M.I.N.D. – A magyar jezsuiták új kiadványt indítottak Gonzága Szent Alajos emlékévében

2018. június 21. csütörtök 16:38

Emlékévet hirdetett Arturo Sosa SJ általános rendfőnök a 450 évvel ezelőtt született jezsuita, Gonzága Szent Alajos tiszteletére. Ez alkalomból jelentette meg a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya a „M.I.N.D. – Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére” című füzet első számát.

„Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére – M.I.N.D. Ahogy nevével is jelezni kívántuk, kiadványunk mindenkihez szól, egyszerre tekint magunkra és másokra; s megerősíti azt a törekvésünket, hogy Istent tartsuk szem előtt, hogy őt akarjuk keresni és szolgálni mindenben – írja a kiadvány köszöntőjében Vízi Elemér SJ, a Jézus Társasága magyarországi tartományfőnöke. – Őhozzá fordítja figyelmünket a címlapon látható imazsámoly, amely, mint jellegzetes helyi eszköze az imamódjainknak, utal arra, ahonnan, illetve akitől indulunk. Lehet egy meghívás az olvasónak is, hogy megálljon egy pillanatra, és teret adjon a Léleknek.” A jezsuiták tervei szerint a M.I.N.D. ezentúl évente négy alkalommal jelenik meg. A kiadvány tájékoztatást kíván adni a magyar jezsuita rendtartomány híreiről, eseményeiről, tagjairól és szolgálatainkról, valamint azokról, akik a jezsuitákkal munkálkodnak a küldetésben.

Az első számban a magyar jezsuiták szolgálatairól és intézményhálójáról kaphatunk átfogó képet. Értesülhetünk a rendtartomány jelentős, aktuális híreiről; interjút olvashatunk a jubiláló Mustó Péterrel, az ignáci lelkiségből gyökerező döntéshozatal gyakorlatáról, és arról is, hogyan vesznek, vehetnek részt civilek a jezsuita munkákban. Továbbá olvashatjuk a legutóbbi általános rendgyűlés háborús övezetekben működőkhöz szóló nyílt levelét is.

A kiadvány Gonzága Szent Alajos jezsuita skolasztikus égi születésnapjára, egyben liturgikus emléknapjára jelent meg, június 21-én. A szent születésének 450. évfordulója alkalmából Arturo Sosa SJ generális emlékévet hirdetett a szolgálatában fiatalon elhunyt jezsuita tiszteletére.

A lap közli az általános rendfőnök homíliáját, amit a római Szent Ignác-templomban 2018. március 9-én mondott, melyben rámutatott a szent jelentőségére és aktualitására. „Gonzága Szent Alajos fiatalsága nem csak az életkorából adódik. Az ő fiatalsága a szabadságból fakad, mégpedig abból a szabadságból, amely képes megkülönböztetéssel élni, hogy olyan döntést hozzon, ami harmóniában van Isten tervével – fogalmazott Arturo Sosa SJ. – Ez a szabadság egyben készséges arra, hogy a meghozott döntéshez hű életet éljen. Ezért örülünk annak a szép egybeesésnek, hogy a Szent Alajos jubileumi év, Kosztka Szent Szaniszló halálának évfordulója, továbbá az ifjúságról, hitről és a hivatásbeli megkülönböztetésről szóló szinódus és az ifjúsági világtalálkozó mind erre az évre esnek.” A generális elmélkedése teljes terjedelmében ITT olvasható.

A M.I.N.D. első száma elérhető a budapesti Jézus Szíve-templomban és a Párbeszéd Házában, online pedig a jezsuita.hu weboldalon, és hamarosan minden magyarországi és határon túli jezsuita intézményben olvasható lesz.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
karrier-es-csalad-egokabatban-es-alazattal
„Szólj be a papnak” Debrecenben: Karrier és család – egokabátban és alázattal

„Család–karrier, hol van az egyensúly?” címmel rendezett beszélgetést Debrecenben a Szólj be a papnak! csapata november 19-én. A szervezők beszámolóját adjuk közre az estéről.

20:40
ferenc-papa-ne-gondoljuk-hogy-meg-tudunk-valtozni-szentlelek-segitsege-nelkul
Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

16:25