Megerősítették Ábrahám Béla szalézi tartományfőnöki kinevezését

2018. április 23. hétfő, 19:14

Április 21-én Tadeusz Rozmus regionális elöljáró Ángel Fernández Artime rendfőnök képviseletében hivatalosan meghosszabbította Ábrahám Béla tartományfőnöki megbízatását. A szaléziak ünnepi eseményét az óbudai Segítő Szűz Mária-kápolnában tartották.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az eseményen részt vettek a Szalézi Család tagjai – a Don Bosco Nővérek, a szalézi munkatársak és önkéntesek –, valamint közéleti képviselők, köztük Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Bús Balázs, Óbuda polgármestere.

A szentmisét Tadeusz Rozmus, a Közép-Kelet-Európai Szalézi Régió megbízottja mutatta be. Prédikációjában elmondta: Magyarországon Don Bosco lelkisége aktuális, karizmája életképes. Az európai régióban, amelynek a Magyar Szalézi Tartomány is része, több mint 33 országban vannak jelen a szaléziak különböző kultúrákban, Írországtól Azerbajdzsánon és Szibérián át egészen Jakutföldig. Magyarországon a rend lendületben van, a minőség és a lelkesedés pedig nem függ a mennyiségtől. Bár a szaléziak nincsenek nagy számban jelen a magyar mindennapokban, jelenlétük az országban mégis értékes és fontos, hiszen szociálisan érzékenyek, a legelhagyatottabb fiatalok felé fordulnak, és feszegetik lehetőségeik határait. A fiatalokba, a nevelésükbe befektetni a legjobb, legmegfelelőbb befektetés akár egy ország számára is – és ezt teszik a szaléziak is, hogy Don Bosco küldetését előmozdítva becsületes állampolgárokat és jó keresztényeket neveljenek.

„Azzal, hogy a rendfőnök megerősíti a tartományfőnököt tisztségében, megerősíti az ő hűségét és elköteleződését is. Ez egy nagyon fontos, sok jelentéssel bíró, ugyanakkor jogi gesztus is. Meghívás mindannyiunk számára személyesen, hogy ne csak azonosuljunk a szalézi karizmával és lelkiséggel, hanem képességeinkhez mérten egyre jobban kibontsuk és elmélyítsük. Mert mi, szaléziak nem önmagunkért vagyunk, hanem értetek, az országotokért, a magyar egyházért, a magyar családokért, a fiatalokért, különösen a legszegényebbekért és legelhagyatottabbakért, és csak együtt érhetünk el fontos és lényeges célokat” – hangsúlyozta Tadeusz Rozmus.

A szentbeszéd után a tartományfőnök hivatalbeli megerősítésének szertartása következett. A szentmise végén Ábrahám Béla megköszönte a megjelentek részvételt, majd röviden visszaemlékezett az elmúlt hat év legemlékezetesebb, legfontosabb, leginkább hálaadásra érdemes eseményére.

 

Kiemelte a centenáriumi eseményeket, Don Bosco ereklyéjének magyarországi zarándoklatát és Sándor István boldoggá avatását. Rámutatott: sokszor úgy látszik, hogy a tartományfőnöki munka csak a gazdasági ügyekből, feladatok megoldásából áll, s nagy a kísértés, hogy ez valóban így is legyen, de mindig igyekezett e kísértésnek ellenállni. Fontos azonban a feltételek biztosítása egy-egy programhoz, és minden ilyen, világinak mondott feladatban is örömét lelheti az ember. A tartományfőnök hangsúlyozta, mindig igyekezett a lelkiismerete és az általa ismert tények szerint dönteni, ami nem volt mindig egyszerű. Köszönetet mondott rendtársainak és a Szalézi Családnak, akik imádságát, segítségét, jószándékát, nagyvonalúságát, kedvességét mindenkor érezhette, de a józan kritikát is, amire nagy szükség van. Külön köszönetet mondott azoknak a világiaknak, akikkel együtt dolgozhatott.

Bár jogilag a tartományfőnöki kinevezés hat évre szól, de a rendfőnökkel történt megbeszélés alapján Ábrahám Béla megbízatása ezúttal csak 2020 elejéig szól. A következő Egyetemes Káptalanon már egy újonnan kinevezett tartományfőnök képviseli a Magyar Szalézi Tartományt. Ábrahám Béla kifejezte: munkája során arra törekszik, hogy korrektül adja át a tartományt utódának.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd