Magyarországon járt Joseph Cen Cö-kjun bíboros, Hongkong nyugalmazott szalézi püspöke

2017. május 29. hétfő 17:03

Joseph Cen Cö-kjun (Zen Ze-kiun) nyugalmazott hongkongi püspök a Magyar Szalézi Tartomány vendége. Azért érkezett hazánkba, mert olyan országok történelmét tanulmányozza, ahol egykor akadályozták az Egyház működését, és tanácsokat szeretne kérni, hogyan vészelték át a nehéz időket, az üldöztetést.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nyugalmazott hongkongi főpásztor május 28-án a péliföldszentkereszti szalézi közösséget látogatta meg, és latin nyelvű szentmisét mutatott be a kegytemplomban. A mise végén Ábrahám Béla tartományfőnök egy plakettet ajándékozott neki, amelyet Sándor István szalézi testvér boldoggá avatásának emlékére adtak ki.

Cen Cö-kjun bíboros Magyarország után Szlovákiába és Csehországba utazik. Azért választotta elsőnek Magyarországot, mert olvasta Mindszenty bíboros írásait, és tanulmányozta Boldog Sándor István életrajzát. Látogatja a szalézi közösségeket, beszélget a rendtársaival, így Havasi József korábbi tartományfőnökkel is találkozott.


A 85 éves, sanghaji születésű Joseph Cen Cö-kjun tizenkét évesen lépett be a szalézi jelöltházba. „Ekkor érkeztek meg Sanghajba a szaléziak – emlékezik vissza –, megalapították első rendházukat a város peremén, és nagyon szegényen éltek. Ez az első rendház egy jelöltház volt, ahová minden fiút ingyenesen befogadtak, és édesanyám engem is elvitt ide. Tizenkét éves voltam. Ott találkoztunk a híres misszionáriussal, Carlo Bragával, és mivel az anyám nagyon őszinte asszony volt, azt mondta neki: »Igazgató úr, elhoztam a fiamat. De az én fiam egy rossz gyerek. Ha nagyon rosszul viselkedik, akkor üzenjen, és én azonnal hazaviszem.« Don Braga pedig rám nézett, és azt mondta: »Rendben lesz…« Ettől a találkozástól fogva soha nem kételkedtem a hivatásomban. Az biztos, hogy az elöljáróim megszenvedtek velem, de én nagyon boldog voltam, hogy szalézi lehettem.”

Joseph Cen Cö-kjun tizenhat évesen lépett be a szaléziak hongkongi szemináriumába. Saját bevallása szerint nagyon nagy szerencséje volt, mert elöljárói Olaszországba küldték, Torinóban és Rómában tanulhatott. 1961-ben szentelték pappá, 1996-ban lett segédpüspök, majd 2002-ben Hongkong püspöke. A bíboros, aki a Vatikán és Kína közötti kapcsolatok egyik kulcsszemélyiségének számít, 2009-ben kérte, hogy nyugalomba vonulhasson, de elmondása szerint azóta sem tétlenkedik: tanít, börtönben élőket látogat, és aggodalommal figyeli a kínai keresztények helyzetét, mert úgy látja, hogy az évek múlásával sincs semmi változás.

A Joseph Cen Cö-kjunnal készült interjút a Szalézi Értesítő szeptemberi számában olvashatják.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
katolikus-reformatus-parbeszed-foruman-erdo-peter-biboros-primas-es-bogardi-szab
A katolikus–református párbeszéd fórumán – Erdő Péter és Bogárdi Szabó István disputája

Erdő Péter bíboros, prímás és Bogárdi Szabó István református püspök előadást tartott, majd párbeszédet folytatott a két felekezet közötti teológiai és történeti különbségekről, a keresztény egységtörekvés, az ökumené jövőjéről október 17-én Budapesten.

2017. október 18. szerda
ferenc-papa-amikor-meghalunk-jezussal-talalkozunk-aki-kezen-fog-minket
Ferenc pápa: Amikor meghalunk, Jézussal találkozunk, aki kézen fog minket

A Szentatya október 18-án délelőtt a halál misztériumáról elmélkedett a keresztény remény fényében. Hangsúlyozta, hogy ne akarjuk elhessegetni a halál gondolatát, hanem a hit lángját őrizve várjuk a Jézussal való végső találkozást.

2017. október 18. szerda