M.I.N.D. – A magyar jezsuiták új kiadványt indítottak Gonzága Szent Alajos emlékévében

2018. június 21. csütörtök, 16:38

Emlékévet hirdetett Arturo Sosa SJ általános rendfőnök a 450 évvel ezelőtt született jezsuita, Gonzága Szent Alajos tiszteletére. Ez alkalomból jelentette meg a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya a „M.I.N.D. – Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére” című füzet első számát.

„Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére – M.I.N.D. Ahogy nevével is jelezni kívántuk, kiadványunk mindenkihez szól, egyszerre tekint magunkra és másokra; s megerősíti azt a törekvésünket, hogy Istent tartsuk szem előtt, hogy őt akarjuk keresni és szolgálni mindenben – írja a kiadvány köszöntőjében Vízi Elemér SJ, a Jézus Társasága magyarországi tartományfőnöke. – Őhozzá fordítja figyelmünket a címlapon látható imazsámoly, amely, mint jellegzetes helyi eszköze az imamódjainknak, utal arra, ahonnan, illetve akitől indulunk. Lehet egy meghívás az olvasónak is, hogy megálljon egy pillanatra, és teret adjon a Léleknek.” A jezsuiták tervei szerint a M.I.N.D. ezentúl évente négy alkalommal jelenik meg. A kiadvány tájékoztatást kíván adni a magyar jezsuita rendtartomány híreiről, eseményeiről, tagjairól és szolgálatainkról, valamint azokról, akik a jezsuitákkal munkálkodnak a küldetésben.

Az első számban a magyar jezsuiták szolgálatairól és intézményhálójáról kaphatunk átfogó képet. Értesülhetünk a rendtartomány jelentős, aktuális híreiről; interjút olvashatunk a jubiláló Mustó Péterrel, az ignáci lelkiségből gyökerező döntéshozatal gyakorlatáról, és arról is, hogyan vesznek, vehetnek részt civilek a jezsuita munkákban. Továbbá olvashatjuk a legutóbbi általános rendgyűlés háborús övezetekben működőkhöz szóló nyílt levelét is.

A kiadvány Gonzága Szent Alajos jezsuita skolasztikus égi születésnapjára, egyben liturgikus emléknapjára jelent meg, június 21-én. A szent születésének 450. évfordulója alkalmából Arturo Sosa SJ generális emlékévet hirdetett a szolgálatában fiatalon elhunyt jezsuita tiszteletére.

A lap közli az általános rendfőnök homíliáját, amit a római Szent Ignác-templomban 2018. március 9-én mondott, melyben rámutatott a szent jelentőségére és aktualitására. „Gonzága Szent Alajos fiatalsága nem csak az életkorából adódik. Az ő fiatalsága a szabadságból fakad, mégpedig abból a szabadságból, amely képes megkülönböztetéssel élni, hogy olyan döntést hozzon, ami harmóniában van Isten tervével – fogalmazott Arturo Sosa SJ. – Ez a szabadság egyben készséges arra, hogy a meghozott döntéshez hű életet éljen. Ezért örülünk annak a szép egybeesésnek, hogy a Szent Alajos jubileumi év, Kosztka Szent Szaniszló halálának évfordulója, továbbá az ifjúságról, hitről és a hivatásbeli megkülönböztetésről szóló szinódus és az ifjúsági világtalálkozó mind erre az évre esnek.” A generális elmélkedése teljes terjedelmében ITT olvasható.

A M.I.N.D. első száma elérhető a budapesti Jézus Szíve-templomban és a Párbeszéd Házában, online pedig a jezsuita.hu weboldalon, és hamarosan minden magyarországi és határon túli jezsuita intézményben olvasható lesz.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök