Decemberben Magyarországra érkezik Boldog Marie-Eugène ereklyéje

2017. november 30. csütörtök 12:56

Magyarországi körútra érkezik Franciaországból a 2016. november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén boldoggá avatott, Gyermek Jézusról nevezett Marie-Eugène kármelita szerzetes, író, vikárius generális, a Notre Dame de Vie Intézet alapítójának ereklyéje.

A francia kármelita kevéssé ismert Magyarországon, bár két könyve – Beszélj nekünk Istenről! és A Lélek lendületével – már magyar nyelven is megjelent, és hamarosan napvilágot lát Bakos Rafael kármelita atya kötete Boldog Marie-Eugène atya prófétai lelkületéről.

Henri Grialou néven 1894. december 2-án született a franciaországi Aubinban. Bányász édesapja korán meghalt; Henri szegény körülmények között nőtt fel. Kisgyermekkorától érezte Isten hívását a papságra. Keresztes Szent János írása mélyen megérintette; megértette, hogy hívása a Kármelbe szól. Szerzetesként a Marie-Eugène (ejtsd: mári özsen) nevet vette fel. Életútját mindvégig a kármelita rend máriás és profetikus kegyelmei határozták meg.

Élete nagy küldetése a Notre Dame de Vie (Életadó Boldogasszony) Intézet alapítása volt 1932-ben: három huszonéves lány kereste fel azzal a vággyal, hogy a Kármel szellemében, de a világban szeretnének élni. (Ilyen korábban nem létezett, a kármelita rend szigorúan klauzúrás, szemlélődő jellegű volt.) Ez idő tájt egy gazdag hölgy Párizsból Provence-ba költözött beteg lányával a gyógyulás reményében; a gyermek azonban meghalt, és az édesanya Marie-Eugène atyának ajánlotta fel a birtokot, hogy használja a rend céljaira.

Ezen adománynak köszönhetően, az avignoni püspök áldásával jött létre a Notre Dame de Vie Intézet, ahol nők, férfiak és papok hármas elköteleződéssel, de a világban dolgoznak, élnek. Aktív életükhöz, szolgálataikhoz, missziós lelkületükhöz az erőt és a szeretetet a napi kétórás csendes imádságból merítik: a test érzékeit elcsitítva engedik Isten Lelkét működni életükben, aki formálja őket, hogy Isten embereivé válva vigyék üzenetét és szeretetét a szomjazó világba.

Amikor nagyon elfoglalt papok panaszkodtak az időzavarra és a sok tennivalóra, Marie-Eugène azt ajánlotta nekik, hogy növeljék egy órával a csendes imádságra szánt időt. Az imában látszólag elveszett időt a tevékenység hatékonyságában fogják visszakapni – tanította.

A kármelita atyának számos elfoglaltsága mellett mindig szívügye maradt az Életadó Boldogasszony Intézet. 1967 húsvéthétfőjén tért meg a Mennyei Atyához, akinek hű képe volt életében: igazi atya volt nemcsak az intézet tagjai, de lelki gyermekeinek életében is, és most is mindazok számára, akik őt megismerik, megszeretik, hozzá fordulnak.

„Azonnal fogjatok a hitoktatásba!” – buzdította halála előtt a Notre Dame de Vie Intézet tagjait. Noelle le Duc nővér alapvető hitoktatási pedagógiát – ahogy ő nevezi: kis lelki „lépegetést” – dolgozott ki kisgyermekek részére: ez az első találkozás Istennel, aki a gyermekben él; segítség ahhoz, hogy a gyermek találkozzon a benne élő Istennel, és személyes kapcsolatba kerüljön vele.

A lelkiélet ezen első lépéseit segítő módszert kateketikai szemináriumokon sajátíthatják el az érdeklődők Venasque-ban, a képzésbe Magyarországról is sokan bekapcsolódtak, akik másokkal – hitoktatókkal, pedagógusokkal és gyermeket nevelő szülőkkel – is szeretnék megosztani a pedagógiailag, korcsoportok szerint továbbfejlesztett „Jöjj, kövess engem!” módszert. Boldog Marie-Eugène ereklyéjének körútja során nagyszerű alkalom nyílik e hitoktatási módszer és az alapját képező lelkiség megismerésére.

A szerzetes alkarcsontereklyéje – melyet Franciaországból, az Avignontól harminc kilométerre fekvő Venasque-ból hoznak Magyarországra – először Sopronba, onnan a kármelita nővérek magyarszéki kolostorába, ezt követően Keszthelyre, Kaposvárra, majd Budapestre érkezik.

December 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén 18 órakor a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-templomban szentmisén lesz jelen Boldog Marie-Eugène ereklyéje; a liturgiát követően tanítással egybekötött imaórát tartanak.

December 9-én, szombaton délelőtt a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán Bakos Rafael kármelita szerzetes Boldog Marie-Eugène lelkiségéről, Versegi Beáta-Mária nővér a lelkiség és az Eucharisztia kapcsolatáról, Emmanuelle Bonhomme a hitoktatás pedagógiájáról tart előadást; Gákovic Blanka és Csillag Éva pedig gyakorlati bemutatót tart a „Jöjj, kövess engem!” módszer alkalmazásáról. 18 órakor a budai Szent Imre-templomban az ereklye jelenlétében mutatnak be szentmisét, amit itt is tanítás és imaóra követ.

December 10-én a 7.30, 9 és 11 órakor kezdődő vasárnapi szentmiséken a farkasréti Mindenszentek-templomban találkozhatnak a relikviával a hívek – melyet december 11-én már Bécsben várnak.

*

„Íme a végrendeletem, amit rátok hagyok, és kérem a Jóistentől a kegyelmet nektek, és azt, hogy a Szentlélek leszálljon rátok, és mondhassátok minél előbb, hogy a Szentlélek a barátotok, hogy a Szentlélek a világosságotok, hogy a Szentlélek a mesteretek. Ez a kívánságom, és egyben ez az ima az, amit addig mondok, amíg Isten a földön élni enged, és folytatni fogom azután egy örökkévalóságon át.” (Boldog Marie-Eugène)

Forrás és fotó: Csillag Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-az-uristen-lelke-van-rajtam-piarista-oregdiakok-koszontottek-85-eves-jelenits-istv
„Az Úristen lelke van rajtam” – Piarista öregdiákok köszöntötték a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István az öröm vasárnapján, december 17-én a budapesti piarista kápolnában, az öregdiákok miséjén konferenciabeszédet mondott, majd családias hangulatban ünnepelte körükben 85. születésnapját.

11:33
ferenc-papa-ha-kivesszuk-jezust-mi-marad-karacsonybol
Ferenc pápa: Ha kivesszük Jézust, mi marad a karácsonyból?

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 17. vasárnap