Kármelita közösség alakul a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

2018. augusztus 6. hétfő 11:39

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén a 18 órai ünnepi szentmise keretében megalakul Nyíregyházán a Világban Élő Kármeliták (VÉK) harmadrendi közössége.

Az augusztusi ünnepen hat hívő örökfogadalmat tesz, ketten pedig beöltöznek. A közösség igeidézete: „Legyen nekem a te igéd szerint.”

Az augusztus 15-i liturgia előtt szentségimádásra és a Kármelhegyi Boldogasszony-litánia végzésére hívják a testvéreket, lelkivezetőket, skapulárét felvevőket.

A közösség alakulásának előzményeként 2018. június 24-én Vörös Imre András OCD, a Kármelita Rend magyarországi tartományfőnöke megáldotta és feladta néhány nyíregyházi hívőnek a Kármelhegyi Boldogasszony közösségét jelképező skapulárét, a vállruhát. A tartományfőnök prédikációjából a hívek megismerték a Kármel történetét, és betekintést nyerhettek annak lelkiségébe.

„Az ország másik végéből, Sopronból érkeztem hozzátok, és ezen a hosszú úton az embernek sok gondolat átfut a fején. Úgy érzem, hogy Máriának ezen a vidéken újra van terve, és szeretne egy olyan dolgot véghezvinni, ami az Ő műve” – kezdte júniusi homíliáját Vörös Imre András. Kiemelte, hogy Szűz Mária legfőbb műve a szeretetnek a cselekvése, mely az Istennek való önátadást jelenti. Mária által különös módon meghívást kapunk egy közösségbe, és ezáltal az Ő családtagjai lehetünk.

A tartományfőnök elmondta, Ő maga sem tudja a mai napig, hogy miért lett kármelita, hogy miért is szólította meg az Úr, de az évek során egyre több dolgot megértett, amiket örömmel átad azoknak, akik erre kíváncsiak. Rávilágított arra is, hogy az emberek félnek felismerni Isten közeledését, nem hallják meg a hívást, mert azt gondolják, ez nem lehetséges. Ekkor kell egy kicsit elcsendesedni és elvonulni, hogy rátaláljunk arra az útra, amit Isten megálmodott számunkra.

Vörös András Illés próféta életét hozta fel példának, ahonnan a rend maga is indult: „Illés egyszer csak felállt és elindult a pusztára, mert nem értette, hogy miért más, mint a többiek. Ő az Istennel akart tartani, mert megragadta a lélek. Isten magához hívta Őt, majd felkészítette arra a nagy feladatra, ami a választott nép megtérítését jelentette, mintegy előképe Jézus hivatásának és küldetésének. Ezután Illés próféta felment a Kármel hegyére, ahol furcsa dolgokat művelt, aztán egyre többen csatlakoztak hozzá, úgy, mint Jézushoz az apostolok, és így megalakult a próféták intézménye.”

A tartományfőnök ezzel vonta párhuzamba a kármelita rend szellemiségét: „Maradj az, aki voltál, de legyél egészen más! A kármeliták az Isten szeretetében megszépült lelkek, akik Isten örömére élik az életüket, kerülik a bűnt, keresik Isten akaratát, és meg is akarják tenni azt. Kármelitának lenni azt jelenti, hogy Mária családtagja lehetünk, ami egy csodálatos ajándék, hiszen ezáltal közelebb kerülhetünk az Ő fiához, Jézushoz.”

A június 24-i szentmise végén Vörös Imre András megáldotta és feladta a több mint 40 új kármelita testvérnek a rend öltözékének legbecsesebb darabját, a skapulárét, melynek felvételével védelmet, erőt és szabadságot kapunk; általa önmagunk lehetünk, olyanok, ami Isten szívének kedves.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő