Lelkigyakorlat Péliföldszentkereszten – Úton Emmausz felé a Szalézi Család

2019. május 4., szombat | 17:00

Tadeusz Rozmus, a közép- és észak-európai szalézi régió vezetője, a rendfőnök munkáját segítő Egyetemes Tanács tagja tartott lelkigyakorlatot Péliföldszentkereszten a húsvétot követő „fényes héten”, április 22–27. között a szalézi szerzeteseknek, nővéreknek és világi munkatársaknak.

A rendfőnök ajánlását követve, miszerint a képzésben együtt vegyenek részt a megszentelt életet élő és világi szaléziak, a korábban a szerzeteseknek fenntartott lelkigyakorlatra Ábrahám Béla tartományfőnök meghívta a Szalézi Családba tartozó Segítő Szűz Mária Leányait, valamint a szalézi karizmában a szerzetesekkel osztozó, de családban élő világiakat is, akiket a rend alapítója, Bosco Szent János szalézi munkatársaknak nevezett el.

A magyar szaléziak körében már megszokottnak számító indiai, vietnámi, nigériai és lengyel misszionáriusok mellett részt vett a lelkigyakorlaton a szerbiai Muzslyáról érkező Kalapis Sztoján és Varga Zoltán szalézi atya is.

Az Út a szalézi szentség felé című lelkigyakorlatot Tadeusz Rozmus angol nyelven vezette, magyar tolmácsolással, a prédikációkat viszont olaszul mondta (szintén tolmácsolással), azok kedvéért, akik ezt a nyelvet jobban értik. „Az emmauszi út a mi utunkat jelképezi a szentség felé” – jelölte meg a központi témát, amelyet több oldalról is megközelített, hétköznapi, konkrét helyzeteken, életünk kihívásain keresztül szemlélve, arra törekedve, hogy minél többet megosszon az őt hallgatókkal a szalézi hivatás szépségéből.

Az emmauszi út liturgikus szempontból is aktuális volt, hiszen a húsvétot követő hét erről szól. A téma hatalmas, a lelkigyakorlat vezetője ezért csak bizonyos sarkalatos pontokra fókuszált – természetesen előtérbe helyezve a szalézi szempontokat. 

A tanítványok „szíve lángol”, ahogyan feltárul számukra az írások értelme. Így lángolt a résztvevők szíve is – szerettek volna még maradni, de mindenkinek vissza kellett térni a maga Jeruzsálemébe: a közösségébe, családjába, munkahelyére, hogy belsőleg átalakulva, hivatásában megerősödve elvesse a szeretetből fakadó remény magvait. Hogy folytassa küldetését, még jobban szeresse Jézust, radikálisabban és érthetőbben tegyen róla tanúságot.

Tadeusz atya arra hívta a résztvevőket, hogy miután befejeződött ez a lelkigyakorlat, folytatódjon személyes erőfeszítéssel, hogy elmélyítsék tudásukat az életszentségről, és megvalósítsák azt a saját életükben.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle