Mindig tanulni és az igazságot hirdetni – Beszélgetés az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem tanárával

2018. június 24. vasárnap 13:01

A német domonkos rendtartományhoz tartozó magyar vikariátus tagja, Szaniszló Ince OP 2017-ben kapott meghívást, hogy tanítson az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen, más néven Angelikumban, a domonkosok római intézményében. A tanév végén a Vatikáni Rádió készített vele interjút.

Szaniszló Ince OP az Angelikum társadalomtudományi karán elsősorban szociáletikát tanít. Mindig tanulni és az igazságot hirdetni a mai világban – ez a domonkosi eszme ösztönözte a Szlovákiában, Felvidéken született szerzetes hivatását. Rendje a 13. századtól kezdve, amikor Domonkos az emberek közé lépett, ezt a missziót valósítja meg. Ezért a nagy egyetemi városokban mindig jelen volt a domonkos rend, hogy elkísérje, formálja az embereket és felmutassa nekik az igazságot. Ezt a hagyományt próbálja Ince atya is tovább vinni szolgálatában – többek között ezekről vallott a beszélgetésben.

Róma előtt hét évig a soproni domonkos kolostorban élt és a Szent Pál Katolikus Szakkollégiumban tanított bioetikát. Kassán erkölcsteológiát és politikai filozófiát oktatott. Két évig pedig a diószegi magánegyetemen volt rektorhelyettes.

A kommunizmus idején a prágai egyetemen tanult, majd mérnökként dolgozott egy gyárban. Dominik Duka bíboros, jelenlegi prágai érsek volt akkoriban a domonkosok titkos elöljárója. A rendszerváltást követően Szaniszló Ince a kassai noviciátusban végzett, majd a csehországi Olmütz-ben folytatta tanulmányait. 1995-ben szentelték pappá. Ezután Zólyomban alapítottak kolostort rendtársaival.

Nagyon foglalkoztatta, hogy a domonkos rend miként fejlődött tovább azokban az évtizedekben, amikor Közép-Kelet-Európában a kommunizmus megakadályozta azt. Ezért egy évvel később a svájci Fribourgban doktori tanulmányokba kezdett.

Ebben a tanévben szociáletikát és bioetikát tanított a római domonkos egyetemen, de szíve a morálteológiához is húz. A következő szemeszterben az Egyház társadalmi tanítása, az emberi jogok, a háború és béke etikája, valamint az általános etika oktatása lesz a feladata.

A Szaniszló Incével készült beszélgetés meghallgatható ITT.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Angelicum.it; Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

2018. szeptember 20. csütörtök
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök