Megkezdődött a Budai Irgalmasrendi Kórház felújítása és bővítése

2018. március 5. hétfő 13:13

Februárban megkezdődött a Budai Irgalmasrendi Kórház két új épületszárnyának építése, amit a főépület teljes felújítása és belső átépítése követ. A beruházás költségeihez a kormány 12,9 milliárd, a Betegápoló Irgalmasrend 8 milliárd forinttal járul hozzá.

Jelenleg a kórház 33 járóbeteg-szakrendelésén évente 270 ezren fordulnak meg, az ellátott fekvőbetegek száma pedig eléri a 17 ezret. Az épületet 1903-ban történt átadásakor százhúsz ágyasra tervezték. A Betegápoló Irgalmasrendhez 2000-ben visszakerült kórház jelenleg 237 ággyal rendelkezik. Az épület erősen leromlott állapotú, és nincs a 21. századi színvonalnak megfelelően elegendő hely sem a betegágyak, sem a szak- és kiszolgáló személyzet számára.

A Budai Irgalmasrendi Kórház építési és felújítási projektje során többek között kialakítanak egy új műtéti szárnyat központi műtővel, intenzív és szubintenzív részlegeket, továbbá megfelelő helyiségeket a nagy értékű műszeres diagnosztikai berendezések (CT, MR és SPECT CT) számára. A járóbeteg-szakellátásokat az új épületegyüttes földszintjén összpontosítják. Az új, Vidra utcai tömbben a 21. századnak megfelelő, korszerűen felszerelt, betegbarát 2–4 ágyas ápolási egységeket, valamint korszerű sürgősségi fogadóhelyet alakítanak ki.

A tervek között szerepel a kórházhoz tartozó Keresztény Családi Centrum működésének, szolgáltatásainak bővítése és egy önálló szülészeti osztály kialakítása is. Emellett több száz férőhelyes mélygarázs is épül a beruházás során, külön beteg- és vendégparkolók, elkülönítve az új mentőkijárattól.

* * *

A Budai Irgalmasrendi Kórház 1806-ban történt alapítása óta szolgálja a Magyarország minden részéről érkező betegek gyógyulását. Létrejöttét a kor egyik meghatározó lokálpatriótája és legnagyobb mecénása, Marczibányi István földbirtokos, megyei alispán, a tudomány és a művészetek elkötelezett támogatója tette lehetővé. Megvette a budai Császár fürdőt a közelében lévő házakkal együtt az Betegápoló Irgalmasrend számára, emellett létrehozott egy alapítványt. Marczibányi István nevét az a tér is őrzi a II. kerületben, amit szintén ő adományozott a budai ifjúság számára, és ahol ma művelődési központ áll.

Forrás: Ludwig Dóra/Budai Polgár/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Soós Dániel

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle