Szent Rose Philippine Duchesne-re emlékeznek jubileumi évük alkalmából a Sacré Coeur nővérek

2017. szeptember 10. vasárnap 15:26

A Szent Szív Társaság szerzetesrend jubileumi évet kezdett 2017 nyarán. Ez alkalomból megemlékeznek Rose Philippine Duchesne nővérről, aki négy társával 1818-ban érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, hogy a lánynevelésen keresztül Jézus Szent Szívének szeretetét terjessze az indiánok között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szent Szív Társaság szerzetesrend jubileumi éve alkalmat ad arra, hogy jobban megismerjük Philippine Duchesne személyét, gazdag örökségét, és keressük, hogy mire hív életpéldája, a határokat átlépő és hihetetlen nehézségeket legyőző bátorsága, hite, mélyen Istenben gyökerező élete.

Az apostoli tűztől égő Szent Rose Philippine Duchesne nővér gyermekkori álma volt, hogy az indián őslakosok közé vigye az evangéliumot. 1804-ben lépett be a Szent Szív Társaságba Franciaországban. 1818-ban a Társaság Amerikában történő alapításának vezéralakja volt, de csak 1841-ben teljesült álma, hogy az indiánok közé vigye Krisztus örömhírét. Ekkor nyílt rá lehetőség, hogy három rendtársával egy jezsuita missziós csoporthoz csatlakozzon, akik a Kansas államban létesített indián rezervátumba, a Potawatomi törzs tagjaihoz mentek.

Philippine nővér ekkor már hetvenéves volt. Mindössze egy évet tölthetett szeretett indiánjai között, mert betegsége miatt vissza kellett térnie Missouri államba. Ám ez a kis idő elég volt arra, hogy máig megőrizzék emlékét; személyisége, hite századokon átívelve mély nyomot hagyott. Az indiánok így nevezték: „Az asszony, aki mindig imádkozik.”

A Sacré Coeur nővérek 1818. szeptember 14-én alapították meg az első ingyenes iskolát a Missouri folyó nyugati partján, amely a mai napig működik egy Saint Charles nevű kisvárosban.

A Szent Szív Társaság jubileumi évének kezdetén, idén július 12. és 16. között spirituális fórumot szerveztek az Amerikai Egyesült Államokban, Saint Louis jezsuita egyetemén. A rendezvényen háromszázhatvanan vettek részt: többnyire Sacré Coeur nővérek, harmincöt különböző országból; a szerzetesrend társult tagjai, régi növendékeik, a Szent Szív Társaság USA-Kanada tartománya fenntartásában működő huszonnégy középiskola tanárai, valamint negyven végzős diák.

A kiterjedt Sacré Coeur család csodálatos ünnepe volt ez az öt nap – szerepel Pető Éva Sacré Coeur nővér beszámolójában. – A találkozó programját Szent Philippine Duchesne életét, lelkiségét, lelki örökségét bemutató előadások, workshopok, imádságok, liturgiák, ünneplések, kiscsoportos megosztások és rengeteg éltető találkozás, beszélgetés gazdagította.

A spirituális fórum után, július 17–18-án hatvanan elzarándokoltak a Kansas államban található emlékhelyekre, a volt indián rezervátumokba, ahol az indiánok számára nyitott iskolákban 38 évig (1841–1879) nevelték, tanították a lányokat a Sacré Coeur nővérek. Az őslakos potawatomi indiánok nagy szeretettel vették körül őket. E törzs két tagja a spirituális fórumon és a zarándoklaton is részt vett, tanúságot téve arról, hogy a Sacré Coeur nővérek emléke a mai napig közöttük él.

Szent Rose Philippine Duchesne Franciaországban, Grenoble városában született. 1804-ben lépett be a Szent Szív Társaságba (Sacré Coeur), ahol 1805-ben tette le első fogadalmát.

Évekig vezette a társaság leánynevelő intézetét Grenoble-ban, majd 1815-ben általános titkárnővé választották, és így az alapítónő, Barat Szent Magdolna Zsófia közvetlen munkatársa, „jobbkeze” lett Párizsban. 1817-ben William Dubourg, Észak-Amerika Louisiana egyházmegyéjének püspöke kérte az alapítónőt, küldjön nővéreket egyházmegyéjébe, hogy iskolákat alapítsanak francia és indián lányok számára.

1818-ban Philippine Duchesne vezetésével öt Sacré Coeur nővér érkezett az Új Világba, és szeptemberben megalapították az első ingyenes iskolát Saint Charlesban, a Mississippitől nyugatra. Tíz éven belül még négy másik iskolát alapítottak Florissant, Grand Coteau, Saint Michael és Saint Louis településeken. Ezek voltak a rend gyors terjedésének és fejlődésének kezdeti lépései az amerikai kontinensen.

1841–42-ben Kansas államban, Sugar Creekben, a Potawatomi indiánok között alapított misszióban dolgozott Philippine Duchesne nővér.

1940. május 12-én XII. Pius boldoggá, 1988. július 3-án II. János Pál pápa szentté avatta.

Forrás és fotó: Szerzetesek.hu; rscjinternational.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-tavolodoban-bucsu-kanyadi-sandortol
„Távolodóban” – Búcsú Kányádi Sándortól

A déli harangszóval érkezett a szomorú hír ma, 2018. június 20-án: meghalt Kányádi Sándor. A költőre és az emberre emlékezünk, akinek egyszer vendégei lehettünk.

2018. június 20. szerda
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

2018. június 20. szerda