Rendalapítóikra emlékeztek a győri szervita nővérek

2018. február 28. szerda 11:10

A szervita rend hét alapítójára emlékeztek február 18-án győr-újvárosi rendházuk kápolnájában a szervita nővérek. Az ünnepi szentmisét Bognár István székesegyházi plébános, püspöki irodaigazgató mutatta be.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Február 17-én az Egyház a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő szervita rend hét rendalapítójára, Szent Bonfiglióra, Szent Bonagiuntára, Szent Manettóra, Szent Sostegnóra, Szent Amadióra, Szent Uguccionéra és Szent Alessióra emlékezik. A szerviták, más néven Szűz Mária Szolgái egy klerikus szerzetesrend, férfi és női ága is van. 

A Győr-Újvárosban élő és működő szervita nővérek hálaadó szentmisében emlékeztek meg rendalapítóikról, melyen nemcsak az újvárosi hívek, hanem a győri szervita világi rend és a skapuláré társulat tagjai is részt vettek.

Bognár István homíliájában kiemelte, hogy a rendalapítók jómódú firenzei kereskedők voltak. Mindenük megvolt, ami egy gazdag embernek lehetett, ők mégis másra vágytak: hátrahagytak mindent azért, hogy Istent és embertársaikat szolgálják a Szűzanya példája nyomán. Őrültnek nézték őket, de ők nagyon is tudták, hogy az evangéliumi szegénységben rátalálhatnak Krisztusra, aki után vágyakoztak.

A szentmise a pápai és szervita himnusszal zárult, majd a nővérek agapéra hívták a velük ünneplőket.

A szervita rend alapító atyái valamennyien Firenzében születtek a 12. század végén. Miközben Firenzében 1220 után a császárpárti guelfek és a pápapárti ghibellinek háborúztak, a hét kereskedő 1233-ban belépett a bűnbánó testvérek (fratres de poenitentia) közé, majd megalapították a szerviták rendjét. Valószínűleg Veronai Szent Péter domonkos szerzetes ajánlotta nekik a Szűz Mária Társasága, illetve a Szűz Mária Szolgái nevet, melyet 1245-től említenek oklevelek. Az ágostonos regula szerint éltek, fekete rendi ruhát viseltek. A társulás 1255-ben kapott pápai jóváhagyást. Magyarországon első házukat 1644-ben a Sopron vármegyei Lorettom mellett alapították. 1687-ben Egerben, 1689-ben pedig Pesten nyitottak kolostort.

Forrás: gyorujvarosiplebania.eoldal.hu

Fotó: Borcsikné Jánosy Rita; Horváth Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fotokiallitas-mutatja-be-sziriai-haborut-es-maltai-segitseget
Fotókiállítás mutatja be a szíriai háborút és a máltai segítséget

Megnyílt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szíriai háborúról és a háború következményeire adott humanitárius válaszokról szóló kiállítása a Szent István-bazilika Lovagtermében december 17-én. A kiállítás az „Imádságot kérünk” imagyűjtő kampány kísérőrendezvénye, február végéig látogatható.

2018. december 18. kedd
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd