Kaszap Istvánra emlékeztek születésének évfordulóján

2019. március 29., péntek | 13:20

Kaszap Istvánra, a sokak által tisztelt, fiatalon elhunyt jezsuita szerzetesnövendékre emlékeztek március 25-én, születésének 103. évfordulóján a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az ünnepi szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatta be Bérczi Bernát zirci apáttal, valamint a város és az egyházmegye megjelent papságával. A szertartás kezdetén Tóth Tamás székesfehérvár-vasútvidéki plébános köszöntötte a résztvevőket, köztük a város megjelent vezetőit és az egyházmegyén kívülről érkező zarándokokat.

Bérczi Bernát apát szentbeszédében olyan mozzanatokat emelt ki a hitvalló kispap életéből, amelyekre a mai embereknek is érdemes odafigyelni. A zirci apát párhuzamot vont Kaszap István és a Szűzanya Istent befogadó igenje között, hangsúlyozva, nem véletlen, hogy Kaszap István éppen Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén született, hiszen egész élete arra irányult, hogy befogadja a második isteni személyt, az Úr Jézust.

„Kaszap István írásaiból és a szemtanúk visszaemlékezéseiből kitűnik, hogy a fiatalember egészen Istennek akart élni. Nem gördített az életében soha semmi akadályt az isteni működés elé; nagyon tudatosan és odafigyelő hittel válaszolt az Isten hívására” – mondta Bérczi Bernát, majd hozzátette, Kaszap István példája mutatja, mindig van lehetőség arra, hogy egészen Istenre alapozzuk a mindennapjainkat, bármilyen „pörgős” is az életünk. Éljük meg az aprónak látszó cselekedeteket is úgy, hogy az magán viselje Isten keze nyomát.

„Kaszap István osztályának legerősebb tagja volt, de ezt soha senkivel sem éreztette – fordult a fiatalokhoz a zirci apát. – Azt jegyezték fel róla, hogy vidám volt, de bizonyos dolgokban nem ismert tréfát. Például a hitében; olyan dolgokban, amelyek Istentől elszakíthatták volna őt. A szentgyónásban kiváló lelkivezetője által talált rá arra a kincsre, ami őt közelebb vezethette az Istenhez. Elhatározta, hogy él vele. Lépcsőről lépcsőre haladt az Úrhoz egyre közelebb. Egyre inkább az Úrral összeforrni, ez volt az ő szíve vágya – hangsúlyozta Bérczi Bernát. – Kaszap István nem mérlegelt, nem kételkedett, hanem elfogadta a tiszta hitet. Istenre hagyatkozott, még akkor is, amikor a betegség megközelítette, majd hatalmába kerítette. Mi pedig, testvérek, sokszor nekiállunk harcolni, mert valami nem úgy lesz, ahogyan mi akarjuk, mi jónak találjuk. Ahelyett, hogy ráhagyatkoznánk az Istenre, és kérdeznénk az Urat, hogy »Uram, mi az akaratod ezzel?«. Érdekes felfedezni Kaszap István életében azt, ami ránk is vonatkozik.”

A zirci apát arról is beszélt, minden egyes cselekedetünk számít. Nincsenek lényegtelen pontok az életünkben. Felelősek vagyunk egymásért. Egyetlen jó szavunk örökre belevésődhet a másikba, míg egy szóbeli sértés (nemhogy egy fizikai) – hacsak az Isten kegyelme ki nem tudja gyógyítani a mi hibánkat, bűnünket – örökre megsértheti a másikat. „Egész életünkben szükségünk van a tudatos önnevelésre, hogy el ne veszítsük a helyes útirányt, és mindig a jó úton tartsuk magunkat. Az ifjú Kaszap István pontosan megértette hitünk tanítását; azt, hogy ha nem tanulja meg alárendelni önmagát, vágyait, ösztöneit az Istennek, akkor ezek széthúzzák, szétszakítják az emberi jellemet. Nagyon tudatos személyiségépítés az ő élete” – hangzott el a beszédben.

A szentmise után az ünneplők, valamint a Prohászka Imaszövetség, a Magyar Cserkészszövetség és a Kaszap István Alapítvány tagjai a főpásztor és a papság vezetésével Kaszap István sírjához vonultak, hogy imádkozzanak mielőbbi boldoggá avatásáért, és kérjék további közbenjárását Magyarországért és a magyar népért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle