Projektnappal zárult a 2017/2018-as Ferences Ösztöndíjprogram

2018. május 27. vasárnap, 09:01

A Ferences Ösztöndíj Alapítvány 2013 óta működő ösztöndíjprogramjában három – a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány fenntartásában működő – középiskola vesz részt. Az ösztöndíjasok a május 23-án Esztergomban megrendezett projektnapon prezentáció keretében mutatták be éves munkájukat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban gyűltek össze május 23-án délután a Ferences Ösztöndíjprogram (FÖP) 2017/2018-as évének azon résztvevői, akik kutatási-alkotási projektet valósítottak meg. Az esztergomi, a szentendrei és a budapesti ferences gimnáziumokból érkezett diákok a program lezárásaként rövid, tíz-tíz perces prezentációkban mutatták be a megjelent tanároknak és az érdeklődőknek, hogy mit hoztak létre, vagy milyen kutatási eredményre jutottak ösztöndíjas évük alatt.

Az esemény megnyitóján a program vezetője, Dobszay Ambrus ferences közoktatási referens köszöntötte az egybegyűlteket: „A mai napon 25 előadást hallgathatunk majd végig. Az idei év különlegessége, hogy 4-5 olyan projekt is megvalósult, amelyek által a tanulók a beléjük vetett bizalomért cserébe visszaadnak valamit az iskolának, a ferences rendnek. Olyan produktumokat hoztak létre, amelyek jól szolgálják iskolájuk vagy a rend más intézményeinek jó hírét, mindennapi életét.” A program fő támogatója, a MET Magyarország Zrt. képviseletében jelen volt Lakatos Benjámin, aki ezeket a szavakat intézte az ösztöndíjasokhoz: „Annak idején én is ebbe az iskolába jártam. Azt kérem most tőletek, hogy ha tíz-húsz év múlva esélyetek lesz arra, hogy itt álljatok, ahol most én, akkor ti is segítsetek majd azoknak, akik ott fognak ülni, ahol most ti! Örülök, hogy itt lehetek veletek, és nagy érdeklődéssel várom az előadásokat.”

A délután Szilágyi Péter Álmos Ferencesek a XXI. században című munkájának megtekintésével kezdődött. A magyarországi ferencesek életéről szóló hétperces rövidfilm levetítése után három szekcióra osztva, három külön teremben zajlott 8-8 előadás. A diákok sokszínű, egyedi érdeklődési köreinek köszönhetően minden helyszínen változatos témájú bemutatókat tekinthettek meg a vendégek.

A tökéletes autóverseny, avagy a közlekedés fizikája; Kapkodjuk a levegőt – Rontja-e a dohányzás a légzőrendszer terhelhetőségét?; Süket hallók, halló siketek – A siket kultúra és a siket fiatalok beilleszkedése a többségi társadalomba; Evangelizáció és elokvencia csíksomlyói szentbeszédekben – ilyen és ehhez hasonló címekkel rendkívüli kutatások valósultak meg. Sok munka született a tanulást segítő applikációk vagy internetes programok fejlesztéséről, de volt olyan diák is, aki egy teljes honlapot készített a Ferences Szociális Otthon számára. Egy szentendrei tanuló alternatív, a ferences színeket és formákat visszaadó egyenruhát tervezett. Képregény készült Szent Ferenc életéről, valamint egy festmény is Leonardo da Vinci anghiari csataképe alapján. Egy gimnazista a Görögkatolikus Egyház magyarországi jelenlétét kutatta az év során, egy társa pedig a növényi indikátorok tanulmányozásával töltötte ösztöndíjas óráit. A sok érdekes előadás közepette kiemelkedő volt Matányi Marianna és Kákonyi Marcell (Ferences Gimnázium, Szentendre) Agyi aszimmetriák és rendellenességek kutatása látási reflexvizsgálatok alapján című bemutatója. Kísérleteik nyomán egy működő orvosdiagnosztikai eszközt hoztak létre, amelynek már a kipróbálása is elkezdődött. Ezen projektjükkel a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági versenyén is részt vesznek.

A prezentációk után a jelenlévők a Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában megtekinthették Madarassy István Dante bűvöletében című kiállítását Keppel Dániel vezetésével. Végül a nap és az ösztöndíjas év lezárásaként a refektóriumban gyűltek össze a diákok, a támogatók és a tanárok. Itt a szekcióvezetők röviden összefoglalták a hallottakat, és néhány mondattal külön-külön méltatták a bemutatókat. „Egy év munkáját ötperces prezentációban bemutatni nagyon komoly dolog!” – ismerte el Bánhidy Vajk, az egyik szekció vezetője, aki az esztergomi ferences gimnázium tanára. „Öröm volt látni, hogy a diákokról sugárzott a tudás öröme!” – mondta Veres Rózsa, a szentendrei gimnázium magyartanára, majd hozzátette: „Minél nagyobb tudás birtokában vagytok, annál többet tudtok a világot teremtő Jóistenről. Az elmúlt évben megvalósított projektmunkáitokkal nagy lépést tettetek ebben az ismeretben.” A rövid elemzések után az ösztöndíjasok átvették emléklapjukat Dobszay Márton Benedek ferences tartományfőnöktől, Lakatos Benjámintól, valamint Kiss Didák ferencestől, aki a Ferences Ösztöndíj Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A FÖP 2013 óta működik, és azóta több mint 200 diák tehetségének kibontakozásához járult hozzá. A program vezetői és támogatói egyaránt bíznak benne, hogy további fiatal kutatók számára adhatnak lehetőséget ötleteik megvalósítására. Az ösztöndíjprogram aktuális kiírása a Ferences Ösztöndíj Alapítvány honlapján érhető el.

Szöveg: Varga Mónika/Ferences Sajtóközpont; Ferences Ösztöndíj Alapítvány

Fotók: Fábry Anna és Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat