimádást tartottak a győr-révfalui Szentháromság-templomban. 

A lelkigyakorlat keretében szentmisét mutatott be Bellovics Gábor. Szentbeszédében mások elfogadására, megértésére, a testvéreink iránti türelem gyakorlására hívta fel a figyelmet.

A szentmisét követően Nagy Bálint SJ tartott elmélkedést az Istennel való kapcsolatba lépésről, az imádságról, áttekintve az emberi lélek három vágyát, igényét. Elsőként a csend utáni vágyakozást említette: a belső csend segít, hogy imádkozni tudjunk. Ennek eléréséhez közelebb vihet bennünket egy séta, valamint egy természeti vagy művészeti szépség felfedezése, szemlélése. Vágyunk a szabadságra: csak szabadon lehet igazán szeretni és imádkozni. Isten azt kívánja, hogy valóban szabadok legyünk. Vágyunk arra, hogy elmélyüljünk valamiben, hogy képesek legyünk igazán elsajátítani valamit. Előfordul, hogy elveszítjük a bátorságunkat, és megtorpanunk a kihívás előtt. Ahhoz, hogy az utat folytatni tudjuk, úrrá kell lennünk a belső akadályokon. 

Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy imádság közben nem Istenre figyelünk, hanem külső tényezőkre. Ez bűntudatból is adódhat. Ha elkövetünk egy bűnt, az Isten szemében olyan, mint amikor egy kisgyermek elesik, és az édesanyja felemeli. Isten is megfog, és felemel. Ha elalszik valaki az imádságban, hasonlít az édesanyja ölében elalvó kisgyermekhez – zárta elmélkedését Nagy Bálint.

Forrás: Gömböcz Réka/Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

18:06
mysterium-fidei-megjelent-vi-pal-enciklikaja-magyar-nyelven
Mysterium fidei – Megjelent VI. Pál enciklikája magyar nyelven

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” című sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben – ötvenhárom év elteltével – először jelenik meg magyar nyelven VI. Pál pápa „Mysterium fidei” kezdetű enciklikája, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében.

13:19