„Kék Sétát” tartottak Mátraházán az autistákért

2018. április 11., szerda | 11:17

A gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) dolgozói hatodik alkalommal rendezték meg a „Kék Séta az Autizmusért” programot az autizmus világnapja alkalmából. Április 7-én Mátraházáról a Kékestetőre gyalogoltak velük mintegy háromszázan.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Első ránézésre átlagos, kék pólókat viselő kirándulócsoport gyűlt össze Mátraházán, a Magyarok Nagyasszonya ferences kápolna előtt április 7-én reggel. Közelebb lépvén azonban látható volt, hogy a gyöngyösi Autista Segítő Központ dolgozói által hatodszor megrendezett „Kék Séta az Autizmusért” program résztvevői gyülekeztek.

Az ASK által szervezett „Kék Séták” sorozata hat évvel ezelőtt kezdődött. Az autizmus színe a kék, ezért a túra a kék jelzés mentén halad a Kékestetőre. A kiránduláson nem csak a központban élő gyermekek, hozzátartozóik és a központ dolgozói vesznek részt: évről évre magánemberek, érintett családok, környező iskolák diákjai és más hasonló intézmények tanulói is eljönnek az eseményre. „Első alkalommal száz körül volt a résztvevők száma, és az azért volt csodálatos, mert akkor ragyogó napsütés volt” – mondta el Szabó József OFM, a központ lelki igazgatója a résztvevők egy kisebb csoportjának. 

Az ASK diákjai kitűzőkkel és kulcstartókkal fogadták a programra érkezőket. Bár az időjárás-előrejelzés napsütéses, meleg időt jósolt, mégis borongós, hűvös reggelen gyűlt össze a közel háromszáz kiránduló, hogy együtt sétáljanak fel Mátraházáról a Kékestetőre.

Szabó József a következő szavakkal köszöntötte a kápolnában egybegyűlteket: „Mivel húsvét vasárnapjának nyolcadában vagyunk, mindennap ugyanannak a napnak számít: az Egyház liturgiájában Krisztus feltámadásának napja húsvétvasárnaptól kezdődően a következő vasárnapig tart. Ennek fényében ma április elseje van, így egyáltalán nem késtünk le az autizmus napjáról, április 2-áról. (E szavakra nevetés töltötte be a templomot.) Ma is húsvét van, és ez azt jelenti, hogy együtt örülhetünk annak, hogy a Jóisten nagyon szeret bennünket. Amikor megünnepeljük az ő föltámadását, akkor tanúságot teszünk erről a szeretetről.”

A gyerekek izgatottan várták az indulást; a szülők és a nevelők végtelen türelemmel kezeltek minden helyzetet. Ez a nap csak értük volt és róluk szólt, így mindenki teljes elfogadással, vidáman és nyitott szívvel volt jelen. 

Két rövid egyházi ének után a ferences testvér felhívta a figyelmet arra, hogy idén nehezített a terep, hiszen a sípályát, amelyen végiggyalogolnak, még hó borítja.

„Nagy lelki feltöltődést tud adni egy ilyen séta. Amellett, hogy gyönyörű helyen kirándulunk, nagyon megható látni, hogy ennyire örülnek nekünk és annak, hogy együtt túrázunk” – fogalmazott egy fiatal lány, aki az egyik gyöngyösi iskola karitászcsoportjának tagjaként volt jelen a sétán.

„Tavaly egy önkéntes munka miatt kerültem ide, majdnem hogy véletlenül, de annyira megtetszett, hogy idén is eljöttem, és most egy barátnőmet is elhoztam magammal” – mondta el egy másik résztvevő. 

Megérkezve hazánk legmagasabb pontjára, kis pihenés és beszélgetés után kezdődött el az ott felállított színpadon az ünnepi műsor. Sokan csak a hegycsúcson kapcsolódtak be a programba, így a résztvevők létszáma jelentősen megnőtt. Jelen volt Horváth László országgyűlési képviselő és Posztós Erik OFM, a gyöngyösi alsóvárosi templom házfőnöke is.

Az ünnepi műsort József atya nyitotta meg: elmondta, hogy a gyerekek minden évben nagyon várják a Kék Sétát. Lelkesedésük nagy erőt ad az egyébként sok fáradsággal járó előkészületekhez. „Ez a program arról szól, hogy merünk bátrak lenni, bátran megmutatni magunkat, és megmutatni azt, hogy milyen nagy szeretettel tudunk lenni egymás iránt.” 

Az ASK Lakóotthon fiataljai és az ASK tanulói megható műsorral készültek: verseket szavaltak, és közös éneklésre, mozgásra hívtak minket. A legnagyobb sikert Mészáros Árpi aratta, aki az Élet szép című dalt adta elő a színpadon. A délelőtt utolsó mozzanata a kék léggömbök felengedése volt: miközben Árpi a Szállj fel magasra című dalt énekelte, a résztvevők elengedték a léggömböket.

A gyöngyösi Autista Segítő Központ a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány köznevelési intézményei közé tartozik, egyike azon helyeknek, ahol országos szinten is magas színvonalú foglalkoztatás folyik, és családias légkörben nyújtanak folyamatos segítséget autizmussal élő embertársainknak. Az ASK működését a Ferences Alapítvány támogatja; adományozásra is az ő honlapjukon keresztül van lehetőség. 

Minderről bővebben ITT olvashatnak.

Az Autista Segítő Központ honlapja ITT érhető el.

Forrás és fotó: Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

17:16
az-okologiai-krizis-kereszteny-szemmel-sapientia-nap-teremtesvedelem-idoszeru-temairol
Az ökológiai krízis keresztény szemmel – Sapientia-nap a teremtésvédelem időszerű témáiról

„Környezet, teremtés, felelősség” címmel a teremtésvédelem időszerű témáiról tartottak a Sapientia-nap programsorozat részeként konferenciát március 23-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

14:05