Szakácskönyvet adott ki a szaléziak támogatásával az erőszak áldozatait segítő messinai Nők Háza

2019. március 12., kedd | 17:10

A nemzetközi nőnap alkalmából a római székhelyű Salesiani per il Sociale (Szaléziak a Szociális Szféráért) szervezet messinai La Casa delle Donne (Nők Háza) központja bemutatta a „Margit mama receptjei” című szakácskönyvet, amelyet olyan nők állítottak össze, akik erőszak áldozataivá váltak.

A Margit mama receptjei egy gasztronómiai ötletekkel és receptekkel teli könyv, amely bemutatja a négy szerző történetét is, akiknek az élete többek között a főzés iránti szenvedélyüknek köszönhetően változott meg.

Az ingyenesen letölthető szakácskönyvet Margherita Occhiena, azaz Margit mama, Don Bosco édesanyja ihlette, aki sok fiatalnak főzött Valdoccóban. „Ez tisztelgés előtte és minden anya előtt, aki gondoskodik a gyermekeiről, azzal is, hogy jó ételt főz számukra” – mondja Giovanni D’Andrea, a Szaléziak a Szociális Szféráért szervezet elnöke. „Ez is egy módja annak, hogy kimutassuk a szolidaritásunkat a lányok, asszonyok iránt, akiket befogadtak a messinai Nők Házába, mely intézmény az erőszak áldozataivá vált vagy súlyos családi nehézségekkel küzdő nőket segíti.” A recepteket a ház négy korábbi lakója, Paola, Sabrina, Sara és Miriam írták. Tanúságot tettek arról, hogy a történtek után újraindult az életük, és megosztották fájdalmas emlékeiket is, rámutatva arra, hogy ilyesmi még ma is sokakkal megtörténik.

A messinai Nők Háza, amely befogadta őket, 2004-ben jött létre a Comitato Italiano per il Reinserimento Sociale (a társadalmi beilleszkedést elősegítő bizottság) kezdeményezésére. Az intézményben pszichológiai, jogi és orvosi segítséget adnak a rászoruló nőknek, de mindenekelőtt egy olyan hely, ahol békében és biztonságban tudják nevelni gyermekeiket – mert sokan közülük egyedülálló anyák.

A központ nemcsak szállást, hanem szakképzést és munkahelyet is kínál: a házhoz tartozik egy ipari konyha, amelyet adományba kapott az intézmény. Az utóbbi években a nők itt dolgozhatnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy anyagilag önállóbbak legyenek.

2017-ben Szicília régióban csökkentették az erőszak áldozatainak segítséget nyújtó központok állami támogatását, és felkérték a társadalmi beilleszkedést elősegítő bizottságot, hogy adják el az általuk üzemeltetett intézmény épületét. A Nők Háza vezetői ezért kampány indítottak, hogy pénzt gyűjtsenek a létesítmény megvásárlására. A szolidaritás és a támogatás nem hiányzik, a Szaléziak a Szociális Szféráért szervezet is a messinai Nők Háza mellett áll, de az út még mindig hosszú.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd