Isten megfog és felemel – Jezsuita szerzetesek tartottak lelkigyakorlatot győri egyetemistáknak

2018. március 5. hétfő 12:22

Bellovics Gábor és Nagy Bálint jezsuita atyák vezetésével nagyböjti lelkigyakorlatot szervezett a győri egyetemisták számára a helyi egyetemi lelkészség a Szent László Katolikus Szakkollégiumban február 23-án és 24-én.

A program Bellovics Gábor előadásával kezdődött. Elmélkedésében rámutatott arra, hogy a bennünk lévő valósággal kell kapcsolatba kerülnünk. Máté evangéliumának hatodik fejezetét idézve kiemelte az alamizsnálkodás, az imádság és a böjt szerepét abban, hogy közelebb kerüljünk Istenhez.

Legyünk olyan keresztények, akikben él a vágy, hogy megismerjék azt a teljességet, amelynek részesei! Adjunk hálát a Jóistennek azért, amit kaptunk, tekintsünk ajándékként az életünkre! – buzdította a jelenlévőket a jezsuita szerzetes. Az elmélkedést követően szentségimádást tartottak a győr-révfalui Szentháromság-templomban. 

A lelkigyakorlat keretében szentmisét mutatott be Bellovics Gábor. Szentbeszédében mások elfogadására, megértésére, a testvéreink iránti türelem gyakorlására hívta fel a figyelmet.

A szentmisét követően Nagy Bálint SJ tartott elmélkedést az Istennel való kapcsolatba lépésről, az imádságról, áttekintve az emberi lélek három vágyát, igényét. Elsőként a csend utáni vágyakozást említette: a belső csend segít, hogy imádkozni tudjunk. Ennek eléréséhez közelebb vihet bennünket egy séta, valamint egy természeti vagy művészeti szépség felfedezése, szemlélése. Vágyunk a szabadságra: csak szabadon lehet igazán szeretni és imádkozni. Isten azt kívánja, hogy valóban szabadok legyünk. Vágyunk arra, hogy elmélyüljünk valamiben, hogy képesek legyünk igazán elsajátítani valamit. Előfordul, hogy elveszítjük a bátorságunkat, és megtorpanunk a kihívás előtt. Ahhoz, hogy az utat folytatni tudjuk, úrrá kell lennünk a belső akadályokon. 

Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy imádság közben nem Istenre figyelünk, hanem külső tényezőkre. Ez bűntudatból is adódhat. Ha elkövetünk egy bűnt, az Isten szemében olyan, mint amikor egy kisgyermek elesik, és az édesanyja felemeli. Isten is megfog, és felemel. Ha elalszik valaki az imádságban, hasonlít az édesanyja ölében elalvó kisgyermekhez – zárta elmélkedését Nagy Bálint.

Forrás: Gömböcz Réka/Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle