Mindig tanulni és az igazságot hirdetni – Beszélgetés az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem tanárával

2018. június 24. vasárnap, 13:01

A német domonkos rendtartományhoz tartozó magyar vikariátus tagja, Szaniszló Ince OP 2017-ben kapott meghívást, hogy tanítson az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen, más néven Angelikumban, a domonkosok római intézményében. A tanév végén a Vatikáni Rádió készített vele interjút.

Szaniszló Ince OP az Angelikum társadalomtudományi karán elsősorban szociáletikát tanít. Mindig tanulni és az igazságot hirdetni a mai világban – ez a domonkosi eszme ösztönözte a Szlovákiában, Felvidéken született szerzetes hivatását. Rendje a 13. századtól kezdve, amikor Domonkos az emberek közé lépett, ezt a missziót valósítja meg. Ezért a nagy egyetemi városokban mindig jelen volt a domonkos rend, hogy elkísérje, formálja az embereket és felmutassa nekik az igazságot. Ezt a hagyományt próbálja Ince atya is tovább vinni szolgálatában – többek között ezekről vallott a beszélgetésben.

Róma előtt hét évig a soproni domonkos kolostorban élt és a Szent Pál Katolikus Szakkollégiumban tanított bioetikát. Kassán erkölcsteológiát és politikai filozófiát oktatott. Két évig pedig a diószegi magánegyetemen volt rektorhelyettes.

A kommunizmus idején a prágai egyetemen tanult, majd mérnökként dolgozott egy gyárban. Dominik Duka bíboros, jelenlegi prágai érsek volt akkoriban a domonkosok titkos elöljárója. A rendszerváltást követően Szaniszló Ince a kassai noviciátusban végzett, majd a csehországi Olmütz-ben folytatta tanulmányait. 1995-ben szentelték pappá. Ezután Zólyomban alapítottak kolostort rendtársaival.

Nagyon foglalkoztatta, hogy a domonkos rend miként fejlődött tovább azokban az évtizedekben, amikor Közép-Kelet-Európában a kommunizmus megakadályozta azt. Ezért egy évvel később a svájci Fribourgban doktori tanulmányokba kezdett.

Ebben a tanévben szociáletikát és bioetikát tanított a római domonkos egyetemen, de szíve a morálteológiához is húz. A következő szemeszterben az Egyház társadalmi tanítása, az emberi jogok, a háború és béke etikája, valamint az általános etika oktatása lesz a feladata.

A Szaniszló Incével készült beszélgetés meghallgatható ITT.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Angelicum.it; Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök