Különleges együttműködés: mexikói nővérek és tudósok küzdenek a ritka kétéltűek fennmaradásáért

2018. június 8. péntek 19:58

A Chester Zoo nevű brit állatkert, a mexikói Michoacáni Egyetem és Domonkos-rendi szerzetesnővérek fogtak össze, hogy a világon kizárólag egy mexikói tóban élő axolotlokat megmentsék.

A világ egyik legkülönlegesebb kétéltűje, az axolotl, helyi nevén achoque a mexikói Pátzcuarói-tóban él. A szalamandrával rokon, meglepő külsejű kis lény a kihalás szélére sodródott a környezetszennyezés és a túlhalászás következtében, ezért döntöttek úgy a szakemberek, hogy megpróbálják tenyésztéssel segíteni az egyedszám növekedését.

Az axolotlok valaha nyüzsögtek a Pátzcuarói-tóban, Mexikó harmadik legnagyobb tavában; napjainkban azonban mindössze száz körülire zsugorodott a számuk.

Az északnyugat-angliai Chester Zoo-ban, vagyis a magántulajdonban lévő chesteri állatkertben hat pár található a ritka kétéltűből; harminc felnőtt példány van a Michoacáni Egyetemen Mexikóban, illetve a mexikói állami halászati központban (mindkettő Morelia városában, Délnyugat-Mexikóban található).

Egy további kis kolónia pedig meglepő helyen: domonkosrendi nővéreknél él – ennek a kolóniának főleg genetikai szempontból van fontos szerepe. Pátzcuaro városában huszonhárom nővér él – a rendházban százötven éve foglalkoznak az axolotlokkal, mert a helyi tradíció szerint egy speciális köhögés elleni gyógyszert készítenek az állatok révén.

Az idegen halfajták betelepítése, az erdőirtás – amely a tópartra is hatással volt –, a túlhalászás (mert táplálékként is fogyasztják őket) mind hozzájárult az axolotlállomány drasztikus csökkenéséhez – ezért is hoztak létre a nővérek egy saját kolóniát a rendházban.

A Chester Zoo kétéltűszakértője, Gerardo Garcia először 2014-ben látogatott el a domonkos nővérekhez Pátzcuaróba, ekkor fedezte fel, hogy az itt gondozott kolónia jóval életerősebb, mint a populáció többi része, ezért kulcsfontosságú szerepe lehet a kétéltűek vadonba való visszatelepítésében.

A szakértők mérhetetlenül hálásak a nővéreknek, hogy voltaképpen életben tartották a fajt, s most az ő közreműködésükkel próbálnak tenyészteni és természetes élőhelyükre visszatelepíteni axolotlokat.

A BBC hatperces videóját ITT tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: Chester Zoo; ChesterStandard.co.uk; BBC.com

Fotó: Chester Zoo/Twitter

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

2018. szeptember 20. csütörtök
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök