Jerikó 2017: egy lelkigyakorlat, ahol a falak leomlanak

2017. december 27. szerda, 15:05

A Chemin Neuf Közösség francia eredetű, ökumenikus elhivatottságú, katolikus, karizmatikus közösség. Tevékenysége igen szerteágazó: családosoknak, egyedülállóknak, fiatal egyetemistáknak és gimnazistáknak kínál imaalkalmat, lelkigyakorlatot. Varga Mónika készített interjút a közösség két tagjával.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Chemin Neuf Közösség neve annyit tesz: új út. 1973-ban, egy imacsoportból alakult Lyonban. A mára világszerte több mint kétezer elkötelezett taggal rendelkező közösség magyarországi központja Budapesten, a csendes Zugligeti úton található, ahol két szerzetesnővér és három, a közösség mellett elköteleződött fiatal él életközösségben. A budapesti központ egyben kollégium szerepét is betölti.

Az interjúban Nolwenn Masson Magyarországon élő francia szerzetes, az ifjúsági misszió felelőse és Mihállfy Zsófi, a közösség mellett elköteleződött fiatal mesélnek munkájukról és a közelgő, december 29-én kezdődő, fiataloknak szóló Jerikó lelkigyakorlatról.


– Mi a Chemin Neuf Közösség fő üzenete, küldetése?

Nolwenn Masson: – Máté evangéliumában olvashatjuk, hogy Jézus mennybemenetele előtt megparancsolja tanítványainak: „Menjetek, és tegyetek tanítványommá minden népet” (Mt 28,19). Így teszünk mi is: tanítványokat hívunk Krisztus követésére. Bár a közösség neve egy Lyonban található utcának a nevéből ered, a lelkiségünk magában hordozza a kifejezés valós jelentését (új út), hiszen amikor valaki úgy dönt, hogy követni akarja Krisztust, akkor az ő életében egy új út kezdődik, amely ezzel a döntéssel indul.

– Hogyan fér össze a jezsuita és a karizmatikus lelkiség?

Nolwenn: – Az alapítónk egy jezsuita pap, aki sokszor mondja, hogy Szent Ignác valójában nagyon is karizmatikus volt, hiszen az ő lelkiségében erősen jelen volt a Szentlélek követése. Szerintem így kapcsolódik össze: hiszünk a Szentlélekben; szeretnénk készségesek lenni az Ő sugallataira és az Ő vezetése szerint élni, mind személyesen, mind közösségi szinten. Gyakorlati szinten pedig a Szent Ignác-i imaformák, lelkigyakorlatok és döntéshozatalok képezik a közösségünk alapjait.

Mihállfy Zsófi: – Például egy lelkigyakorlaton – a szilveszteri Jerikón is – nagy hangsúlyt fektetünk a csendes, szemlélődő imaidőre.


– Hány tagja van a közösségnek itthon, és kik a tagjai az ifjúsági missziónak, amely a közelgő Jerikó lelkigyakorlat szervezője?

Nolwenn: – Magyarországon huszonöt elkötelezett tagja van a közösségnek: házastársak, egyedülállók, és ketten vagyunk szerzetesek.

Az ifjúsági misszió egy külön terület a közösségünkben, amelynek én vagyok a felelőse. Ebben a szolgálatban két nagyobb csoport vesz részt. A Chemin Neuf fiatalok egy, illetve két évre köteleződhetnek el a közösség mellett. Az ő fogadalmuk a különböző alkalmakon való aktív részvételre és szolgálatra irányul. A másik egység a FIMI – Fiatalok Misszióban, akik életközösségben élnek velünk Zugligeten, a közösség házában. Ők egyetemi tanulmányaik vagy munkájuk mellett szabadidejüket a közösség szolgálatára szánják, és segítenek a lelkigyakorlatok, hétvégék és egyéb események megszervezésében. Az ő elköteleződésük szintén egy évre szólhat.


– Hamarosan véget ér az év, és ez alkalomból az ifjúsági misszió egy különleges lelkigyakorlatra invitál minket. Mit kell tudni a Jerikóról?

Zsófi: – A Jerikó egy ötnapos, félig csendes (Szent Ignác-i lelkiséget is magában hordozó) lelkigyakorlat. Ez azt jelenti, hogy a délelőttöket mindig teljes csendességben töltjük. Emiatt fontos és jó, hogy ez egy hosszú lelkigyakorlat: szerintem kell legalább két nap ahhoz, hogy megérkezzünk. El kell engedni, hogy éppen vizsgaidőszak van, hogy elteltek az ünnepek, és hogy mennyit aggódtunk az ajándékokon – egyszóval mindent. Ha sikerül ezeknek búcsút inteni, akkor tudunk igazán jelen lenni. A csendesség először ijesztőnek tűnhet azok számára, akik korábban nem vettek részt hasonló alkalmon, hiszen abban nemcsak Istennek a szavát könnyebb meghallanunk: magunkkal is szembesülünk. A délutánok felszabadult hangulata, a játék, a dicsőítés azonban nagyon enyhíti ezt az először esetleg nyomasztónak tűnő némaságot.

Én eddig minden Jerikón személyesen megtapasztaltam azt, hogy nem volt elvesztegetett idő ez az öt nap, mert a sok imádság, dicsőítés és közösségben megélt pillanat annyira feltöltött, hogy utána minden könnyebben ment – még a tanulás is.

Nolwenn: – Ezen a lelkigyakorlaton szeretnénk megmutatni a résztvevőknek azt, hogy kereszténynek lenni menő; úgy is mondhatjuk, hogy a Jerikó egy különleges tanúságtétel a fiatalok felé. Tanúságtétel arról, hogy a vidámságban, a bulizásban, a jókedvvel együtt töltött közösségi időben éppúgy ott van velünk Isten, mint amikor a templomban ülve imádkozunk. Ebben az öt napban ezt szeretnénk együtt megélni.


– Miért Jerikó a neve?

Zsófi: – Az ehhez kapcsolódó történet a Bibliában arról szól, hogy Isten népe Jerikó körül körbe-körbe jár, és ekkor város falai leomlanak. Ezen a lelkigyakorlaton ez megtörténhet bennünk is: leomolhatnak a lelkünkben lévő falak. Az imában és a dicsőítésben hatalmas erő van, és ez az erő képes arra, hogy lebontsa a bennünk lévő gátakat, hogy ezáltal megnyíljon lelkünkben egy új út a Teremtő felé. A Szentírásban is a fal éppen akkor omlik le, amikor a nép a legnagyobb erővel dicsőítette Istent.

– Mit kell tudni még a programról, és hogyan lehet rá jelentkezni?

Zsófi: – A korábban elmondottakat kiegészítve tehát: lesz dicsőítés, csendes ima, lehetőség a kiengesztelődésre, tanúságtétel, közös játék és természetesen a szilveszter estéről sem feledkeztünk meg, amelyen könnyed hangulatú szórakozás és a meghitt hálaadás is helyet kap majd.

Jelentkezni a www.chemin-neuf.hu/hu/ oldalon lehet, amíg a helyek be nem telnek. Sok szeretettel várunk minden tizennyolc és harminc év közötti fiatalt erre a várhatóan kegyelmekben gazdag ötnapos együttlétre.

Forrás és fotó: Chemin Neuf Közösség, Varga Mónika

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda