Isten megfog és felemel – Jezsuita szerzetesek tartottak lelkigyakorlatot győri egyetemistáknak

2018. március 5. hétfő 12:22

Bellovics Gábor és Nagy Bálint jezsuita atyák vezetésével nagyböjti lelkigyakorlatot szervezett a győri egyetemisták számára a helyi egyetemi lelkészség a Szent László Katolikus Szakkollégiumban február 23-án és 24-én.

A program Bellovics Gábor előadásával kezdődött. Elmélkedésében rámutatott arra, hogy a bennünk lévő valósággal kell kapcsolatba kerülnünk. Máté evangéliumának hatodik fejezetét idézve kiemelte az alamizsnálkodás, az imádság és a böjt szerepét abban, hogy közelebb kerüljünk Istenhez.

Legyünk olyan keresztények, akikben él a vágy, hogy megismerjék azt a teljességet, amelynek részesei! Adjunk hálát a Jóistennek azért, amit kaptunk, tekintsünk ajándékként az életünkre! – buzdította a jelenlévőket a jezsuita szerzetes. Az elmélkedést követően szentségimádást tartottak a győr-révfalui Szentháromság-templomban. 

A lelkigyakorlat keretében szentmisét mutatott be Bellovics Gábor. Szentbeszédében mások elfogadására, megértésére, a testvéreink iránti türelem gyakorlására hívta fel a figyelmet.

A szentmisét követően Nagy Bálint SJ tartott elmélkedést az Istennel való kapcsolatba lépésről, az imádságról, áttekintve az emberi lélek három vágyát, igényét. Elsőként a csend utáni vágyakozást említette: a belső csend segít, hogy imádkozni tudjunk. Ennek eléréséhez közelebb vihet bennünket egy séta, valamint egy természeti vagy művészeti szépség felfedezése, szemlélése. Vágyunk a szabadságra: csak szabadon lehet igazán szeretni és imádkozni. Isten azt kívánja, hogy valóban szabadok legyünk. Vágyunk arra, hogy elmélyüljünk valamiben, hogy képesek legyünk igazán elsajátítani valamit. Előfordul, hogy elveszítjük a bátorságunkat, és megtorpanunk a kihívás előtt. Ahhoz, hogy az utat folytatni tudjuk, úrrá kell lennünk a belső akadályokon. 

Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy imádság közben nem Istenre figyelünk, hanem külső tényezőkre. Ez bűntudatból is adódhat. Ha elkövetünk egy bűnt, az Isten szemében olyan, mint amikor egy kisgyermek elesik, és az édesanyja felemeli. Isten is megfog, és felemel. Ha elalszik valaki az imádságban, hasonlít az édesanyja ölében elalvó kisgyermekhez – zárta elmélkedését Nagy Bálint.

Forrás: Gömböcz Réka/Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-homiliaja-tallinnban-le-kell-gyoznunk-felelmeinket-el-kell-hagynunk-bezart-tereinket
Ferenc pápa homíliája Tallinnban: Le kell győznünk félelmeinket, el kell hagynunk bezárt tereinket!

Szeptember 25-én délután a Szentatya a tallinni Szabadság téren mutatott be szentmisét, észtországi látogatásának utolsó programjaként. Beszédében arról elmélkedett, hogy mit jelent „választott, papi, szent népnek” lenni.

00:03
zala-megye-diszpolgara-lett-marfi-gyula-veszpremi-ersek
Zala megye díszpolgára lett Márfi Gyula veszprémi érsek

Márfi Gyula veszprémi érsek a Zala Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén szeptember 22-én a megye díszpolgára címet vehette át.

2018. szeptember 25. kedd