Rendalapítóikra emlékeztek a győri szervita nővérek

2018. február 28. szerda 11:10

A szervita rend hét alapítójára emlékeztek február 18-án győr-újvárosi rendházuk kápolnájában a szervita nővérek. Az ünnepi szentmisét Bognár István székesegyházi plébános, püspöki irodaigazgató mutatta be.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Február 17-én az Egyház a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő szervita rend hét rendalapítójára, Szent Bonfiglióra, Szent Bonagiuntára, Szent Manettóra, Szent Sostegnóra, Szent Amadióra, Szent Uguccionéra és Szent Alessióra emlékezik. A szerviták, más néven Szűz Mária Szolgái egy klerikus szerzetesrend, férfi és női ága is van. 

A Győr-Újvárosban élő és működő szervita nővérek hálaadó szentmisében emlékeztek meg rendalapítóikról, melyen nemcsak az újvárosi hívek, hanem a győri szervita világi rend és a skapuláré társulat tagjai is részt vettek.

Bognár István homíliájában kiemelte, hogy a rendalapítók jómódú firenzei kereskedők voltak. Mindenük megvolt, ami egy gazdag embernek lehetett, ők mégis másra vágytak: hátrahagytak mindent azért, hogy Istent és embertársaikat szolgálják a Szűzanya példája nyomán. Őrültnek nézték őket, de ők nagyon is tudták, hogy az evangéliumi szegénységben rátalálhatnak Krisztusra, aki után vágyakoztak.

A szentmise a pápai és szervita himnusszal zárult, majd a nővérek agapéra hívták a velük ünneplőket.

A szervita rend alapító atyái valamennyien Firenzében születtek a 12. század végén. Miközben Firenzében 1220 után a császárpárti guelfek és a pápapárti ghibellinek háborúztak, a hét kereskedő 1233-ban belépett a bűnbánó testvérek (fratres de poenitentia) közé, majd megalapították a szerviták rendjét. Valószínűleg Veronai Szent Péter domonkos szerzetes ajánlotta nekik a Szűz Mária Társasága, illetve a Szűz Mária Szolgái nevet, melyet 1245-től említenek oklevelek. Az ágostonos regula szerint éltek, fekete rendi ruhát viseltek. A társulás 1255-ben kapott pápai jóváhagyást. Magyarországon első házukat 1644-ben a Sopron vármegyei Lorettom mellett alapították. 1687-ben Egerben, 1689-ben pedig Pesten nyitottak kolostort.

Forrás: gyorujvarosiplebania.eoldal.hu

Fotó: Borcsikné Jánosy Rita; Horváth Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

2018. június 23. szombat
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

2018. június 23. szombat