Jean nővér 98 évesen az amerikai kosárlabda csúcsán – névre szóló edzőcipőben

2018. április 12. csütörtök 19:58

Sister Jeanként ismeri a fél világ. Jean Dolores Schmidt nővért az Egyesült Államokban nem kell bemutatni senkinek: a 98 éves nővér népszerűsége tetőpontján áll. Mindezt pedig a kosárlabdának köszönheti.

Milliók nézték őt a közvetítések alkalmával, ahogy imádkozik csapatáért, a Ramblersért, amely a chicagói Loyola Egyetem kosárcsapata. Jean nővér 1994 óta tartozik a csapathoz: ő a lelkivezetőjük („chaplain”), s amellett, hogy imádkozik a fiúkkal, a játékukkal kapcsolatban is pontos meglátásai szoktak lenni. Imádkozik, hogy az Úr oltalmazza meg a játékosokat, hogy a bírók jól fújjanak, hogy lehetőleg nyerjenek a végén. Mindezt az ajándékba kapott, névre szóló Nike sportcipőjében: a bal lábon Sister, a jobb lábon Jean felirattal.

A Loyola csapata idén, 33 év után először hihetetlen eredményeket ért el az NCAA egyetemi kosárlabda-bajnokságon: elődöntőbe jutottak. Ez természetesen elsősorban a játékosok és az edzők érdeme, de ők maguk azt mondják, Jean nővér jelenlétének hatása tagadhatatlan. A nővér szavai kint vannak a falon a Loyola sportközpontjában: „Imádkozz, dolgozz, győzz” („Worship, work, win”). Porter Moser edző szerint azonban Szent Ignác szavai még ennél is jobban jellemzik a 98 éves szerzetesnővért: „Menjetek, és lobbantsátok lángra a világot!”. „Ő pont ilyen. Fény gyúl mindenhol, ahova belép. Mindig mosolyog. Érezhető az energia körülötte. Én nagyon érzem.”

Jean nővér minden játékosnak – az ellenfelek játékosainak is – tökéletesen ismeri az erősségeit és a gyenge pontjait. A meccsek előtti közös imádságoknál, miközben áll a hatalmasra nőtt kosarasokkal egymást átkarolva, a fohászok közben figyelmeztetések is elhangzanak: a fiúk emlékezetébe idézi, mire vigyázzanak az ellenfél legveszélyesebb játékosainál.

Minden meccs után külön e-mailt ír Mosernek, a többi edzőnek, és minden játékosnak személyre szólóan: gratulál, dicsér – és bátorít, ha rosszul sikerült valami.

Jean nővér fiatalon döntött a Könyörületes Szűzanyáról nevezett (Sisters of Charity of the Blessed Virgin Mary, BVM) amerikai alapítású, Magyarországon nem működő rend mellett. Ötven éve áll egyetemi alkalmazásban: harminc évig a Mundelein női egyetemen dolgozott, amelyet rendje alapított 1930-ban, majd átkerült a Loyola Egyetem kötelékébe, amikor a Mundelein 1991-ben beolvadt a jezsuita intézménybe. Fiatalkorában tanárként és edzőként is dolgozott különböző általános iskolákban; volt edző kosárlabda-, röplabda-, sőt jojócsapatban is. 


Számtalan diákszervezet hivatalos és rengeteg diák nem hivatalos lelkivezetője, lelkigondozója. Mivel ez a munkamennyiség meg se kottyant neki, egyéb projektekbe is beszállt, s mellette elindított egy kezdeményezést SMILE néven, amely diákokat, egyetemi hallgatókat köt össze a közelükben élő idős emberekkel. SMILE, azaz Students Moving Into the Lives of the Elderly – a betűszó egybeolvasva (smile) annyit tesz: „Mosolyogj”; kibontva pedig: „Diákok, akik részei az idősek életének”.

A róla szóló Twitter-posztok alatt sorjáznak hajdani diákok hálás hozzászólásai, akik elmondják, mekkora „celeb”, mennyire közismert és közkedvelt személyiség volt mindig Jean nővér az egyetemi campuson, a sportéletnek és a hitéletnek is meghatározó része. Van, aki beszámol arról, hogy egyetemi évei alatt volt egy nehéz időszaka, és valaki szólt Jean nővérnek, hogy baj van – attól kezdve hetente egyszer jelenése volt a nővérnél, egyszerűen csak beszélgettek az élet dolgairól, a kosárlabdáról, mindenféléről – Jean nővér kedvessége elmondhatatlanul sokat jelentett számára.

Sister Jean a Loyola Egyetem campusán az egyik kollégiumi épületben él kis külön lakrészében – ott tart heti imaalkalmakat a diákoknak. A meghitt találkozásokon gyertyát gyújtanak és a következő vasárnapi evangéliumról elmélkednek, beszélgetnek – és persze az egyetemi dolgokról is; kiengedik a gőzt, megosztják tapasztalataikat, élményeiket, nehézségeiket. Jean nővér türelemmel meghallgatja a fiatalokat, majd sütit oszt.

Forrás: America Magazine, The Jesuit Post, Loyola Phoenix

Fotó: America Magazine, Loyola University Chicago, The Jesuit Post

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle