Különleges együttműködés: mexikói nővérek és tudósok küzdenek a ritka kétéltűek fennmaradásáért

2018. június 8. péntek, 19:58

A Chester Zoo nevű brit állatkert, a mexikói Michoacáni Egyetem és Domonkos-rendi szerzetesnővérek fogtak össze, hogy a világon kizárólag egy mexikói tóban élő axolotlokat megmentsék.

A világ egyik legkülönlegesebb kétéltűje, az axolotl, helyi nevén achoque a mexikói Pátzcuarói-tóban él. A szalamandrával rokon, meglepő külsejű kis lény a kihalás szélére sodródott a környezetszennyezés és a túlhalászás következtében, ezért döntöttek úgy a szakemberek, hogy megpróbálják tenyésztéssel segíteni az egyedszám növekedését.

Az axolotlok valaha nyüzsögtek a Pátzcuarói-tóban, Mexikó harmadik legnagyobb tavában; napjainkban azonban mindössze száz körülire zsugorodott a számuk.

Az északnyugat-angliai Chester Zoo-ban, vagyis a magántulajdonban lévő chesteri állatkertben hat pár található a ritka kétéltűből; harminc felnőtt példány van a Michoacáni Egyetemen Mexikóban, illetve a mexikói állami halászati központban (mindkettő Morelia városában, Délnyugat-Mexikóban található).

Egy további kis kolónia pedig meglepő helyen: domonkosrendi nővéreknél él – ennek a kolóniának főleg genetikai szempontból van fontos szerepe. Pátzcuaro városában huszonhárom nővér él – a rendházban százötven éve foglalkoznak az axolotlokkal, mert a helyi tradíció szerint egy speciális köhögés elleni gyógyszert készítenek az állatok révén.

Az idegen halfajták betelepítése, az erdőirtás – amely a tópartra is hatással volt –, a túlhalászás (mert táplálékként is fogyasztják őket) mind hozzájárult az axolotlállomány drasztikus csökkenéséhez – ezért is hoztak létre a nővérek egy saját kolóniát a rendházban.

A Chester Zoo kétéltűszakértője, Gerardo Garcia először 2014-ben látogatott el a domonkos nővérekhez Pátzcuaróba, ekkor fedezte fel, hogy az itt gondozott kolónia jóval életerősebb, mint a populáció többi része, ezért kulcsfontosságú szerepe lehet a kétéltűek vadonba való visszatelepítésében.

A szakértők mérhetetlenül hálásak a nővéreknek, hogy voltaképpen életben tartották a fajt, s most az ő közreműködésükkel próbálnak tenyészteni és természetes élőhelyükre visszatelepíteni axolotlokat.

A BBC hatperces videóját ITT tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: Chester Zoo; ChesterStandard.co.uk; BBC.com

Fotó: Chester Zoo/Twitter

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat