Faültetéssel emlékeztek Kelemen Didákra Miskolcon

2019. április 29., hétfő | 17:57

Április 28-án, az irgalmasság vasárnapján emlékeztek meg a miskolci minorita templomban Kelemen Didák OFM Conv atyáról, aki 1683-ban született az erdélyi Baksafalván, és 1744. április 28-án hunyt el Miskolcon.

Kelemen Didák 1702-ben lépett be a minorita rendbe (ekkor vette fel a Didák nevet); 1717-ben tartományfőnök lett. Élete során templomokat, iskolákat építtetett, gondoskodott az árvákról és az öregekről. Örök nyugalomra az általa emelt minorita templomban helyezték. Boldoggáavatási eljárását, mely napjainkban is zajlik, az akkori erdélyi püspök kezdeményezte 1794-ben.

Halála évfordulóján, április 28-án Kelemen Didák-emléknapot tartottak a miskolci minorita templomban, az eseményre Erdélyből, Didák atya szülőfalujából, Kézdialmásról (Baksafalva) is érkeztek zarándokok Kopácsi Ferenc plébános vezetésével.

A megemlékezés Szalkai Zoltán József, a minorita templom plébánosa köszöntőszavaival kezdődött, majd a templomépítő sírjánál imádkoztak. Baksafalva csillaga címmel irodalmi műsor hangzott el a Versbarátok köre előadásában. Mint minden évben, most is sor került a Kelemen Didák-díj átadására, melyet tizenegy évvel ezelőtt Kalna Zsolt egykori minorita tartományfőnök alapított. Az idei díjat Czikora Ágnes újságíró vehette át a plébánostól.

A vasárnap délelőtti program ünnepi szentmisével folytatódott, amelyet Szalkai Zoltán József és Kopácsi Ferenc plébánosok mutattak be. A szentmisét koncert követte, melyen a Cardinal Mindszenty kórus és a Szent Ferenc kórus működött közre Gergely Péter Pál vezényletével.

Az ünneplők megkoszorúzták a templom meletti Földes Ferenc Gimnázium falán lévő Kelemen Didák-emléktáblát. Többek között a minorita rend, a plébániai közösség tagjai, valamint Miskolc város önkormányzata nevében Kriza Ákos polgármester, a kézdialmási zarándokok, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

A délelőtti programban ugyan nem szerepelt, de kedves meglepetés volt a jelenlévők számára, hogy a zarándokok Erdélyből egy kis ezüstfenyő-csemetét hoztak el Miskolcra, melyet Didák atya tiszteletére a rendház előtti parkban ültettek el.

Forrás és fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle