Piaristák az űrben – Budapesti diákok meteorológiai ballonos kísérlete a sztratoszférában

2017. június 10. szombat 13:44

A tanév elején néhány diákban felmerült az ötlet, hogy a budapesti Piarista Gimnázium háromszázadik tanévében egy meteorológiai ballonos kísérletet hajtsanak végre. Az ötletgazdák – Cseh Domonkos, Dessewffy Domonkos, Illyés András, Tomka Benedek, Fehér Balázs – beszámolót is írtak projektjükről.

„Az idei 2016/2017-es tanév évnyitóján hangzott el egy vers Szablik István piarista szerzetes 1784. július 27-én bemutatott léggömbös kísérletéről, amely rögtön eszembe juttatta, hogy egy pár hónappal korábban láttam én is egy hasonlóan nagyon érdekes amatőr ballonos videófelvételt, amely során a kamerát 28–32 kilométeres magasságig küldték fel, és az útról készült kisfilmet tettek közzé. Már a videó megnézése után is felmerült bennem, hogy jó lenne egy hasonló projektet csinálni, és ezt az ötletemet csak megerősítette az ünnepélyen elhangzott vers” – fogalmaz az egyik diák.

Beszámolójából kiderül: szeptemberben felvetette ötletét az osztálytársainak, hogy az iskola jubileumi tanévében végezzenek hasonló meteorológiai ballonos kísérletet. A terv mindnyájuknak nagyon tetszett. „A szót tett követte, és pár napon belül rengeteg információt gyűjtöttünk össze, és kezdett körvonalazódni előttünk az egész munka íve.”

A felmerülő költségeket Horváth Bálint igazgató segítségével a Piarista Öregdiák Szövetséghez benyújtott pályázattal tervezték fedezni. A pályázathoz szükséges költségvetési tervezet lényegében már összefoglalta az egész projekt felépítését, így azt a lehető legkisebb részletre is figyelve kellett összeállítani, hogy a későbbiekben ne kelljen újabb támogatást kérni az eszközhiány miatt.

A támogatás elnyerése után elkezdték megrendelni az interneten a szenzorokat, kamerát, ejtőernyőt, GPS-t, akkumulátorokat, mikrokontrollert stb. A megrendelt csomagok megérkezése után elkezdték összerakni és tesztelni a rendszert, ami még jelenleg is zajlik. A részt vevő diákok a munkában szakmai segítséget kaptak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársaitól, akik ilyen ballonokat naponta többször is felküldenek a sztratoszférába. Segítségükre volt Várallyay Csanád is, aki már többször végzett ehhez hasonló kísérletet. Tapasztalatait megosztotta a piarista diákokkal, akik így sok technikai problémát el tudtak kerülni.

A meteorológiai ballont még a tanév vége előtt szeretnék felbocsátani a Balaton partjáról. A héliummal töltött ballon emeli magasba a megközelítőleg nyolcszáz grammos hajótestet. A hajótestben helyezik el a szenzorparkot, amely a hőmérsékletet, páratartalmat, légnyomást, szénmonoxid és metán gáz koncentrációját méri az idő függvényében. A felbocsájtást követően folyamatosan működik majd a GPS, így a landolást követően segíti majd a kísérlet résztvevőit a megtalálásban, és fel tudják rajzolni a leírt pályát is.

„Az egész félév során rengeteg élmény ért bennünket, amelyek alapvetően meghatározóak lesznek a közös jövőnkben. A nehézségek közös legyőzése, a motiváció fenntartása, a csapatban dolgozás és a bizalom növelése, a önfegyelem és a felelősségvállalás csak néhány azok közül a sok képesség közül, amelyekben fejlődhettünk” – vallják az ötletgazdák.

A kísérlet eredményei és a felbocsátással kapcsolatos videók a „Piaristák az Űrben” Facebook-oldalon és a Budapesti Piarista Gimnázium honlapján lesznek majd elérhetőek.

Forrás és fotó: Piarista.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-masodik-beszede-genfben-ver-okumenizmusa-elorehaladasra-biztat-minket
Ferenc pápa második beszéde Genfben: A vér ökumenizmusa előrehaladásra biztat minket!

Június 21-én a genfi Ökumenikus Központ Visser‘t Hooft terme adott otthont a délutáni ökumenikus találkozónak az Egyházak Világtanácsa alapításának hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepségen, amelyen a Szentatya is részt vett, egynapos genfi látogatása során.

11:07
az-egyhaz-arca-mi-vagyunk-hetvenot-eves-gyori-szent-imre-templom
Az Egyház arca mi vagyunk – 75 éves a győri Szent Imre-templom

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. június 3-án, áldozócsütörtökön szentelte fel a győri Szent Imre-templomot Boldog Apor Vilmos püspök. A jubileum alkalmából június 3-án ünnepi szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök. Az előesti szentmisét Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatta be.

2018. június 21. csütörtök